Οι τοίχοι ενιαίου χώρου είναι πέτρινοι. Τί κουζίνα και έπιπλα ταιριάζουν;

Οι τοίχοι ενιαίου χώρου είναι πέτρινοι. Τί κουζίνα και έπιπλα ταιριάζουν; http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

Ερώτηση αναγνώστριας:

Καλημέρα σας! Ονομάζομαι Μαντώ και έχω πάρει αρκετές ιδέες από τις διαμορφώσεις χώρων των αναγνωστών σας. Θα ήθελα τη βοήθειάς σας. Θέλω να διαμορφώσω το πάνω μέρος του σπιτιού μας σε κουζίνα-σαλόνι. Είναι ενιαίος πέτρινος χώρος. Δεν είναι επένδυση πέτρας.

Το σχέδιο του σπιτιού είναι ορθογώνιο και η είσοδος είναι στη μέση του ορθογωνίου. Αριστερά είναι η εσωτερική κυκλική σκάλα που οδηγεί στις κρεβατοκάμαρες. Έχουμε τρία παράθυρα στη δεξιά πλευρά από την είσοδο. Οι διαστάσεις είναι μήκος 9μ και πλάτος 4μ και η σκάλα έχει διάμετρο 1,40μ.

Τι κουζίνα ταιριάζει με τον πέτρινο τοίχο; Τι είδους έπιπλα; Μου αρέσει το μοντέρνο και τα έντονα χρώματα. Θέλω κουζίνα έντονη και σαλόνι σε πιο ήπιους τόνους.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Την απάντηση δίνει η Αναστασία Καραβασίλη (Msc Interior Designer)

Γεια σου Μαντώ! Μια λειτουργική διαρρύθμιση του χώρου σου θα ήταν η παρακάτω. Το σαλόνι αναπτύσσεται δεξιά στο φωτεινό και ευρύχωρο μέρος του σπιτιού και η κουζίνα αριστερά σε ευθεία διάταξη.

Προοπτική απεικόνιση του χώρου του καθιστικού σου.

Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζαμε το είδος της πέτρας που χτίστηκε το σπίτι ώστε να αντιλαμβανόμασταν την απόχρωσή που επικρατεί στον υπάρχοντα εσωτερικό χώρο.

Όταν φαντάζομαι ένα λιθόκτιστο σπίτι μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό ένα αρχοντικό αυτού του τύπου (εικ.1). Το οποίο προϋποθέτει αυτομάτως «βαριά» έπιπλα σε σκούρες αποχρώσεις. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Εικ.1

Μία γενική συμβουλή που θα σου έδινα είναι η εξής: Αν η πέτρα είναι σκούρη, τότε θα πρέπει σίγουρα να κινηθείς σε ανοιχτές αποχρώσεις ξύλου.

Αν από την άλλη η πέτρα είναι σε ανοιχτές αποχρώσεις όπως η φωτογραφία στην εικ.1 τότε να χρησιμοποιήσεις σκούρη απόχρωση επίπλων (στην απόχρωση του ξύλου αναφέρομαι). Για να πετύχεις ένα χαλαρωτικό καθιστικό τα υφάσματα των επίπλων σου θα πρέπει να είναι σε αποχρώσεις γήινες: μπεζ, εκρού, σοκολατί κτλ. όπως παρακάτω (εικ.2).

http://www.art.satto.org/vsekidnevna-v-stil-rustik/

Στη συνέχεια σου αναρτώ μία εικόνα από μία σύγχρονη κουζίνα σε γήινες αποχρώσεις (εικ.3). Αν παρόλα αυτά επιμένεις στους έντονους χρωματισμούς θα μπορούσες να επιλέξεις μία από τις αποχρώσεις που «βγάζει» η πέτρα σου και να την χρησιμοποιήσεις σε πιο έντονο τόνο στα ντουλάπια της κουζίνας (εικ.4,5). Αυτό να ξέρεις προϋποθέτει ότι την κουζίνα θα σου την κατασκευάσει μαραγκός γιατί τα έτοιμα πορτάκια βγαίνουν μόνο σε συγκεκριμένους χρωματισμούς.

Εικ. 3 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

Εικ. 4 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

Εικ. 5 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

Ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις… Εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!


Αναστασία Καραβασίλη

Msc Interior Designer

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: www.karavasilidesign.blogspot.gr

web: www.karavasilisgroup.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Τι να κάνω σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω; Τι να κάνω σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω. Το σπίτι μου είναι παλιό πέτρινο με λίγο περίεργη διαρρύθμιση των χώρων όπως τουλάχιστον το είχαν ξεκινήσει οι δικοί μου.

  1. Το WC: έχουμε βγάλει ένα μικρό WC (3τμ) ακριβώς κάτω από την παλιά σκάλα. Θα πρέπει από μέσα να επενδυθεί με κόντρα πλακέ για να προστατευθεί το ξύλο ή μπορεί να γίνει κάποια άλλη επένδυση ή προστασία;

  2. Το δωμάτιο όπου υπάρχει και το μπάνιο έχει χωριστεί σε δυο μέρη: το πρώτο είναι ένας χώρος μικρός που θα βάλουμε τις ντουλάπες και το δεύτερο είναι το μπάνιο με κάποιες αλλαγές που θα γίνουν (άνοιγμα μεγαλυτέρου παράθυρου, κλείσιμο παραθύρων διαδρόμου 

  Για το μπάνιο επειδή το πλακάκι του τοίχου μας φαίνεται λίγο άσχημο (πολύ ψήλο ταβάνι) προσανατολιζόμαστε προς δυο λύσεις: 

  1. χρωματιστό ξύλινο πλαίσιο με πηχάκι και από κει και πάνω πατητή τσιμεντοκονία

  2. πατητή τσιμεντοκονία σ όλο τον τοίχο.

  Επίσης έχουμε βρει από κατεδάφιση το τσιμεντοπλακάκι της φωτογραφίας (40 τμ), τα οποία και με πολύ κόπο καθαρίσαμε με μικρής έντασης μηχάνημα αμμοβολής. Το πλακάκι αυτό θα το βάλουμε στην κουζίνα... για λόγους οικονομίας θα μπορούσαμε να το βάλουμε και στο μπάνιο ή είναι λίγο κάπως να υπάρχει το ίδιο πλακάκι και στην κουζίνα και στο μπάνιο; Ευχαριστώ.” Μαρία

  Η άποψη μας

  Δηλώνουμε ότι τα παλιά σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής πρέπει να διασώζονται με τις απαραίτητες επισκευές, γιατί είναι απόλυτα ενταγμένα στο περιβάλλον τους. Αν και ο σχεδιασμός τους προέκυπτε από τις ανάγκες των ενοίκων τους και εξυπηρετούσε την καθημερινότητα τους, με κατάλληλες επεμβάσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των σημερινών χρηστών.

  Το WC κάτω από τη σκάλα

  Εάν επιθυμείτε μπορείτε να διατηρήσετε το ξύλο της σκάλας και να επενδύσετε με πλακάκι μικρών διαστάσεων το υπόλοιπο τμήμα, καθώς στο χώρο δεν δημιουργούνται υδρατμοί, που μπορούν να επηρεάσουν το ξύλο.

  Σε περίπτωση που δεν θέλετε να είναι ορατό το ξύλο της σκάλας, μπορείτε να επενδύσετε με ανθυγρή γυψοσανίδα και στη συνέχεια να επενδύσετε με πλακάκι, ακόμη και με βινυλική ταπετσαρία ανάλογου σχεδίου.

  Το μπάνιο

  Αντίθετα με το WC, στο μπάνιο δημιουργούνται υδρατμοί, οπότε το ξύλινο ταβάνι πρέπει να καλυφτεί με ψευδοροφή από ανθυγρή γυψοσανίδα, με την οποία μπορείτε να μειώσετε το ύψος του μπάνιου.

  Σχετικά με την επένδυση των τοίχων προτείνουμε την λύση της πατητής τσιμεντοκονίας σε ολόκληρο τον τοίχο. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμη απόχρωση για την τσιμεντοκονία για να δώσει ευρυχωρία στο χώρο.

  Η λύση με το ξύλο στη χαμηλότερη ζώνη του τοίχου, ενώ “κόβει” ύψος, προτείνεται για ευρύχωρα μπάνια μεγάλων διαστάσεων.

  Όσον αφορά στο τσιμεντοπλακάκι για το δάπεδο του μπάνιου αναφέρουμε τα εξής. Αισθητικά είναι προτιμότερο να διαφοροποιηθεί το δάπεδο του μπάνιου από της κουζίνας, εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν. Σε περίπτωση αναγκαστικής επιλογής του, πρέπει να τσεκάρετε αν η τελική επιφάνεια από το παλιό τσιμεντοπλακάκι είναι κατάλληλη για βρεχόμενες επιφάνειες, ώστε να μην αλλοιωθεί η όψη του με τη χρήση.

 • Ανακαίνιση πυργόσπιτου στην Κροατία Ανακαίνιση πυργόσπιτου στην Κροατία

  Ανακαίνιση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, ενός πυργόσπιτου του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Giorgio Zaetta

  Η κατοικία είναι εξολοκλήρου κτισμένη από πέτρα σε μια περιοχή της Κροατίας, που μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε ένα οχυρωμένο νησί. Το κτίριο ακολουθεί την τοπική παράδοση που ήθελε τα κτίρια να αναπτύσσονται καθ' ύψος και έτσι να εκμεταλλεύονται κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο, το διατιθέμενο οικόπεδο.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved