Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο

Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο αρχείο decobook.gr

Το μπάνιο αποτελεί το μικρότερο χώρο του σπιτιού μέσα στον οποίο όμως πρέπει να αισθανόμαστε άνετα και χαλαρά παρά το περιορισμένο μέγεθος. Είναι λοιπόν σημαντική η χωροθέτηση των ειδών υγιεινής σε συνδυασμό με έξυπνες επιλογές που αφορούν στον τύπο, το χρώμα, το ύφος τους, ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργικότητα και άνεση. Για οικονομική ανακαίνιση μπάνιου δείτε τις προσφορές της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα και εμπνευστείτε από τις ιδέες και λύσεις για μικρά μπάνια.

Αν πρόκειται για ανακαίνιση υπάρχοντος, η σημερινή ποικιλία σε ευρηματικές προτάσεις σε εξοπλισμό, μεγέθη και ύφος μπορεί να προσδώσει μια νέα διάσταση στην άνεση.

Γενικές αρχές

Τα είδη υγιεινής για ένα μπάνιο είναι ο νιπτήρας, η μπανιέρα/ ντουζιέρα, η λεκάνη W.C και προαιρετικά ο μπιντές. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου επιλέγεται μπανιέρα ή ντουζιέρα και αν πρόκειται για μεγάλο μπάνιο και τα δύο. Επίσης ο νιπτήρας μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο έπιπλο που ενσωματώνει χώρο αποθήκευσης. Σύγχρονες διατάξεις τείνουν να αντικαταστήσουν τον μπιντέ.

Τα είδη υγιεινής πρέπει να οργανωθούν στις απαιτούμενες μεταξύ τους αποστάσεις και επιπλέον να αφήνεται ελεύθερος χώρος για την άνετη κυκλοφορία μέσα στο μπάνιο και τη χρήση των ειδών υγιεινής, καθώς και για την ανεμπόδιστη κίνηση της πόρτας. Η χωροθέτηση των ειδών υγιεινής εξαρτάται και από το σχήμα και το μέγεθος του χώρου, τη θέση της πόρτας και της αποχέτευσης. Επιλέγεται κατά περίπτωση το μέγεθος και το σχήμα τους.

αρχείο decobook.gr

Σε ευρύχωρα λουτρά μπορούν οι λειτουργίες μπορούν να αυτονομηθούν με την προσθήκη ελαφρών χωρισμάτων από αδιάβροχα υλικά, ώστε ενδεχόμενα να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, π.χ. μπάνιο/πλύσιμο στο νιπτήρα.

Ιδανικό για ένα μπάνιο θεωρείται εξωτερικό κούφωμα για φυσικό φωτισμό και κυρίως αερισμό. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προβλεφθεί πέραν του τεχνητού φωτισμού και αερισμός.

Δείτε προσφορές ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας και διαμερισμάτων.

Τοίχοι και δάπεδο

Η επιλογή πλακιδίων επηρεάζει την εντύπωση για το μέγεθος του μπάνιου. Τα ανοιχτόχρωμα πλακίδια δημιουργούν αίσθημα ευρυχωρίας, ενώ σκούρου χρώματος πλακάκια μικραίνουν οπτικά το χώρο.

Πλακάκια ίδιου μεγέθους σε τοίχους και δάπεδο κάνουν ασαφή τα όρια του χώρου, οπότε επιτείνεται το αίσθημα ευρυχωρίας.

Τα ορθογώνια πλακάκια στους τοίχους σε κάθετη τοποθέτηση δίνουν ύψος στο χώρο, ενώ σε οριζόντια μεγαλώνουν οπτικά το χώρο.

Στο δάπεδο μεγάλης διάστασης πλακίδια λόγω λιγότερων αρμών ενοποιούν την επιφάνεια, οπότε φαίνεται μεγαλύτερη.

Τύποι ειδών υγιεινής

Τα είδη υγιεινής κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης, το υλικό και το σχήμα τους (μορφολογία, ύφος).

Υπάρχουν επίτοιχα και επιδαπέδια είδη υγιεινής. Τα επίτοιχα (κρεμαστά) πλεονεκτούν των επιδαπέδιων, καθώς αφήνουν ελεύθερο το δάπεδο, οπότε ο καθαρισμός είναι ευκολότερος και το μπάνιο φαίνεται μεγαλύτερο. Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η στήριξη τους στον τοίχο είναι ασφαλής. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιλογή των επίτοιχων ειδών υγιεινής πρέπει να εναρμονίζεται με το στυλ διακόσμησης του χώρου, π.χ. σε ρετρό στυλ μπάνιου δεν επιλέγεται επίτοιχη λεκάνη W.C.

Το καζανάκι μπορεί να είναι επικαθήμενο στη λεκάνη χαμηλής πίεσης, επίτοιχο υψηλής πίεσης ή εντοιχισμένο με πλαίσιο στήριξης κρεμαστής λεκάνης.

http://www.anakainisispitiou.gr/portfolio-works/

Μπανιέρες υπάρχουν εντοιχισμένες, σε βάση στήριξης με ποδιά, που επιτρέπει επισκεψιμότητα των σωληνώσεων σε περίπτωση βλάβης ή ελεύθερης τοποθέτησης που συνδυάζονται με επιδαπέδια μπαταρία και ντους οροφής. στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί καμπίνα.

Σε μικρά μπάνια μπορεί να επιλεγεί η λύση της καθιστής μπανιέρας, αλλιώς προτείνεται ντουζιέρα με καμπίνα για ένα στεγνό μπάνιο.

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης

  Μια ανακαίνιση σπιτιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά νέα υλικά και να απομακρύνετε όλα τα παλιά. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κάποια από τα παλιά υλικά και να τα χρησιμοποιήσετε κατά την ανακαίνιση. Θα προσδώσουν γοητεία στο χώρο και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

 • Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου

  Το μπάνιο αποτελεί τον πιο προσωπικό χώρο σε μια κατοικία. Ωστόσο, το στυλ και η διακόσμηση του είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν την αξία μιας κατοικίας. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής, υλικών, επίπλων και αξεσουάρ που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου. Βέβαια, κάποια προϊόντα μπορούν να φύγουν από τη μόδα. Ωστόσο, οι επιλογές σε υλικά, υφές, χρώματα, εξοπλισμό κτλ είναι τόσες πολλές, που ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο που να ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύσκολο πελάτη.

  Ανακαίνιση μπάνιου
  Ανακαίνιση μπάνιου στην Αθήνα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.
 • Ανακαίνιση μπάνιου: Τι να προσέξετε Ανακαίνιση μπάνιου: Τι να προσέξετε

  Το μπάνιο ή λουτρό αποτελεί το βασικό χώρο υγιεινής στις κατοικίες αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους και στα δημόσια κτίρια. Τι πρέπει όμως να προσέξει κανείς στην ανακαίνιση μπάνιου και ποια είναι τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή:

  Τα είδη υγιεινής. Στο εμπόριο υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής σε ενδιαφέροντα σχέδια και χρώματα. Ωστόσο εκτός από το κριτήριο της αισθητικής και του design, τα είδη υγιεινής πρέπει να πληρούν μια σειρά κριτηρίων ποιότητας. Πρέπει να είναι ανθεκτικά, να στερεώνονται εύκολα και να λειτουργούν σωστά. Οι επιφάνειες επίσης πρέπει να καθαρίζονται εύκολα με συνήθη απορρυπαντικά χωρίς να αλλοιώνεται η επιφάνεια τους. Αναλογιστείτε ότι η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και συχνά απαιτεί την αφαίρεση πλακιδίων. Για αυτό επιλέξτε με προσοχή ειδή υγιεινής που διακρίνονται για την αντοχή και την ποιότητά τους ακόμη και αν θέλετε να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή πρόκειται για οικονομική ανακαίνιση μπάνιου.

  Το καζανάκι. Το καζανάκι παρουσιάζει αρκετά συχνά προβλήματα, ακόμη και λίγους μήνες μετά την εγκατάστασή του. Πολύ συχνά παρουσιάζεται διαρροή νερού από το καζανάκι και κατά συνέπεια σπατάλη νερού καθώς και άλλες δυσλειτουργίες. Λόγω της ευαισθησίας της συγκεκριμένη συσκευής, θα πρέπει να επιλέξετε καζανάκι υψηλής ποιότητας.

  Οι εγκαταστάσεις του μπάνιου (υδραυλικά, αποχέτευση και ηλεκτρολογικά) θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και αφού πρώτα έχει εκπονηθεί μελέτη και προγραμματισμός εργασιών. Η σωστή εγκατάσταση θα σας γλιτώσει από μελλοντικά έξοδα που αφορούν σε βλάβες, κακοτεχνίες και συχνές επισκευές. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα για ανακαίνιση μπάνιου προφορές.

  Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιδιόρθωση βλαβών. Σημαντική είναι επίσης η ηχομόνωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων για να μειώνονται οι ενοχλητικοί θόρυβοι.

  Εξαερισμός. Στα λουτρά εμφανίζεται έντονο πρόβλημα υδρατμών και υγρασίας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει είτε να υπάρχει παράθυρο που να επιτρέπει το φυσικό αερισμό του χώρου είτε ηλεκτρικός εξαεριστήρας.

  Υλικά συγκόλλησης και αρμολόγησης. Τα υλικά συγκόλλησης και αρμολόγησης των ειδών υγιεινής και των πλακιδίων πρέπει να είναι στεγανά έτσι ώστε να αποτρέπεται διαρροή νερού στους γύρω χώρους. Σήμερα χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά συγκόλλησης και όχι απλό τσιμέντο που εξασφαλίζουν την απαραίτητη στεγανότητα.

  Σφραγίσεις μεταξύ νιπτήρα και τοίχου και μεταξύ μπανιέρας και τοίχου. Οι σφραγίσεις συνιστάται να γίνονται με ειδική αντιμυκητιακή σιλικόνη και όχι με απλούς στόκους. Ο απλός στόκος δεν προσφέρει την απαραίτητη στεγανότητα και δεν έχει αντοχή στο συχνό καθάρισμα.

  Κρεμαστές λεκάνες. Οι κρεμαστές λεκάνες πρέπει να στηρίζονται σε γερή τοιχοποιία. Σε περίπτωση γυψοσανίδων πρέπει να γίνεται ειδική πρόβλεψη για σιδερένια στηρίγματα.

  Μπανιέρες. Σε περίπτωση τοποθέτησης κτιστών μπανιερών συνιστάται η κατασκευή παραθύρου επισκευής βλαβών. Με αυτό τον τρόπο τυχών βλάβες αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς αφαιρέσεις πλακιδίων.

  Καπάκι λεκάνης. Το καπάκι της λεκάνης πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό καθώς στο προϊόν αυτό παρατηρούνται συχνές φθορές όπως σπασίματα, λεκέδες κτλ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved