Είσοδος κατοικίας: αρχές εργονομίας

Ο σχεδιασμός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που εκτός από την παράμετρο της αισθητικής, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την παράμετρο της εργονομίας.

Το κτισμένο περιβάλλον, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, πρέπει να είναι ‘σωστά’ σχεδιασμένο, ώστε να είναι προσβάσιμο και εύχρηστο από όλους. Όσοι ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό θα πρέπει να αναλογιζόμαστε, ότι ένα μεγάλο μέρος των χρηστών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής ‘αναπηρία’ ή ‘δυσκολία’ σε σχέση με την κίνηση ή τη διαβίωση μέσα στον κτισμένο περιβάλλον. Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται οι παρακάτω κατηγορίες χρηστών, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ‘χρήστες με ειδικές ανάγκες’ καθώς, είτε σε καθημερινή βάση είτε περιστασιακά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε ένα χώρο.

 • Μια μητέρα που βγάζει βόλτα το παιδί της με το καρότσι
 • Ένας ηλικιωμένος κύριος που περπατάει με δυσκολία
 • Ένας μεσήλικας που έχει μειωμένη όραση
 • Ένα τυφλό παιδί
 • Ένα νέος που κινείται με αναπηρικό καρότσι
 • Ένα παιδί που έχει χαμηλό ύψ
 • Ένα κύριος που κουβαλάει βαριά πακέτα
 • Μια κυρία που έχει πρόβλημα στη μέση

Οπότε, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι οι άνθρωποι με ‘ειδικές ανάγκες’ είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που πιστεύουμε και δεν περιορίζονται μόνο στους χρήστες που ονομάζουμε ‘ατομα με ειδικές ανάγκες’ ή ΑΜΕΑ. Άλλωστε, ο σχεδιασμός πρέπει λαμβάνει υπόψη εκτός από το κριτήριο της αισθητικής και τα κριτήρια της άνεσης, της ασφάλειας, της προσβασιμότητας, κλπ. Οι χώροι πρέπει να είναι άνετοι για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τη φυσική τους κατάσταση, το ύψος τους, κλπ.

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στην είσοδο μιας κατοικίας διάφορα προβλήματα, που έχουν σχέση με την εργονομία μπορούν να εντοπιστούν, όπως:

 • Το πόμολο μπορεί να είναι δύσχρηστο ή να απαιτεί αρκετή δύναμη για να ανοίξει.
 • Ο αριθμός της διεύθυνσης, μπορεί να είναι δυσανάγνωστός ή να μην υπάρχει καθόλου. Σκεφτείτε, πόσο θα δυσκολευόταν ένα ηλικιωμένος να εντοπίσει την κατοικία μας, αν ο αριθμός της οδού δε φαινόταν καθαρά.
 • Το ψηλό κατωκάσι, μπορεί να προκαλέσει ατύχηματα καθώς ο χρήστης μπορεί να σκοντάψει
 • Το όνομα στο κουδούνι της πολυκατοικίας, αν δε φωτίζεται καλά είναι δυσανάγνωστο στο σκοτάδι. Επίσης αν είναι γραμμένο με μικρά γράμματα είναι δυσανάγνωστο για τους χρήστες με μειωμένη όραση.
 • Οι σκάλες, γενικά, αποτελούν εμπόδια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και χρήστες με καρότσια
 • Σκαλοπάτια και επιφάνειες με υψομετρικές διαφορές, μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα. Συνήθως οι μικρές υψομετρικές διαφορές είναι ακόμα πιο επικίνδυνες, καθώς μας κάνουν να παραμελούμε την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων.
 • Μη στεγασμένοι χώροι, δεν προστατεύουν σε περίπτωση βροχής

Αφού εντοπιστούν τα ζητήματα εργονομίας, ανάλογες προτάσεις και λύσεις μπορούν να δοθούν, όπως:

 • Τοποθέτηση στεγάστρου πάνω απο την πόρτα εισόδου: Μπορεί να κατασκευαστεί ένα στέγαστρο, από πλεξιγκλάς, μέταλλο, ξύλο, κλπ, το οποίο θα προσφέρει προστασία από την βροχή και τον ήλιο.
 • Αλλαγή της θέσης του αριθμού της οδού. Καταρχήν, η πινακίδα με τον αριθμό πρέπει να είναι ευανάγνωστη και τοποθετημένη σε περίοπτη θέση. Επίσης πρέπει να φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Αλλαγή του πόμολου της πόρτας. Γενικά τα σφαιρικά πόμολα είναι δύσχρηστα ενώ τα πόμολα με περιστρεφόμενη λαβή είναι ευκολότερα στο χειρισμό.
 • Εγκατάσταση φωτισμού. Η είσοδος πρέπει να είναι πολύ καλά φωτισμένη. Σημαντικότερη είναι η τοποθέτηση φωτισμού ακριβώς πάνω από την πόρτα. Τα κουδούνια επίσης πρέπει να είναι καλά φωτισμένα.
 • Κατασκευή χαμηλού τοίχου για δέματα και γράμματα. Δίπλα στην πόρτα μπορεί να κατασκευαστεί ένα χαμηλός τοίχος (ή να τοποθετηθεί μια οριζόντια τάβλα), προκειμένου οι χρήστες να αφήνουν κάποιο βαρύ αντικείμενο. Στον τοίχο αυτό, μπορούν να αφήνονται γράμματα ή διαφημιστικά έντυπα και έτσι οι χρήστες, να τα λαμβάνουν, χωρίς να χρειάζεται να σκύβουν.
 • Τοποθέτηση παρτεριών σε σημεία με υψομετρικές διαφορές. Αν υπάρχουν δάπεδα με υψομετρικές διαφορές, τότε μπορούν να τοποθετηθούν παρτέρια ή κιγκλιδώματα.
 • Τοποθέτηση αντιολισθητικών λωρίδων στις σκάλες.
 • Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, τα οποία μένουν αρκετές ώρες μόνα στο σπίτι, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την τοποθέτηση δεύτερης και χαμηλότερης οπής στην πόρτα, η οποία θα επιτρέπει στο παιδί να ελέγχει ποιος ‘χτυπάει την πόρτα’

Σχετικά Άρθρα

 • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

  Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

 • 1945-1965: Σχεδιασμός καθίσματος με γνώμονα την άνεση 1945-1965: Σχεδιασμός καθίσματος με γνώμονα την άνεση

  Womb chair (1947-48)

  Σχεδιαστής: Eero Saarinen

  Παραγωγή: Knoll International, USA

  Η καρέκλα womb, ή No.70, βγήκε στην παραγωγή για πρώτη φορά από την εταιρεία Knoll το 1948 και αποκαλύπτει την έμμονή του Saarinen για τον οργανικό σχεδιασμό και τα συνθετικά υλικά. Οι αναζητήσεις του σχεδιαστή αφορούσαν κυρίως την ανατομία του ανθρώπου σε σχέση με το έπιπλο.

  Έτσι, το συγκεκριμένο κάθισμα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Saarinen να κατασκευάσει ένα κάθισμα που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναπαύονται σε απόλυτα φυσική στάση (να μην αναγκάζουν δηλαδή το σώμα τους να προσαρμόζεται στην καρέκλα). H womb chair επιτρέπει στον χρήστη να "κουλουριαστεί" σε "εμβρυική" στάση και θεωρείται από πολλούς ως το πιο άνετο κάθισμα όλων των εποχών.


  P40, (1954)

  Σχεδιαστής: Osvaldo Borsani

  Παραγωγή: Tecno, Italy

  Το κάθισμα έχει αρθρωτό σκελετό, που του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε 485 διαφορετικές στάσεις. Το έπιπλο χαρακτηρίστηκε ως "μηχανή καθίσματος με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα" (machine for sitting of the greatest sophistication).


  437 Easy armchairs, (1959)

  Σχεδιαστής: Pierre Paulin

  Παραγωγή: artifort, The Netherlands

  Το κάθισμα, εκτός από αναπαυτικό και εξαιρετικά κομψό, χαρακτηρίζεται και από το νεανικό σχεδιασμό του.


  Karuselli chair, 1964-65

  Σχεδιαστής: Yrjö Kukkapuro

  Παραγωγή: Haimi Oy, Finland

  Ο μηχανισμός του καθίσματος επιτρέπει στο χρήστη να αλλάζει στάσεις με το μικρότερο δυνατό κόπο. Το κέλυφος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να απαιτεί μόνο μια λεπτή στρώση αφρού για γέμισμα. Η επένδυση από δέρμα τοποθετήθηκε με κόπιτσες έτσι ώστε να επιτρέπεται η εύκολη αφαίρεση του.

 • Κουζίνα: Συμβουλές εργονομίας Κουζίνα: Συμβουλές εργονομίας

  Η κουζίνα είναι ένα χώρος εργασίας και για αυτό πρέπει να είναι πρακτική, λειτουργική και άνετη για όλους τους χρήστες.

  Αρκετοί, όμως χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν, προβλήματα που σχετίζονται με την εργονομία του σχεδιασμού της κουζίνας, όπως:

  • Τα ράφια να ειναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.
  • Πολλές εργασίες να εκτελούνται μόνο σε όρθια στάση.
  • Ανθρωποι με προβλήματα στη μέση να χρειάζεται να σκύβουν συνεχώς.

  Δείτε μερικές συμβουλές εργονομίας που θα σας φανούν χρήσιμες στον σχεδιασμό της κουζίνας σας.

  ΠΑΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Οταν αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε ένα πάγκο για μακρό χρονικό διάστημα, ο οποίος είναι, είτε πολυ ψηλός είτε πολυ χαμηλός, η καθημερινή λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μέση μας. Όμως, παρόλο που οι χρήστες δεν εχουν όλοι το ίδιο ύψος, οι περισσότεροι σχεδιαστές κουζίνας, σχεδιάσουν τους πάγκους με το ίδιο ακριβώς ύψος (περίπου 0,90 μετρα).

  Μια λύση, θα ήταν να επιλέγαμε το ύψος του πάγκου ανάλογα με το ύψος του χρήστη του. Όμως, κάτι τέτοιο σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό καθώς η κουζίνα χρησιμοποιείται απο πολλούς χρήστες

  Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, όταν η κουζίνα χρησιμοποιείται απο πολλά άτομα που όλοι έχουν διαφορετικό ύψος;

  Συμβουλή 1:

  Μπορούμε να προβλέψουμε περισσότερους του ενός πάγκους, με διαφορετικά ύψη.

  Συμβουλή 2:

  Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το τραπέζι του φαγητού ως πάγκο εργασίας. Αν για παράδειγμα, στο τραπέζι (ύψους 0,70- 0,75μ.) τοποθετηθεί μια επιφάνεια από χοντρό γυαλί, τότε μετατρέπεται αυτομάτως σε τραπέζι εργασίας. Το γυαλί αντέχει σε χαρακιές, λεκέδες, καυτά αντικείμενα, κλπ. Ένα τέτοιο τραπέζι, είναι πρακτικό ιδιαίτερα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αντέχουν την ορθοστασία και τους επιτρέπει να ετοιμάζουν μεγάλο μέρος του φαγητού καθισμένοι σε καρέκλα.

  Για παράδειγμα, στην κουζίνα της επόμενης εικόνας, δημιουργήθηκε ένας χαμηλότερος πάγκος, πίσω ακριβώς απο το νιπτήρα. Έτσι κάποιος μπορεί να δουλέψει καθισμένος σε καρέκλα. Επιπλέον το υλικό του είναι σκληρό και ανθεκτικό σε χαρακιές και στην υψηλή θερμοκρασία.

  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

  Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων σε πολύ χαμηλά και σε πολύ υψηλά σημεία. Στην πρώτη περίπτωση, το απότομο και συχνό σήκωμα βαρέων αντικειμένων μπορει να δημιουργήσει πρόβληματα στη μέση ενώ στη δεύτερη, μια πιθανή πτώση μπορει να προκαλέσει τραυματισμούς.

  Συμβουλή 1:

  Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

  Συμβουλή 2:

  Εγκαταστήστε στα συρτάρια, στα ράφια και στα ντουλάπια μηχανισμούς κύλισης και περιστροφής. Οι μηχανισμοί αυτοί διευκολύνουν ιδιαίτερα, την πρόσβαση και την οργάνωση των αποθηκευμένων αντικειμένων.

  Σήμερα, ο σχεδιασμός της κουζίνας, ειδικά στα συστήματα αποθήκευσης έχει εξελιχθεί πολύ και προσφέρει κυλιόμενα συρτάρια με μεγάλη χωρητικότητα, περιστρεφόμενα ράφια στις γωνίες, έξυπνους τρόπους οργάνωσης των συρταριών, κλπ.

  ΣΥΣΚΕΥΕΣ

  Συμβουλή 1:

  Τοποθετήστε τον φούρνο σε στήλη και στο ύψος περίπου των ώμων ώστε να μπορείτε να ελέγχετε ευκολότερα την πορεία του ψησίματος.

  Για παράδειγμα, στην κουζίνα της επόμενης εικόνας, ο φούρνος τοποθετήθηκε σε υψηλότερη θέση, ώστε να βοηθάει τον μάγειρα να παρακολουθεί το φαγητό ευκολότερα. Ακριβώς απο πάνω τοποθετήθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved