Τρόποι βελτίωσης της θερμικής άνεσης σε παλαιά κτίρια

Η θερμική άνεση αποτελεί ένα υποκειμενικό μέγεθος που κάθε χρήστης το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Ωστόσο, κάθε κτίριο πρέπει να προσφέρει ικανοποιητική θερμική άνεση έτσι ώστε οι συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς αλλά και στους εξωτερικούς χώρους να είναι ικανοποιητικές αλλά και να εξοικονομείται ενέργεια.

Ωστόσο, αν το κτίριο είναι παλαιό σε ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να προβούμε προκειμένου να βελτιώσουμε την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου;

Είναι κατανοητό ότι όσο καλύτερη θερμική άνεση επιτυγχάνεται σε ένα κτίριο τόσο μεγαλύτερη οικονομική αξία αποκτά το συγκεκριμένο ακίνητο αφενός επειδή εξασφαλίζει την ποιοτική και άνετη καθημερινή διαβίωση των ενοίκων και αφετέρου επειδή μειώνει το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου. Δυστυχώς, στη χώρα πάρα πολλά κτίρια, λόγω της παλαιότητάς τους, δεν διαθέτουν θερμομόνωση στους τοίχους και στις ταράτσες, παρουσιάζουν απώλειες θερμότητας από τα κουφώματα και είναι ελάχιστα προστατευμένα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις κακές συνθήκες διαβίωσης αλλά και την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας είτε πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα, είτε για πετρέλαιο, είτε για ξύλα, είτε για πέλετ κτλ.

Ωστόσο, ακόμη και σε παλαιά κτίρια οι λύσεις που μπορούν να προταθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου είναι αρκετές. Η συνηθέστερη παρέμβαση που προτείνεται είναι ασφαλώς η μόνωση του κελύφους του κτιρίου, τόσο των κατακόρυφων δομικών στοιχείων (τοίχοι και υποστυλώματα) όσο και των οριζόντιων στοιχείων (στέγες, δώματα, πατώματα κτλ.). Η μόνωση περιλαμβάνει συνήθως την τοποθέτηση θερμομονωτικής στρώσης εξωτερικά του κτιρίου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επενδυθεί η μονωτική στρώση με ψυχρά υλικά. Ουσιαστικά, η επικάλυψη με ψυχρά υλικά επιτυγχάνει βελτίωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.

Μία δεύτερη και εξίσου σημαντική παρέμβαση που συστήνεται συχνά σε υφιστάμενα κτίρια αποτελεί η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα ενεργειακά κουφώματα χαρακτηρίζονται από χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας ενώ τα τζάμια τοςυ έχουν χαμηλό συντελεστή εκπομπής (low-e).

Μία τρίτη κατηγορία ενεργειακών παρεμβάσεων έχουν σκοπό την βελτίωση της ηλιοπροστασίας του κτιρίου. Ειδικά, στην Ελλάδα, όπου κατά τους θερινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι καίριες για τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου. Οι φυτεύσεις για παράδειγμα, προσφέρουν σκίαση αλλά και συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Εκτός από φυτεύσεις, δημοφιλείς λύσεις σκίασης είναι οι τέντες, οι πέργολες, οι περσίδες, οι ομπρέλες, ακόμη και οι κουρτίνες και τα πάνελ.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε ενεργειακά το κτίριο σας,, είτε για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας είτε για να εξοικονομήσετε χρήματα, μία απόφαση που μπορείτε να συνδυάσετε με τη γενικότερη ανακαίνιση του ακινήτου, σας συμβουλεύουμε να ενημερωθείτε για τα πακέτα ανακαίνισης που προσφέρει η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved