Το αρχιτεκτονικό σχέδιο: 'Ενα βασικό εργαλείο στη διακόσμηση και ανακαίνιση χώρου

Κάθε φορά που ο αρχιτέκτονας ή ο διακοσμητής χρειάζεται να σχεδιάσει ένα χώρο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα από τα βασικότερα εργαλεία του επαγγέλματός: το αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν χρειάζεται μόνο, όταν πρόκειται να κτίσουμε καινούργια οικοδομή αλλά ακόμη και όταν σκοπεύουμε να κάνουμε ανακαίνιση.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν είναι μόνο ένας τρόπος παρουσίασης των λύσεων που προτείνουμε στον πελάτη, αλλά και ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε, να δοκιμάσουμε διάφορες λύσεις και ιδέες.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο περιλαμβάνει τις κατόψεις, τις όψεις και τις τομές. Το βασικότερο σχέδιο είναι αναμφίβολα η κάτοψη.

Κάτοψη

Κάτοψη ενός χώρου ή ενός ολόκληρου κτιρίου ονομάζουμε μια οριζόντια τομή που τέμνει το κτίριο σε κάποιο ύψος μεταξύ δαπέδου και οροφής. Συνήθως το επίπεδο τομής αυτού του χώρου είναι στο 1.5 μέτρο. Πάνω στην κάτοψη σημειώνουμε τις διαστάσεις του χώρου, τις θέσεις και τις διαστάσεις των κουφωμάτων καθώς και τους τρόπους που λειτουργούν (αν είναι συρόμενα κουφώματα, αν ανοίγουν με περιστρεφόμενα φύλλα), τα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως σκάλες, τα έπιπλα, τα καλοριφέρ κτλ.

Άνοψη

Η άνοψη σχεδιάζεται σαν να καθρεφτίζεται από την κάτοψη. Την άνοψη την χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να σχεδιάσουμε μια ψευδοροφή ή τις θέσεις των φωτιστικών.

Όψη

Οι όψεις αφορούν στις εξωτερικές πλευρές του κτιρίου. Οι όψεις δείχνουν όλα τα εξωτερικά στοιχεία του κτιρίου όπως μπαλκόνια, στέγες, παράθυρα και πόρτες, προεξοχές και εσοχές κτλ.

Τομή

Τομή ενός χώρου ονομάζεται το σχέδιο που δείχνει το εσωτερικό ενός κτιρίου σε κατακόρυφη προβολή.

Κλίμακα

Ασφαλώς δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα κτίριο στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για αυτό το λόγο οι διακοσμητές και οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τους χώρους υπό κλίμακα. Για παράδειγμα, αν ένα δωμάτιο σχεδιαστεί μικρότερο 20 φορές τότε λέμε ότι είναι σχεδιασμένο στην κλίμακα 1:20. Αν ένα μικρό έπιπλο σχεδιαστεί μικρότερο 5 φορές τότε λέμε ότι είναι σχεδιασμένο στην κλίμακα 1:5.

Η επιλογή της κατάλληλης κλίμακας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος αυτού που έχουμε να σχεδιάσουμε. Αν πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ολόκληρο διαμέρισμα, τότε επιλέγουμε την κλίμακα 1:50. Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα δωμάτιο, τότε επιλέγουμε την κλίμακα 1:25 ή 1:20. Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα έπιπλο τότε μπορεί να επιλέξουμε την κλίμακα 1:10 ή την κλίμακα 1:5.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, ο διακοσμητής που θα αναλάβει τη διακόσμηση ή την ανακαίνιση σπιτιού, θα πρέπει να μετρήσει διεξοδικά τις διαστάσεις όλων των δωματίων. Θα πρέπει επίσης να σημειώσει τα σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως τις σκάλες, τις πόρτες, τα παράθυρα, κτλ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει, τουλάχιστον μία κάτοψη σε κλίμακα, πάνω στην οποία θα δουλέψει τις διάφορες ιδέες του.

Για πλήρη μελέτη ανακαίνισης επισκεφτείτε έναν επαγγελματία. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα: Μιας εταιρείας που εξειδικεύεται για πολλά χρόνια στην ανακαίνιση κτιρίων.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr. 

 

Image by Lorenzo Cafaro from Pixabay

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved