Χυτά ονομάζονται γενικά τα δάπεδα τα οποία σχηματίζονται από ρευστό υλικό που στερεοποιείται μετά τη διάστρωση του. Τα πλέον συνηθισμένα χυτά δάπεδα είναι το μωσαϊκό, το γαρμπιλομωσαϊκό και οι τσιμεντοκονίες.
Οι πρώτες ύλες για την κατασκευή μωσαϊκών δαπέδων είναι το τσιμεντοκονίαμα από λευκό τσιμέντο ελληνικού τύπου και οι μαρμαροψηφίδες, δηλαδή μικρά κομμάτια μαρμάρου που μπορούν να προέρχονται από υπολείμματα της επεξεργασίας του μαρμάρου. Ως εκ τούτου λοιπόν, ένα από τα βασικά πλεονεκτικά γνωρίσματα του μωσαϊκού είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι φύρες ενός ακριβού υλικού όπως είναι το μάρμαρο. Οι ψηφίδες του μαρμάρου επιλέγονται συνήθως ώστε να δίνουν ένα συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από 1,5 έως 7 εκ ενώ μπορούν να ενσωματωθούν και μεγαλύτερα κομμάτια μαρμάρου.
Το πάχος του μωσαϊκού δαπέδου κυμαίνεται από 2.5 έως 3.5 εκατοστά. Παρόλο που το αποτέλεσμα είναι ενιαίο χωρίς αρμούς, εντούτοις ανά 15-25 τ.μ πρέπει να κατασκευάζονται αρμοί διαστολής για να παραλαμβάνουν τις αυξομειώσεις από τις αλλαγές στη θερμοκρασίας. Το υλικό πλήρωσης των αρμών διαστολής είναι συνήθως μπρούτζινες ή αλουμινένιες λάμες με ελάχιστο πάχος 3 χιλ.
Μετά την τοποθέτηση του τσιμεντοκονιάματος και των ψηφίδων και αφού στεγνώσει και στερεοποιηθεί το δάπεδο ακολουθεί το τρίψιμο, η λείανση και τελικά η στίλβωση της τελικής επιφάνειας του δαπέδου.
Τα πλεονεκτήματα του μωσαϊκού δαπέδου είναι αρκετά και για αυτό χρησιμοποιήθηκε σε πληθώρα χώρων όπως σε διαδρόμους, μπάνια, κουζίνες, αίθουσες αναμονής κτλ. Ωστόσο, σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν το συγκεκριμένο υλικό παρωχημένης αισθητικής και επιλέγουν στην ανακαίνιση μπάνιου ή στην ανακαίνιση κουζίνας την επένδυση του μωσαϊκού δαπέδου με κεραμικά πλακάκια.
Σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη μηχανική αντοχή και η μικρή παραμόρφωση, αν και με το πέρασμα των χρόνων κάποιες ψηφίδες μπορεί να αποκολληθούν από το δάπεδο. Επίσης το μωσαϊκό παρουσιάζει πολύ καλή πρόσφυση με το υπόστρωμα του σκυροδέματος. Το μωσαϊκό δάπεδο έχει εξαιρετική αντοχή στην υγρασία, είναι αδιαπέραστο από το νερό και για αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σε δάπεδα λουτρών. Τέλος, ο καθαρισμός του μωσαϊκού είναι πολύ εύκολος.
Ωστόσο σημαντικό μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι παρά την αντοχή του, με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές και αποκολλήσεις ψηφίδων. Κατά το παρελθόν, η χρήση του μωσαϊκού ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη τόσο σε χώρους κατοικίας όσο και σε δημόσια κτίρια, ενώ σήμερα η τοποθέτηση μωσαϊκού είναι σπάνια. Όσον αφορά στο γαρμπιλομωσαϊκό, η κατασκευή του είναι ανάλογη με το απλό μωσαϊκό, ωστόσο το κόστος είναι ακόμη χαμηλότερο. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως απλό τσιμέντο και μικρές ψηφίδες λατομείου. Το γαρμπιλο-μωσαϊκό χρησιμοποιείται σε δευτερεύοντες χώρους, όπως σε αποθήκες, χώρους στάθμευσης, υπόγεια, εξωτερικούς χώρους κτλ.