Ερώτηση αναγνώστριας:
"Διάβασα σε άρθρο σας, ότι το τυπικό ύψος του πάγκου της κουζίνας είναι 90cm. Παρόλα αυτά, εγώ είμαι ψηλή γυναίκα (1,80 ύψος) και έτσι πρότεινα στον κατασκευαστή της κουζίνας να φτιάξει τον πάγκο ψηλότερο (95cm). Δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρη για την απόφαση αυτή και θα ήθελα τη συμβουλή σας."
Τόνια
Η απάντησή μας:
Το θέμα του ύψους του πάγκου της κουζίνας είναι πράγματι σύνθετο θέμα, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους χρήστες του σπιτιού (γυναίκες, άνδρες, παιδιά, ηλικιωμένους, κοντούς και ψηλούς ανθρώπους).
Το τυπικό ύψος του πάγκου είναι 900mm. Εντούτοις, έχει προταθεί από σχετικές έρευνες η αύξηση αυτής της τιμής στα 950mm ή ακόμα και στα 975mm καθώς είναι πιο άνετη η εργασία σε έναν υψηλότερο πάγκο παρά σε ένα χαμηλότερο. Βέβαια, εγείρονται ερωτήματα στο κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιούν με άνεση αυτόν τον πάγκο τα μικρά παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα.
Συνεπώς, αν είστε ψηλό άτομο μπορείτε να κατασκευάσετε πάγκο στα 950mm. Απλά ο κατασκευαστής θα τοποθέτησει υψηλότερη βάση. Άλλωστε, οι εντοιχισμένες συσκευές, που έχουν μέσο ύψος 850mm, θα μπορούν να τοποθετηθούν από κάτω. Το πρόβλημα παρουσιάζεται αν χρησιμοποιείτε συσκευές, μη-εντοιχισμένες καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα φαίνεται η υψομετρική διαφορά (για παράδειγμα η συσκευή της κουζίνας θα είναι χαμηλότερη από τον πάγκο).
Ενώ μπορείτε άνετα να ψηλώσετε τον πάγκο δεν μπορείτε να τον χαμηλώσετε ειδικά αν έχετε εντοιχισμένες συσκευές. Το καθαρό ύψος κάτω από τον πάγκο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 870mm για να χωρούν οι εντοιχισμένες συσκευές.
Το πάχος του πάγκου κουζίνας είναι συνήθως 30-50mm.
Τέλος πολλές εργασίες, όπως το χτύπημα αυγών σε μπολ ή το καθάρισμα του αρακά είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται στο τραπέζι (ύψος 740-750mm). Τα ηλικιωμένα άτομα επίσης προτιμούν να κάθονται στο τραπέζι προκειμένου να ετοιμάσουν ένα μεγάλο τμήμα του φαγητού. Έτσι, για να αυξήσετε τις επιφάνειες εργασίας μπορείτε να προστατεύσετε το τραπέζι με τραπεζομάντηλο ή μια επιφάνεια γυαλιού.