Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα: κονβέκτορες και πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο καύσιμο για θέρμανση είτε κεντρική αλλά και τοπική για οποιοδήποτε χώρο, χωρίς να είναι και η πιο οικολογική πηγή ενέργειας. Παράλληλα τα ορυκτά καύσιμα έχουν περιορισμένα αποθέματα και ταυτόχρονα η καύση τους παράγει βλαβερούς ρύπους. Τα εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έχουν ασταθή τιμή, καθώς επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. 

Υπάρχει λοιπόν στροφή στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές με προτιμότερη τη χρήση σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποφεύγεται η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που προκύπτει από τις απώλειες  κατά τη μεταφορά του ρεύματος. Αναλύουμε παρακάτω δύο από τα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης για δυνατότητα σύγκρισης πριν την επιλογή τους είτε για αποκλειστική θέρμανση σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας, είτε για συμπληρωματική.

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί ή κονβέκτορες (convectors) λειτουργούν με αντίσταση και έχουν ενσωματωμένο θερμοστάτη χώρου. Αποτελούν ιδανική λύση για γρήγορη, συνήθως μικρής διάρκειας θέρμανση σε κάθε χώρο. Η γενική αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στην κυκλοφορία του αέρα του χώρου. Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα εισέρχεται στον κονβέκτορα από την κάτω πλευρά και θερμαινόμενος ως ελαφρύτερος ανέρχεται και εξέρχεται από την πάνω πλευρά του αβίαστα λόγω φυσικού ελκυσμού.

Αναφέρουμε τα πολλά πλεονεκτήματα τους. Θερμαίνουν το χώρο πολύ γρήγορα. Η θέρμανση κάθε μεμονωμένου χώρου (συνήθως δωματίου) είναι αυτόνομη, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να θερμαίνονται χώροι που δεν χρησιμοποιούνται. Έχουν αθόρυβη λειτουργία σε σχέση με άλλα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και προσφέρουν ομοιόμορφη θέρμανση. Έχουν μεγάλη αποδοτικότητα, σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς και λειτουργίας. Επίσης η εγκατάσταση τους δεν απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, αλλά μπορούν να είναι και φορητοί αν τοποθετηθούν σε ειδικές βάσεις με ρόδες. Η χρήση τους είναι ασφαλής και εύκολη, καθώς απλά απαιτείται με το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και ο κομψός σχεδιασμός τους εναρμονίζεται με το ύφος του χώρου.

Ωστόσο στα μειονεκτήματα καταγράφεται η κυκλοφορία της σκόνης γιατί δεν έχουν ενσωματωμένα φίλτρα αέρα με αποτέλεσμα να αισθάνονται δυσάρεστα στο χώρο άτομα με αλλεργία στη σκόνη. Επίσης πρέπει να ελέγχεται η υπερθέρμανσητους σε περίπτωση δυσλειτουργίας τους. Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση αντικειμένων κοντά στα σώματα για να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα. Μειονέκτημα τέλος αποτελεί η ώθηση του ζεστού αέρα μέχρι την οροφή του χώρου (που δεν είναι χρήσιμος εκεί) με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας.

Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας λειτουργούν με βάση την αρχή της ακτινοβολίας, δηλ. ζεσταίνουν όπως ο ήλιος. Τα σώματα και τα αντικείμενα θερμαίνονται απευθείας και στη συνέχεια αυξάνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου. Ουσιαστικά λειτουργούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους τύπους θερμαντικών σωμάτων, επειδή θερμαίνουν άμεσα το σώμα, χωρίς να έχει προηγηθεί η θέρμανση όλου του χώρου. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων τύπων θερμαντικών σωμάτων. Προσφέρουν και αυτά αυτονομία θέρμανσης σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, οικονομική και εύκολη χρήση. Τοποθετούνται επίτοιχα, στην οροφή και μπορούν να είναι φορητά. Έχουν επιπλέον σιωπηλή λειτουργία γιατί δεν έχουν φτερωτή για την κυκλοφορία του αέρα, οπότε είναι ιδανικά για υπνοδωμάτια. Διατηρούν την υγρασία και την ποσότητα του οξυγόνου στο χώρο. Αποτρέπουν τη συμπύκνωση υδρατμών και την εμφάνιση μούχλας σε τοίχους και οροφή.

Η υπέρυθρη θέρμανση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, καθώς προάγεται η καλή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργείται η αίσθηση της επίδραση του ήλιου μιας ανοιξιάτικης μέρας. Επειδή τα πάνελ δεν προκαλούν ροή αέρα, η σκόνη δε στροβιλίζεται αποφεύγοντας έτσι τα συμπτώματα αλλεργίας. Επιτρέπουν τον αερισμό του χώρου χωρίς απώλεια γιατί τα δομικά στοιχεία διατηρούν τη θερμότητα που περικλείουν και την αποδίδουν στο χώρο μετά το κλείσιμο των κουφωμάτων. Συμβάλλουν στην αισθητική του χώρου, καθώς υπάρχει δυνατότητα εκτυπώσεων στην επιφάνεια τους.

Όμως πρέπει να αναφέρουμε και τα μειονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης. Τα μάτια μας, από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, μπορούν να επηρεαστούν από την υπέρυθρη ακτινοβολία με την εμφάνιση πόνου και ενδεχόμενες βλάβες στον κερατοειδή σε σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης η παρατεταμένη έκθεση στην υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Επιπρόσθετα τα πάνελ είναι υπερβολικά ζεστά κατά τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα όταν κυκλοφορούν παιδιά και κατοικίδια στο χώρο. Επειδή θερμαίνουν σε ευθεία γραμμή υπάρχει περίπτωση να μην θερμαίνονται πολλά άτομα ταυτόχρονα και επιπλέον η θέρμανση σταματά άμεσα όταν τα πάνελ απενεργοποιούνται, καθώς ο αέρας του χώρου στην πραγματικότητα δεν θερμαίνεται.

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση σπιτιού απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα για επιλογές για θέματα θέρμανσης και όχι μόνο, καθώς διαθέτει έμπειρο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

πηγή φωτό: houzz

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved