'Πράσινο' διαμέρισμα στα Ιεροσόλυμα

Κάτοψη του διαμερίσματος στην οδό Rachel ImenuΤο νέο ‘πράσινο’ διαμέρισμα των Ιεροσολύμων το σχεδίασε... Έλληνας, ο αρχιτέκτονας Δρ. Χωροταξίας και σύμβουλος περιβάλλοντος Ηλίας Μεσσίνας, ο ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK

 

 

 

 

 

Το διαμέρισμα που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του πετρόχτιστου κτιρίου του ’68 στην οδό Rachel Imenu στην Ελληνική συνοικία των Ιεροσολύμων, δύο τετράγωνα από την Ελληνική Λέσχη και το Ελληνικό Προξενείο, σχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα. Ο κ. Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Yale και του ΕΜΠ, σύμβουλος περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ισραήλ και ιδρυτής και Πρόεδρος της ελληνικής διεθνούς ΜΚΟ ECOWEEK που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

.    Γενική άποψη του διαμερίσματος από την οδό Rachel Imenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι ‘πράσινο’ μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα; Εξηγεί ο κ. Μεσσίνας: ‘Παλαιότερα πίστευα ότι ο οικολογικός τρόπος ζωής είναι πιο προσιτός σε κοινότητες στην περιφέρεια. Όμως μετά από 5 χρόνια αναζήτησης της οικολογίας και σχεδιασμού οικολογικών σπιτιών στην Αίγινα και μετά από δύο χρόνια αναζήτησης της οικολογίας σε ένα κιμπούτζ στην έρημο του Νέγκεβ, όπου ως σύμβουλος συνέβαλα στον σχεδιασμό μιας οικολογικής κοινότητας, σήμερα βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Πράγματι στην περιφέρεια μπορεί κανείς εύκολα να ζήσει οικολογικά: να ανακυκλώσει άτυπα το γκρι νερό της οικίας του (ντους, νιπτήρες, πλυντήριο), να φυτεύσει οπωροφόρα δέντρα στον κήπο του, να κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, να μοιράζεται πολλά εργαλεία με τους γείτονές του, να εργάζεται από το σπίτι, να βρίσκει μεταχειρισμένα καρότσια ή καρέκλες μωρού, ρούχα, έπιπλα και πολλά άλλα. Όμως υπάρχει ένας βασικός λόγος που τελικά το να ζει κανείς στην περιφέρεια δεν είναι τόσο οικολογικό. Ο λόγος αυτός είναι οι μετακινήσεις: όταν κανείς ζει την περιφέρεια, είναι αιχμάλωτος του αυτοκινήτου. Για το παραμικρό, πρέπει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του. Ακόμη και αν έχει υβριδικό, όπως εγώ, η εξοικονόμηση είναι μικρή σε σχέση με τη χρήση του αυτοκινήτου, την κατανάλωση καυσίμων, την εκπομπή ρύπων του θερμοκηπίου και την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, όταν ζει κανείς στην πόλη, όπου υπάρχει πυκνό δίκτυο μαζικών μεταφορών, το αυτοκίνητο είναι η τρίτη λύση, μετά τα ΜΜΜ και το περπάτημα (ή το ποδήλατο).’

Τι το ιδιαίτερο όμως έχει το διαμέρισμα στην οδό Rachel Imenu; Εξηγεί ο κ. Μεσσίνας: ‘Κατ’ αρχήν, έχει μικρό εμβαδό. Με 80 τμ για μια 5μελή οικογένεια (οι δύο κόρες που πάνε ακόμη στο νηπιαγωγείο και η μεγάλη στην 3η δημοτικού μοιράζονται ένα δωμάτιο) και σε αντίθεση με τη κοινή πρακτική του να χτίζουμε όλο και μεγαλύτερα σπίτια (αν και δεν τα χρειαζόμαστε πάντα), στο διαμέρισμα αντιστοιχούν ανά άτομο μόνο 16 τμ, ο μέσος όρος κατοικίας ανά κάτοικο στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’40! Αν υπολογίσει κανείς ότι στα 80 τμ υπάρχει και γραφείο, τότε το εμβαδό ανά άτομο μειώνεται ακόμη περισσότερο. Πέρα όμως από τη θέση του δίπλα σε ΜΜΜ και το μικρό εμβαδόν του, η ανακαίνιση του διαμερίσματος βασίστηκε σε τέσσερις πολύ απλές αρχές: (α) πλήρη θερμομόνωση του κελύφους και κατά συνέπεια εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση (β) μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού (γ) μεγιστοποίηση του φυσικού αερισμού και δροσισμού και (δ) θέρμανση βιομάζας.

Το εξωτερικό κέλυφος του διαμερίσματος θερμομονώθηκε με 2-3 εκ. εξηλασμένη πολυστερίνη στους τοίχους. Ο αρχικός στόχος ήταν τα 5 εκ. αλλά θα μείωναν ακόμη περισσότερο τον ήδη περιορισμένο χώρο. Επίσης, αρχικά εκτιμήθηκε η λύση θερμομόνωσης φελλού ή του ξυλομάλλου, όμως τα δύο αυτά υλικά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ισραήλ με αποτέλεσμα το κόστος τους να είναι ακόμη απλησίαστο. Το διαμέρισμα επίσης μονώθηκε με 3 εκ. θερμομόνωση και 2 χιλ. ηχομόνωση στα πατώματα και 5 εκ. θερμομόνωση στην οροφή.

Το εξωτερικό κέλυφος του διαμερίσματος θερμομονώθηκε με 2-3 εκ. εξηλασμένη πολυστερίνη στους τοίχους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην οροφή που κλείστηκε με γυψοσανίδα χρησιμοποιήθηκε 5 εκ. ορυκτοβάμβακας κλεισμένος σε σακούλα, κυρίως για την προστασία των εργατών και την αποφυγή εισπνοής της σκόνης την ώρα της τοποθέτησης.

Με σωστό σχεδιασμό μεγιστοποιήθηκε ο φυσικός φωτισμός σε όλα τα δωμάτια, ελαχιστοποιώντας τη χρήση ηλεκτρικού φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και ένας φεγγίτης στο υπνοδωμάτιο, επιτρέπουν διαμπερή αερισμό από τα ΒΔ προς τα ΝΑ με αποτέλεσμα το διαμέρισμα να μην χρειάζεται κλιματισμό. Ο δροσισμός το καλοκαίρι θα επιτευχθεί με τρεις ανεμιστήρες οροφής. Για τη θέρμανση, εφόσον υπάρξει ανάγκη – διότι αναμένεται κάλυψη των αναγκών θέρμανσης από τους χρήστες, το μαγείρεμα και τις ηλεκτρικές συσκευές - θα εγκατασταθεί στο διαμέρισμα σε δεύτερη φάση θέρμανση με βιομάζα (pellets), μια τεχνολογία που ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι ακόμη νέα στο Ισραήλ.

Στην οροφή που κλείστηκε με γυψοσανίδα χρησιμοποιήθηκε 5 εκ. ορυκτοβάμβακας κλεισμένος σε σακούλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη νότια πλευρά του διαμερίσματος επισκευάστηκε το σκοινί απλώματος (αντί του ενεργοβόρου στεγνωτηρίου) και στη στέγη επαναχρησιμοποιήθηκε ο ήδη υπάρχων ηλιακός θερμοσίφωνας για το ζεστό νερό (με την ηλιοφάνεια των Ιεροσολύμων, υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 80% της ανάγκης για ζεστό νερό). Στο βορεινό μπαλκόνι απομακρύνθηκε κατά την ανακαίνιση ένα στέγαστρο αμιαντοτσιμένου (τύπου ΕΛΕΝΙΤ) από ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, που στη συνέχεια το μετέφερε σε πιστοποιημένο χώρο ταφής. Ανάμεσα στα υλικά του διαμερίσματος επιλέχθηκαν όσο το δυνατόν εγχώρια προϊόντα, όπως οι βρύσες, πόρτες και παράθυρα, ενώ επιλέγοντας μάρμαρα από τη Χεβρώνα, στηρίχθηκε έμμεσα και η τοπική Παλαιστινιακή οικονομία. Τα χρώματα είναι επίσης εγχώρια της εταιρίας TAMBUR με το πράσινο σήμα. Στον ακάλυπτο χώρο θα τοποθετηθεί κάδος κομποστοποίησης KETER εγχώριας προέλευσης, που σε συνδυασμό με τους κάδους συλλογής χαρτιού και πλαστικών μπουκαλιών του Δήμου στο απέναντι πεζοδρόμιο, θα επιτρέψουν κατά τη λειτουργία του διαμερίσματος μείωση των απορριμμάτων προς ταφή κατά 70-80%.’

Περισσότερα για ‘πράσινα’ κτίρια μπορεί να μάθει κανείς στη... Θεσσαλονίκη. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου πραγματοποιείται η ECOWEEK 2011 με θέμα ‘Αστικές Κοινότητες και Πράσινα Κτίρια’. Ένα αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και σχεδιαστικό ‘happening’ αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, σχεδιαστών και μηχανικών, από 16 χώρες. Κeynote ομιλητές είναι ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Diebedo Francis Kere από το Βερολίνο και ο Βρεττανός George Hargreaves. Θα συμμετέχουν επίσης, η βραβευμένη Σουηδή αρχιτέκτονας Rahel Belatchew, ο Βρεττανός μηχανολόγος ειδικός σε πράσινα κτίρια Brian Mark, ο μηχανολόγος Βασίλης Μαρούλας της ARUP και άλλοι. Στην ECOWEEK 2011 συμμετέχουν φοιτητές και νέοι επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες τοπίου) και 37 ομάδες ειδικών που θα φιλοξενήσουν τα εργαστήρια σχεδιασμού στα γραφεία τους. Θέματα φέτος: ο σχεδιασμός μιας βιοκλιματικής κατοικίας μηδενικών ρύπων, ο οικολογικός σχεδιασμός ενός υπάρχοντος κτιρίου, μια οικολογική αστική παρέμβαση και σχεδιασμός τοπίου και ο οικολογικός σχεδιασμός ενός κτιρίου που θα ωφελήσει μια ΜΚΟ, κοινότητα ή τοπικό φορέα. Εμπνευστής και κύριος διοργανωτής του συνεδρίου είναι ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας. Συνεργάτες στη διοργάνωση η αρχιτέκτονας τοπίου Ολυμπία Δάτση, οι αρχιτέκτονες Τάσος Ροίδης και Δημήτρης Αβραμίδης και οι Μαρία Τσακάλου, Άκης Καστανόπουλος, Αναστασία Σάμου και Σάρα Σάμου. Η ECOWEEK 2011 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, τη συνεργασία και υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Βρεττανικού Συμβουλίου, της Πρεσβείας της Βρεττανίας, της Πρεσβείας της Σουηδίας, της σχολής ΑΚΤΟ, της CARTECO, του ΤΗΕ ACHIVE και άλλων συνεργατών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ECOWEEK στη ιστοσελίδα www.ecoweek.gr & http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2011/index.html

 

Φωτό: Ηλίας Μεσσίνας, αρχιτέκτονας

Ευχαριστούμε τον κ. Ηλία Μεσσίνα για την ευγενική παραχώρηση των φωτό του διαμερίσματος


Άρθρα μας σχετικά με την οικολογία

 1. Θα είναι το σπίτι του 21ου αιώνα από άχυρο?
 2. Ecooler: φυσικός δροσισμός και design
 3. 10 οικολογικές κινήσεις
 4. Ο ανακυκλωμένος νιπτήρας RUBBish
 5. Φωτοβολταϊκά στα κτίρια
 6. Ασβεστώστε τους τοίχους

 

 

Σχετικά Άρθρα

 • Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας

  Με την πάροδο του χρόνου όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη για ανακαίνιση. Η όψη τους εξωτερικά και εσωτερικά μαρτυρά το πέρασμα του χρόνου, ενδεχόμενες φθορές και αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα μεταβάλλονται και οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής των ενοίκων, οπότε η αναβάθμιση του σπιτιού φαντάζει σχεδόν επιτακτική.

  Στα πλαίσια λοιπόν μιας σχεδιαζόμενης ανακαίνισης καλό θα ήταν να σκεφθείτε το ενδεχόμενο λύσεων και επιλογών οικολογικών, φιλικών προς το περιβάλλον και το χρήστη.

  Η έκταση των οικολογικών παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με την έκταση της ανακαίνισης. Η ολική ανακαίνιση περιλαμβάνει προσθήκη ή ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, τοποθέτηση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

  Πριν από οποιαδήποτε μικρή ή εκτεταμένη ανακαίνιση κρίνεται ωφέλιμη ή εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης της κατοικίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αναβαθμίσεων. Την ενεργειακή αναβάθμιση αναλαμβάνει πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής που συντάσσει μέσω ειδικού λογισμικού και εκδίδει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο αποδίδει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού και στο οποίο ο επιθεωρητής αναγράφει συστάσεις για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του ενεργειακά. Η ισχύς του ΠΕΑ είναι δεκαετής. Αν εφαρμοστούν λύσεις βελτίωσης της συμπεριφοράς του σπιτιού εκδίδεται νέο ΠΕΑ, που εμφανίζει τη νέα βελτιωμένη ενεργειακή κατάταξή του.

  Αν σκέπτεστε οικολογική ανακαίνιση πρέπει να στοχεύσετε σε επιλογή φυσικών δομικών υλικών και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και τους χρήστες για επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξωτερική θερμομόνωση για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει με υλικά οικολογικά.

  Το επαναχρησιμοποιημένο ξύλο αποτελεί όχι μόνο οικολογική, αλλά αισθητικά ενδιαφέρουσα επιλογή για διάφορες εφαρμογές στο σπίτι, όπως πάγκος κουζίνας, δάπεδα, επενδύσεις τοίχων. Προσδίδει χαρακτήρα στο χώρο, θαλπωρή και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των δένδρων που κόβονται. Το ξύλο γενικά, ενώ αποτελεί φυσικό υλικό, για να πιστοποιηθεί ως οικολογικό θα πρέπει να προέρχεται από δάση αειφόρου διαχείρισης, να ελέγχεται η επεξεργασία του και η ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά του, καθώς επίσης και η προέλευση του.

  Τα βιομηχανικά προϊόντα ξύλου, ινοσανίδες (MDF), μελαμίνες, μοριοσανίδες (νοβοπάν) συγκολλούνται με ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης- κλάσης Ε1.

  Πρέπει να επιλέγονται Low Voc χρώματα και βερνίκια ή ιδανικά τα Ζero Voc χρώματα, μηδενικής εκπομπής πτητικών ενώσεων. Τα Voc είναι πτητικές οργανικές ενώσεις που εμπεριέχονται στα χρώματα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν βpλάβες στην υγεία, όπως πονοκεφάλους, άσθμα, καρδιακές παθήσεις και στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

  Αποτελούν ρυπαντές των εσωτερικών χώρων, καθώς μαζί με άλλες χημικές ουσίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιοριστεί η εσωτερική ρύπανση λαμβάνοντας μέτρα, όπως καλός αερισμός των χώρων, κατά προτίμηση φυσικός, καθαρισμός του εσωτερικού αέρα με ιονιστές, έλεγχος της υγρασίας των χώρων με καλό αερισμό ή αφυγραντήρα, καθάρισμα των χώρων με ηλεκτρική σκούπα.

  Για τον φωτισμό των χώρων επιλέξτε τα LED, την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία φωτισμού, καθώς μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι νέες τάσεις στο φωτισμό των χώρων αναδεικνύονται με τη χρήση των LED, που επιτρέπουν δημιουργικό σχεδιασμό με περιβαλλοντικά οφέλη, όπως λιγότερη φωτορύπανση, απουσία επικίνδυνων ουσιών και ακτινοβολιών στους χώρους.

  Ανακαίνιση Σπιτιού στου Ζωγράφου από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα

  Αν κατά την ανακαίνιση προβλέπεται αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια) πρέπει να στραφείτε σε ενεργειακά αποδοτικές. Το κριτήριο επιλογής της τιμής δεν αφορά μόνο την τιμή αγοράς, αλλά και το κόστος λειτουργίας τους. Προτιμώνται οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α plus και αυτές που φέρουν σήμανση το διεθνές Energy Star, που δηλώνει τη συσκευή που είναι ενεργειακά αποδοτική και κατασκευάστηκε με περιβαλλοντικούς κανόνες. Η ετικέτα Ecolabel χαρακτηρίζει τα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  Ενδεχόμενη ταυτόχρονη αντικατάσταση της επίπλωσης πρέπει επίσης να γίνει με οικολογικά κριτήρια. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο ή προϊόντα ξύλου με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης με οικολογικά βερνίκια Low ή Zero Voc. Για τα δάπεδα πρέπει να αποφεύγονται οι μοκέτες και να επιλέγονται οικολογικά υλικά, όπως φελλός, bamboo, linoleum.

  Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικολογία είναι στάση ζωής και η επιλογή και εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας μας.


  Αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση σπιτιού σας και σκέπτεστε την οικολογική διάσταση, επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα για ενημέρωση και ολοκληρωμένες προτάσεις.

 • Ανακαινίστε το παλιό σας σπίτι και αυξήστε την αγοραστική του αξία Ανακαινίστε το παλιό σας σπίτι και αυξήστε την αγοραστική του αξία

  Η ολική ή μερική ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αυξήσετε την εμπορική αξία του ακινήτου σας όταν πρόκειται να πωληθεί ή να ενοικιαστεί. Για την ακρίβεια μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εξόδων που θα κάνει ο ιδιοκτήτης θα επιστραφεί καθώς το διαμέρισμα μπορεί να πωληθεί ή να ενοικιαστεί σε καλύτερη τιμή.

  Ωστόσο, πρέπει να αποφασίσετε με προσοχή που θα ξοδέψετε τα χρήματά σας, έτσι ώστε η ανακαίνιση να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά. Για να μάθετε το κόστος ανακαίνισης επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

  Μην αμελείτε τους εξωτερικούς χώρους

  Οι εξωτερικοί χώροι καταπονούνται από τις καιρικές συνθήκες και για αυτό συχνά δείχνουν εγκαταλειμμένοι και με πολλές φθορές. Οι σχισμένες τέντες στη βεράντα, τα ξεραμένα φυτά στον ακάλυπτο, τα σκουριασμένα κάγκελα, οι λεκέδες από την υγρασία, οι πεσμένοι σοβάδες δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Μερικές εύκολες και οικονομικές εργασίες ανακαίνισης του εξωτερικού ενός κτιρίου είναι η φύτευση φυτών, η αλλαγή τεντών, το βάψιμο κιγκλιδωμάτων και το φρεσκάρισμα των εξωτερικών τοίχων.

  Εστιάστε στην ασφάλεια

  Οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια που παρέχει το διαμέρισμα από επίδοξους κακοποιούς και ληστές. Μια σημαντική επένδυση είναι η τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας με κλειδαριά τελευταίας τεχνολογίας. Επιπρόσθετα μπορείτε να εγκαταστήσετε συναγερμό.

  Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες

  Η επιτυχημένη ανακαίνιση κρίνεται στις λεπτομέρειες. Για αυτό το λόγο επιλέξτε ποιοτικά αξεσουάρ σπιτιού που εκτός από εμφάνιση διαθέτουν αντοχή στη χρήση και στις καταπονήσεις. Στο μπάνιο και στην κουζίνα τοποθετήστε ανθεκτικές βρύσες νερού ενώ στις εσωτερικές πόρτες επιλέξτε πόμολα που τραβούν τα βλέμματα. Σε περίπτωση που οι διακόπτες και πρίζες έχουν φθορές μη διστάσετε να τους αντικαταστήσετε.

  Δώστε σημασία στο μπάνιο και στην κουζίνα

  Οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές ή αγοραστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση των μπάνιων και της κουζίνας. Όσον αφορά στο μπάνιο, ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να αποπνέει καθαριότητα και πολυτέλεια ενώ η κουζίνα θα πρέπει να είναι σύγχρονη και πρακτική. Η ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να περιλαμβάνει αντικατάσταση της επίστρωσης του δαπέδου, αντικατάσταση των πλακιδίων τοίχου, βάψιμο τοίχων και ολική αλλαγή στα ντουλάπια και στον πάγκο της κουζίνας. Η ανακαίνιση του μπάνιου μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή πλακιδίων, αντικατάσταση των ειδών υγιεινής ακόμη και επισκευές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

  Σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει περισσότερα από ένα μπάνια, δώστε τη μεγαλύτερη προσοχή στο βασικό μπάνιο. Αν το σπίτι διαθέτει ένα μόνο μπάνιο σκεφτείτε μήπως μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα επιπλέον μπάνιο στο χώρο.

 • Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι

  Τα φυτά προσφέρουν σκίαση, δροσιά, ηχομόνωση και θέα. Η οικονομική ανακαίνιση σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις με φυτά μικρής η μεγάλης κλίμακας. Για προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξωτερικές θερμομονώσεις επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

  Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί ή περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από φυτά (φυτοφράχτες).

  Τα αφελή είναι πολλά, ιδιαίτερα στους πυκνοκατοικημένους αστικούς χώρους όπου η έλλειψη πρασίνου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το πράσινο εκτός από αισθητική αναβάθμιση μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή και ηχομονωτική συμπεριφορά ενός κτιρίου. Ειδικά όσο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση η βλάστηση προσφέρει σκίαση, φυσικό δροσισμό ακόμη και θερμομόνωση. Γενικά μειώνει το μικροκλίμα σε τοπικό επίπεδο (φαινόμενο αστικής νησίδας) και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα θέα. Όσον αφορά στην ηχομόνωση, οι φυτοφράκτες είναι ιδανικοί στη μείωση εξωτερικών θορύβων από αυτοκινητόδρομους αλλά και στην απορρόφηση μέρους των ρύπων.

  Ιδανικά κτίρια για την ανάπτυξη βλάστησης είναι τα μεγάλα κτίρια με μονότονες όψεις όπως κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολεία, μεγάλα εκπαιδευτικά κτίρια, αποθήκες όπως επίσης και κτίρια που έχουν μεγάλα σόκορα.

  Το βασικό μειονέκτημα των φυτεμένων όψεων είναι καταρχάς η εμφάνιση υγρασίας μεταξύ τοίχου και φυτών. Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο. Ένα άλλο ζήτημα είναι η προσέλκυση εντόμων και ζωυφίων, στοιχείο ωστόσο που επιβεβαιώνει ότι η όψη είναι ζωντανή. Άλλωστε, εκτός από έντομα συχνά προσελκύονται και πουλιά.

  Οι φυτεμένοι τοίχοι είναι κατάλληλοι τόσο για εφαρμογές εξωτερικού χώρου όσο και για εφαρμογές εσωτερικού χώρου. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται ο φωτισμός των χώρου (φυσικό ή τεχνητός). Στη φωτογραφία παρουσιάζεται μια ωραία ιδέα για ανακαίνιση μπάνιου με φυτεμένο τοίχο.

  Οι τύποι φυτεμένων όψεων είναι δύο ανάλογα με το σύστημα ανάπτυξης των φυτών

  Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος στήριξης προκειμένου να αναπτυχτούν αναρριχώμενα φυτά. Οι ρίζες των φυτών βρίσκονται στο έδαφος ενώ πάνω στον τοίχο μπορεί να τοποθετηθεί μεταλλικός σκελετός ή συρματόσκοινα για να βοηθήσει την αναρρίχηση των φυτών. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια για την πλήρη κάλυψη ενός τοίχου. Ένα ιδανικό φυτό για αναρριχώμενο τοίχο αποτελεί η άμπελος. Όσον αφορά στα συρματόσκοινα, συνιστάται η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα για να αποφευχθεί η διάβρωση. Υπάρχουν επίσης και συστήματα στήριξης που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την όψη. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη σε περίπτωση που όψη δεν είναι επίπεδη αλλά και για να μειωθούν οι κίνδυνοι διάβρωσης του τοίχου λόγω των φυτών και της υγρασίας. Τα μεταλλικά πλέγματα έχουν περισσότερες σχεδιαστικές δυνατότητες από τα συρματόσχοινα καθώς μπορούν να είναι επίπεδα ή καμπύλα.

  Ο δεύτερος τύπος αφορά στην ανάπτυξη βλάστησης επάνω στον τοίχο. Οι τοίχοι αυτού του τύπου ονομάζονται και ζωντανοί τοίχοι (living walls). Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι οι ρίζες αναπτύσσονται επάνω στον τοίχο. Συνεπώς δεν χρειάζεται απαραίτητα έδαφος. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία ενός πολλές φορές τοποθετούνται ήδη ανεπτυγμένα φυτά. ‘Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός της χρήσης αναρριχώμενων φυτών, δηλαδή μπορούν να τοποθετηθούν θάμνοι, άνθοφόρα φυτά, καρποφόρα φυτά κτλ. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ειδών και χρωμάτων που να αποτελεί αισθητικό στοιχείο της όψης. Ωστόσο, ο ζωντανός τοίχος απαιτεί συντήρηση, αλλά και τοποθέτηση συστήματος ποτίσματος και τακτικής λίπανσης. Αντίθετα, στην πρώτη λύση των αναρριχώμενων φυτών, τα φυτά ποτίζονται στο έδαφος. Κατασκευαστικά, οι ζωντανοί τοίχοι αποτελούν προκατασκευασμένα πετάσματα με εσοχές ή κοιλότητες για την τοποθέτηση του χώματος. Τα υλικά κατασκευής των πετασμάτων είναι ποικίλα όπως pvc, πηλός, ανοξείδωτος χάλυβας, διογκωμένη πολυστερίνη κτλ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved