Πώς να αλλάξω το χρώμα σε καρέκλα;

Πώς να αλλάξω το χρώμα σε καρέκλα; http://www.houzz.com/photos/34534/Mid-Century-Modern-Addition-Truro-midcentury-living-room-boston

Ερώτηση αναγνώστριας

“Έχω μια παλιά κουνιστή καρέκλα, ξύλινη, χρώματος καφέ σκούρο και θα ήθελα να την τροποποιήσω μόνη μου δίνοντας της ένα μοντέρνο τόνο. Θα ήθελα να την προσθέσω στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι. Τα χρώματα που κυριαρχούν γενικώς σε όλο το σπίτι είναι γήινα. Έχετε καμιά ιδέα να μου προτείνετε; Σε τι χρώμα να την βάψω; πρέπει να την ξύσω πρώτα και αν ναι με τι βερνίκια πρέπει να τη βάψω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.” Μαρία

Η άποψη μας

Για να ανανεώσετε και να δώσετε μοντέρνο ύφος στην κουνιστή καρέκλα σας, μπορείτε να τη βάψετε σε ένα έντονο, ζεστό χρώμα, που να συνδυάζεται με το χρωματικό σχήμα των γήινων αποχρώσεων του χώρου.

Το χρώμα αυτό μπορεί να είναι είτε έγχρωμο βερνίκι ξύλου, οπότε είναι ορατά τα νερά του ξύλου ή ριπολίνη (λαδομπογιά), οπότε καλύπτεται η φυσική εμφάνιση του ξύλου.

Στάδια εφαρμογής, ανάλογα με το είδος της βαφής

Α. Έγχρωμο βερνίκι

http://www.vernikia-clou.gr/vafes.htm

1. Τρίψτε καλά την επιφάνεια της καλέκλας με λεπτό γυαλόχαρτο για να μην χαραχτεί η επιφάνεια του ξύλου. Το στρώμα του παλιού βερνικιού θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς.

2. Καθαρίστε την καρέκλα πολύ καλά, για να απομακρυνθεί η σκόνη από το τρίψιμο.

3. Εφαρμόστε συντηρητικό ξύλου για προστασία από μύκητες, σαράκι κλπ.

4. Εφαρμόστε το έγχρωμο βερνίκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του (συνήθως σε δύο στρώσεις με ενδιάμεσο ελαφρύ τρίψιμο).

Β. Ριπολίνη

http://littlegreennotebook.blogspot.com/2008/10/restoring-vintage-furniture.html

http://cnmaydos.en.made-in-china.com/productimage/IoAmsBCYAMWl-2f0j00BegQNwszMSbW/China-Environmental-Friendly-Enamel-Paint-Coating-for-Wood-and-Metal-.html

1.Τρίψτε καλά την επιφάνεια της καρέκλας με λεπτό γυαλόχαρτο.

2. Στοκάρετε με ξυλόστοκο όπου απαιτείται (υπάρχει έτοιμος συσκευασμένος).

3. Βάψτε με βελατούρα (αστάρι).

4. Τρίψτε ελαφρά την καρέκλα με λεπτό γυαλόχαρτο και καθαρίστε.

5. Εφαρμόστε την ριπολίνη σε δύο στρώσεις με ενδιάμεσο ελαφρύ τρίψιμο.

Σχετικά Άρθρα

 • Το παιδικό δωμάτιο είναι μωβ. Θέλω να αλλάξω τα χρώματά του. Τι χρώματα προτείνετε; Το παιδικό δωμάτιο είναι μωβ. Θέλω να αλλάξω τα χρώματά του. Τι χρώματα προτείνετε;

  Ερώτηση αναγνώστριας:

  "Σε δυο μήνες περιμένουμε το 2ο αγοράκι μας, το πρώτο είναι 2,5 ετών. Θέμα στο δωμάτιό μας είναι ο Wienne. Το δωμάτιο το είχαμε βαμμένο σε αποχρώσεις του μωβ από πριν γεννηθεί το πρώτο μας παιδάκι. Έπιπλα και ντουλάπα είναι στο χρώμα της βανίλιας. Έχουμε πολλά στοιχεία λαχανί γαλάζιο, από θέμα χαλί, κουρτίνες παπλώματα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε μια αλλαγή στα χρώματα κτλ. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι χρώματα να επιλέξουμε.

  Μας αρέσουν μωβ, λαχανί, γαλάζιο, λευκό. Το θέλουμε χαρούμενο, ζωντανό, πρωτότυπο!!!!

  Σας στέλνω παλιές φώτο του δωματίου (έχουμε αλλάξει λίγο την θέση στα έπιπλα, επίσης δεν υπάρχει πλέον αυτή η συρταριέρα) και θα ήθελα πολύ την βοήθεια σας στα χρώματα. Το δωμάτιο έχει πολλά δοκάρια και εσοχές."

  Η απάντησή μας:

  Η υφιστάμενη κατάσταση: Το παιδικό δωμάτιο είναι βαμμένο σε έντονες αποχρώσεις του μωβ. Οι συγκεκριμένες αποχρώσεις είναι περισσότερο θερμές (πλησιάζουν προς το ροζ) παρά ψυχρές. Το ύφος του δωματίου είναι φιλικό, ζεστό αλλά λίγο σκοτεινό και μελαγχολικό.

  Η αλλαγή: Για να κάνετε μια πραγματική αλλαγή στο παιδικό δωμάτιο θα προτείναμε τα νέα χρώματα να είναι φωτεινά, αισιόδοξα, έντονα και "καλοκαιρινά".

  Δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το

  • Τροπικό τυρκουάζ (βρίσκεται ανάμεσα στο πράσινο και το γαλάζιο)
  • Το φιστικί (είναι ένα ήρεμο χρώμα)

  Όσον αφορά στο τυρκουάζ, επειδή είναι ένα πολύ δυνατό χρώμα προτείνουμε να βάψετε έναν μόνο τοίχο με το χρώμα αυτό. Τους υπόλοιπους τοίχους μπορείτε να τους βάψετε ανοιχτό γκρι ή να τους καλύψετε με μια ουδέτερη ταπετσαρία, για παράδειγμα με μια ασπρόμαυρη ταπετσαρία.

  Όσον αφορά στο φιστικί, μπορείτε να βάψετε όλους τους τοίχους με το χρώμα αυτό. Ωστόσο το φυστικί είναι ήρεμο χρώμα και όχι ιδιαίτερα χαρούμενο.

 • Τι χρώμα να βάψω την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι μου; Τι χρώμα να βάψω την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Θέλω να αλλάξω χρώμα στους τοίχους της κρεβατοκάμαρας και στο σαλόνι μας.

  Κρεβατοκάμαρα: τα έπιπλα είναι σε σκούρες αποχρώσεις (σκούρο ξύλο) με ασημί λεπτομέρειες και τα πορτατίφ είναι σε μωβ απόχρωση.

  Σαλόνι: ο καναπές είναι μαύρο δέρμα με γκρι με ποντικί μαξιλάρια, τα ριχτάρια σε μωβ/μαύρο/γκρι χρώμα και τα έπιπλα είναι σε μαύρο χρώμα με άσπρες λεπτομέρειες.” Γιώτα

  Η άποψη μας

  Κρεβατοκάμαρα

  Ο σκούρος τόνος των επίπλων αμβλύνεται με τη γλυκιά απόχρωση του μπεζ-ροζ του ανθού ή εναλλακτικά με ανοιχτόχρωμη βιολέ απόχρωση. Και τα δύο χρώματα συνδυάζονται αρμονικά με το μωβ.

  Σαλόνι

  Το μαύρο, το γκρι και το μωβ εναρμονίζονται με απόχρωση του γκρι με ίχνη κόκκινου, όπου όλα τα χρώματα δημιουργούν ένα ζεστό αποτέλεσμα ή καθαρή απόχρωση του γκρι για την ανάδειξη του μωβ χρώματος, που είναι το μόνο ζεστό χρώμα στο χρωματικό σχήμα.

 • Τι είναι το αστάρωμα; Τι είναι το αστάρωμα;

  Οι περισσότερες οδηγίες για τον χρωματισμό των τοίχων, των επίπλων, των κουφωμάτων, κλπ αναφέρουν ότι οι επιφάνειες πριν τη βαφή τους, πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμάζονται κατάλληλα και για την ακρίβεια να ασταρώνονται.

  Τί είναι όμως το αστάρι και ποια είναι η πραγματική σημασία του ασταρώματος; Γιατί θεωρείται τόσο απαραίτητο από τους ειδικούς; Τα αστάρια είναι στην ουσία υποστρώματα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη εφαρμογή του τελικού χρώματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αρκετά προβλήματα στον χρωματισμό, όπως σκασίματα, φουσκάλες, αποχρωματισμοί οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη του ασταρώματος.

  Τα αστάρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες

  • Στα αστάρια νερού.
  • Στα αστάρια διαλύτου.

  Οι επιφάνειες οι οποίες χρειάζονται αστάρωμα είναι:

  • Οι σοβατισμένοι τοίχοι.
  • Οι επιφάνειες από μπετόν.
  • Οι μεταλλικές επιφάνειες.
  • Οι ξύλινες επιφάνειες.

  Στην περίπτωση των σοβατισμένων τοίχων και των επιφανειών από μπετόν το αστάρωμα δεσμεύει και αποτρέπει τα άλατα να εμφανιστούν στην επιφάνεια του χρώματος, βελτιώνει τις πορώδεις επιφάνειες και κυρίως αυξάνει την πρόσφυση του τελικού χρώματος.

  Στην περίπτωση των μεταλλικών επιφανειών, το αστάρωμα είναι απαραίτητο κυρίως γιατί προσφέρει αντισκωριακή προστασία και προστασία από τη διάβρωση.

  Στις ξύλινες επιφάνειες το αστάρωμα προστατεύει το ξύλο από τους μύκητες, το σαράκι, τη σήψη κλπ.

  Σε κάθε περίπτωση, το αστάρωμα πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνές, σταθερές και μη λιπαρές επιφάνειες ενώ δεν πρέπει να αραιώνεται περισσότερο από αυτό που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται αστάρωμα μόνο σε κάποια τμήματα της επιφάνειας και σε άλλα να παραλείπεται καθώς έτσι θα δημιουργηθούν διαφορές στο τελικό χρώμα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved