Καλοριφέρ: συμβουλές τοποθέτησης

Καλοριφέρ: συμβουλές τοποθέτησης https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radiator.png

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα σιδερένια καλοριφέρ, θεωρήθηκαν ως τεχνολογικά επιτεύγματα υψηλής αισθητικής ενώ γρήγορα μετατράπηκαν σε σύμβολα της τεχνολογικής ανάπτυξης στα τέλη του 1800.

Σήμερα, αν και οι επιλογές θερμαντικών σωμάτων είναι πολύ περισσότερες (ενδοδαπέδια θέρμανση, ενεργειακά τζάκια, κλιματισμός κλπ) εντούτοις η τοποθέτηση καλοριφέρ βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ο σχεδιασμός τους έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον αποτελούν ένα ακόμα αντικείμενο σύγχρονης αισθητικής και design. Στο εμπόριο κυκλοφορούν καλοριφέρ που μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε στον εσωτερικό χώρο.

  • Να αναρτηθούν στον τοίχο.
  • Να καμπυλώσουν.
  • Να τοποθετηθούν σε γωνία.
  • Να αναλάβουν το ρόλο του κιγκλιδώματος σε μια σκάλα, κλπ.

Τοποθέτηση καλοριφέρ με μεγάλη κατακόρυφη διάσταση

Τοποθέτηση καλοριφέρ με μεγάλη οριζόντια διάσταση

Ανάρτηση καλοριφέρ στον τοίχο

Τοποθέτηση καλοριφέρ σε γωνία

Τοποθέτηση καλοριφέρ αντί κιγκλιδωμάτων.

Φυσικά για όλες τις παραπάνω επιλογές τοποθέτησης απαιτείται και ο κατάλληλος τύπος καλοριφερ.


Συμβουλές για σωστή τοποθέτηση των καλοριφέρ στον εσωτερικό χώρο.

  • Τα καλοριφέρ σωστότερο είναι να τοποθετούνται σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους όπου υπάρχουν και μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας.
  • Τα καλοριφέρ σωστότερο είναι να τοποθετούνται σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας, όπως δίπλα σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση καλοριφέρ σε σημεία όπου ενδέχεται να έρχονται σε άμεση επαφή με έπιπλα, καθώς ορισμένα υλικά (ξύλο, δέρμα κλπ) καταστρέφονται από την έντονη θερμότητα.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι οι κουρτίνες μπροστά από τα καλοριφέρ μειώνουν σημαντικά την απόδοση του θερμαντικού σώματος.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι τα κουτιά που καλύπτουν τα θερμαντικά σώματα μειώνουν αισθητά την απόδοση του θερμαντικού σώματος (έως και 30%). Την ίδια επίδραση έχουν και τα ράφια πάνω από το καλοριφέρ. Γενικά, θα πρέπει η θερμότητα να κυκλοφορεί ελευθέρα στο χώρο και να μην εμποδίζεται από κατασκευές, έπιπλα και κουρτίνες.
  • Μην τοποθετείται καλοριφέρ κοντά σε σημεία όπου κάθονται χρήστες για πολλές ώρες (πχ δίπλα σε ένα γραφείο μελέτης) καθώς ο συγκεκριμένος χρήστης θα αισθάνεται δυσανεξία από τη θερμοκρασία ενώ οι υπόλοιποι θα κρυώνουν.
  • Ο υπολογισμός του μεγέθους και του αριθμού των καλοριφέρ που θα τοποθετηθούν σε ένα χώρο είναι σύνθετη υπόθεση και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες (θέση στο χώρο, οριζόντιες και κάθετες διαστάσεις χώρου, αποστάσεις μεταξύ των σωμάτων, κλπ) ενω σχεδόν πάντα χρειάζεται η εμπεριστατωμένη μελέτη του μηχανολόγου μηχανικού.

Πίθανές θέσεις τοποθέτησης καλοριφέρ σε κατοικία

πηγές φωτογραφιών και εικόνων:

2,3,4,5,6 και 7: www.thedecobook.com (επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση με αναγραφή της πηγής)

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved