Παράγοντες επιλογής κατασκευαστικών λύσεων

Τα οικοδομικά έργα, είτε πρόκειται για απλή διακόσμηση, είτε για ανακαίνιση σπιτιού, είτε για ανέγερση νέου κτιρίου, είτε για συντήρηση διατηρητέου κτίσματος, αποτελούν σύνθετα προβλήματα με ποικίλες λύσεις. Για να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση, ο μελετητής (μηχανικός, διακοσμητής, αρχιτέκτονας) πρέπει να ιεραρχήσει και να αξιολογήσει τις απαιτήσεις των χρηστών, εκείνων δηλαδή που θα ζήσουν μέσα στο κτίριο και θα το χρησιμοποιούν. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλάβει μια σειρά άλλων παραγόντων όπως τις συνθήκες του τόπου, τα οικονομικά χαρακτηριστικά, τους οικονομικούς περιορισμούς αλλά και το θεσμικό περιβάλλον (πολεοδομικοί κανονισμοί, οικοδομικοί κανονισμοί, πυρασφάλεια κτλ).

Ανακαίνιση διαμερίσματος
ανακαίνιση Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Νέο Ηράκλειο από την κατασκευαστική εταιρεία του Ι. Φουσκα.

Γενικά οι απαιτήσεις κατανέμονται σε τρείς κατηγορίες:

Απαιτήσεις χρήσης: Εδώ περιλαμβάνονται οι ανάγκες των χρηστών, είτε πρόκειται για ιδιωτικά είτε για δημόσια έργα. Πολλές απαιτήσεις είναι ίδιες για όλους σχεδόν τους χρήστες. Για παράδειγμα τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας και ηχομόνωσης πρέπει να βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα προκειμένου το κτίριο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Απαιτήσεις αντοχής: Εδώ περιλαμβάνονται όχι μόνο οι αντοχές στις καταπονήσεις, στις φορτίσεις και στο σεισμό αλλά και η διάρκεια ζωής των δομικών στοιχείων και των υλικών .

Αισθητικές απαιτήσεις: Κάθε οικοδομικό έργο είτε πρόκειται για νεόδμητο κτίσμα είτε για ανακαίνιση πρέπει να ικανοποιεί αισθητικά το χρήστη και ιδιοκτήτη του έργου.

 • Οι διάφορες κατασκευαστικές λύσεις επιλέγονται με βάση κάποια κριτήρια, σημαντικότερα εκ των οποίων είναι:
 • Οι λειτουργικές ανάγκες και το κτιριολογικό πρόγραμμα.
 • Οι συνθήκες του εδάφους: Η ποιότητα του εδάφους (σκληρό ή μαλακό) σε συνδυασμό με τον υδροφόρο ορίζοντα καθορίζουν τον τρόπο θεμελίωσης. Επίσης το έδαφος μπορεί να καθορίσει ακόμη και τη μορφή του κτιρίου. Για παράδειγμα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν το έδαφος είναι ομαλό ή επικλινές.
 • Κλιματολογικές συνθήκες: Οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος επηρεάζουν κυρίως το σχεδιασμό του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου, αν και όχι αποκλειστικά, για παράδειγμα την εξωτερική τοιχοποιία, τα κουφώματα, την στέγη κτλ.
 • Τα διαθέσιμα υλικά και το εργατικό δυναμικό: Σήμερα στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα υλικών. Πολλές φορές, ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο της μη σωστής εγκατάστασης λόγω αδυναμίες εύρεσης εξειδικευμένων τεχνιτών.
 • Το χρονοδιάγραμμα του έργου: Κάποια έργα πρέπει να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ κάποια όχι. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγονται και διαφορετικές κατασκευαστικές λύσεις.
 • Η επιθυμητή διάρκεια ζωής του έργου: Σε κάποιες περιπτώσεις, η επιθυμητή διάρκεια του έργου είναι μικρή όπως για παράδειγμα στα εκθεσιακά περίπτερα ή ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα.
 • Οι κανονισμοί: Οι κανονισμοί αναφέρονται σε θέματα υγιεινής, φωτισμού, θερμομόνωσης, αερισμού, πυρασφάλειας, άνεσης αλλά και ασφάλειας.
 • Τα οικονομικά κριτήρια που περιορίζουν τις κατασκευαστικές λύσεις και την επιλογή των υλικών. Ωστόσο, μια έμπειρη κατασκευαστική εταιρεία, όπως η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να σας προτείνει λύσεις ακόμη και αν πρόκειται για φτηνή ανακαίνιση

www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της

  Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων σύγχρονης διαβίωσης μέσα σε αυτό. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου με εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

 • Ανακαίνιση μπάνιου: Μια ευκαιρία ανανέωσης του χώρου Ανακαίνιση μπάνιου: Μια ευκαιρία ανανέωσης του χώρου

  Η ανακαίνιση του μπάνιου μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύκολη και να περιλαμβάνει επιλεγμένες προσθήκες ή στοχευμένες αλλαγές που σκοπό έχουν την ανανέωση της διακόσμησης του χώρου. Τέτοιες απλές ανακαινίσεις, περιορίζονται συνήθως στην αντικατάσταση του εξοπλισμού (πχ. βρύσες, κρεμάστρες κτλ.) και σε αλλαγές διακοσμητικών στοιχείων. Ωστόσο, η ολική ανακαίνιση του μπάνιου αποτελεί μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς μπορεί να περιλαμβάνει αποξηλώσεις επενδύσεων (πχ. των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων), αποξηλώσεις των ειδών υγιεινής, επανασχεδιασμό των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων ή ακόμη και καθαιρέσεις τοίχων.

 • Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων

  www.vitamin-ha.com/re-purposed-furniture-30-pics-2/repurposed-furniture-279;

  Σήμερα μία ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί την ιδανική λύση για να αναβαθμιστεί κατασκευαστικά, να εκσυγχρονιστεί εσωτερικά και εξωτερικά σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ενοίκους της.

  Η έκταση της ανακαίνισης κυμαίνεται από μεγάλη έως μικρή. Η ριζική περιλαμβάνει ουσιαστικές επεμβάσεις στην κάτοψη με νέα διαρρύθμιση των χώρων (ηλεκτρολογικά/υδραυλικά), αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, ειδών υγιεινής, ντουλαπιών κουζίνας, νέων κατασκευών (ψευδοροφές/ταπετσαρίες), χρωματισμούς.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved