Τι είναι το αστάρωμα;

Τι είναι το αστάρωμα; http://www.houzz.com/photos/328965/Fair-Isle-Blue-Paint-by-Benjamin-Moore-paint

Οι περισσότερες οδηγίες για τον χρωματισμό των τοίχων, των επίπλων, των κουφωμάτων, κλπ αναφέρουν ότι οι επιφάνειες πριν τη βαφή τους, πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμάζονται κατάλληλα και για την ακρίβεια να ασταρώνονται.

Τί είναι όμως το αστάρι και ποια είναι η πραγματική σημασία του ασταρώματος; Γιατί θεωρείται τόσο απαραίτητο από τους ειδικούς; Τα αστάρια είναι στην ουσία υποστρώματα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη εφαρμογή του τελικού χρώματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αρκετά προβλήματα στον χρωματισμό, όπως σκασίματα, φουσκάλες, αποχρωματισμοί οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη του ασταρώματος.

Τα αστάρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες

 • Στα αστάρια νερού.
 • Στα αστάρια διαλύτου.

Οι επιφάνειες οι οποίες χρειάζονται αστάρωμα είναι:

 • Οι σοβατισμένοι τοίχοι.
 • Οι επιφάνειες από μπετόν.
 • Οι μεταλλικές επιφάνειες.
 • Οι ξύλινες επιφάνειες.

Στην περίπτωση των σοβατισμένων τοίχων και των επιφανειών από μπετόν το αστάρωμα δεσμεύει και αποτρέπει τα άλατα να εμφανιστούν στην επιφάνεια του χρώματος, βελτιώνει τις πορώδεις επιφάνειες και κυρίως αυξάνει την πρόσφυση του τελικού χρώματος.

Στην περίπτωση των μεταλλικών επιφανειών, το αστάρωμα είναι απαραίτητο κυρίως γιατί προσφέρει αντισκωριακή προστασία και προστασία από τη διάβρωση.

Στις ξύλινες επιφάνειες το αστάρωμα προστατεύει το ξύλο από τους μύκητες, το σαράκι, τη σήψη κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το αστάρωμα πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνές, σταθερές και μη λιπαρές επιφάνειες ενώ δεν πρέπει να αραιώνεται περισσότερο από αυτό που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται αστάρωμα μόνο σε κάποια τμήματα της επιφάνειας και σε άλλα να παραλείπεται καθώς έτσι θα δημιουργηθούν διαφορές στο τελικό χρώμα.

Σχετικά Άρθρα

 • Πώς να αλλάξω το χρώμα σε καρέκλα; Πώς να αλλάξω το χρώμα σε καρέκλα;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Έχω μια παλιά κουνιστή καρέκλα, ξύλινη, χρώματος καφέ σκούρο και θα ήθελα να την τροποποιήσω μόνη μου δίνοντας της ένα μοντέρνο τόνο. Θα ήθελα να την προσθέσω στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι. Τα χρώματα που κυριαρχούν γενικώς σε όλο το σπίτι είναι γήινα. Έχετε καμιά ιδέα να μου προτείνετε; Σε τι χρώμα να την βάψω; πρέπει να την ξύσω πρώτα και αν ναι με τι βερνίκια πρέπει να τη βάψω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.” Μαρία

  Η άποψη μας

  Για να ανανεώσετε και να δώσετε μοντέρνο ύφος στην κουνιστή καρέκλα σας, μπορείτε να τη βάψετε σε ένα έντονο, ζεστό χρώμα, που να συνδυάζεται με το χρωματικό σχήμα των γήινων αποχρώσεων του χώρου.

  Το χρώμα αυτό μπορεί να είναι είτε έγχρωμο βερνίκι ξύλου, οπότε είναι ορατά τα νερά του ξύλου ή ριπολίνη (λαδομπογιά), οπότε καλύπτεται η φυσική εμφάνιση του ξύλου.

  Στάδια εφαρμογής, ανάλογα με το είδος της βαφής

  Α. Έγχρωμο βερνίκι

  http://www.vernikia-clou.gr/vafes.htm

  1. Τρίψτε καλά την επιφάνεια της καλέκλας με λεπτό γυαλόχαρτο για να μην χαραχτεί η επιφάνεια του ξύλου. Το στρώμα του παλιού βερνικιού θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς.

  2. Καθαρίστε την καρέκλα πολύ καλά, για να απομακρυνθεί η σκόνη από το τρίψιμο.

  3. Εφαρμόστε συντηρητικό ξύλου για προστασία από μύκητες, σαράκι κλπ.

  4. Εφαρμόστε το έγχρωμο βερνίκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του (συνήθως σε δύο στρώσεις με ενδιάμεσο ελαφρύ τρίψιμο).

  Β. Ριπολίνη

  http://littlegreennotebook.blogspot.com/2008/10/restoring-vintage-furniture.html

  http://cnmaydos.en.made-in-china.com/productimage/IoAmsBCYAMWl-2f0j00BegQNwszMSbW/China-Environmental-Friendly-Enamel-Paint-Coating-for-Wood-and-Metal-.html

  1.Τρίψτε καλά την επιφάνεια της καρέκλας με λεπτό γυαλόχαρτο.

  2. Στοκάρετε με ξυλόστοκο όπου απαιτείται (υπάρχει έτοιμος συσκευασμένος).

  3. Βάψτε με βελατούρα (αστάρι).

  4. Τρίψτε ελαφρά την καρέκλα με λεπτό γυαλόχαρτο και καθαρίστε.

  5. Εφαρμόστε την ριπολίνη σε δύο στρώσεις με ενδιάμεσο ελαφρύ τρίψιμο.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved