Δάπεδα εξωτερικών χώρων: υλικά και εφαρμογές

Δάπεδα εξωτερικών χώρων: υλικά και εφαρμογές http://www.houzz.com/photos/295662/Globus-Builder-modern-exterior-los-angeles

Tο αστικό τοπίο, στο οποίο που ζούμε αποτελείται από δημόσιους χώρους, χώρους πρασίνου και αναψυχής. Κάθε στοιχείο του τοπίου πρέπει να είναι τεχνικά άρτιο, καλαίσθητο και σε αρμονική συνύπαρξη με τα υπόλοιπα. Είναι αναγκαίο λοιπόν η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου να είναι οργανωμένη.

Τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων διαμορφώνονται, έτσι ώστε να ορίζουν διαδρομές και θέσεις στάσεων και να εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο περιβάλλον.

Απαραίτητες ιδιότητες

Τα υλικά πρέπει να

 • παρέχουν ασφάλεια κατά τη χρήση
 • αντοχή σε καταπονήσεις
 • αντιολισθηρότητα
 • ανθεκτικότητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες

Τα υλικά επίστρωσης των εξωτερικών χώρων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: με αρμούς και ολόσωμα.

Τα δάπεδα με αρμούς κατασκευάζονται από

 • Φυσικές και τεχνητές πλάκες
 • Φυσικούς και τεχνητούς κυβόλιθους
 • Συμπαγείς πλίνθους
 • Ειδικά κεραμικά πλακίδια
 • Βότσαλα
 • Ξύλο

Φυσικά πετρώματα

Κυκλοφορούν με τη μορφή πλακών και κυβόλιθων

Πρόκειται για μάρμαρα, σχιστόλιθους και γρανίτες, που αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης. Είναι υλικά διαχρονικά, ανθεκτικά, με φυσική ομορφιά, που συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δομικά υλικά.

Τεχνητές πλάκες και κυβόλιθοι

Πλάκες πεζοδρομίου από σκυρόδεμα με υψηλή μηχανική αντοχή για κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε ποικιλία διαστάσεων, τύπων, αποχρώσεων και διαμόρφωσης τελικής επιφάνειας. Παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή, ευκολία στην τοποθέτηση και οικονομική τιμή.

Τεχνητοί κυβόλιθοι με ιδιότητες ανάλογες με τις τσιμεντόπλακες σε διάφορα σχήματα, χρώματα και υφές της τελικής επιφάνειας τους. Παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες συνθέσεις, λόγω της ποικιλίας των μορφών τους και των ειδικών τεμαχίων για τη διαμόρφωση του δαπέδου.

Κεραμικά τούβλα επίστρωσης

Συνθέτουν εικόνες καλαίσθητες με αντοχή στο χρόνο. Συνήθως είναι συμπαγή, με μεγάλο πάχος.

Ειδικά κεραμικά πλακίδια

Διατίθενται σε ποικιλία υφών της τελικής επιφάνειας, χρωματισμών και διαστάσεων. Πρέπει να παρουσιάζουν αντοχή στη χρήση, σχεδόν μηδενική υδατοαπορροφητικότητα, επιπεδότητα, αντιολισθηρότητα.

Βότσαλα και ψηφίδες

Προέρχονται από παραλίες ή ποταμούς, ή παράγονται από πετρώματα λατομείων που σπάζονται και μετά βοτσαλοποιούνται. Διαμορφώνουν δάπεδα εξαιρετικά διακοσμητικά.

Προσφέρουν φυσική απορροή των όμβριων, είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική κατασκευή από φυσικά υλικά, χωρίς συντήρηση.

Ξύλινα δάπεδα (decks)

Προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, καθώς δίνουν αίσθηση φυσικού και ‘γήινου’ περιβάλλοντος. Βρίσκουν εφαρμογή σε ποικίλους εξωτερικούς χώρους: μπαλκόνια, πισίνες, βεράντες, καφέ, μαρίνες, πάρκα, κήπους.

Συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά, υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης απορροής του νερού, και μπορούν να εφαρμοστούν σε υφιστάμενες κατασκευές και να αλλάξει η αισθητική του χώρου. Επιλέγεται ξυλεία υψηλής ποιότητας, που δεν σαπίζει, δεν παραμορφώνεται, αντέχει σε περιβαλλοντικές συνθήκες (Padauk, Merbau, Ipe, Tali, Bankirai)

Συνθετικά ξύλινα

Κατασκευάζονται από μείγμα ρητίνης πολυπροπυλενίου και πολτό φυσικού ξύλου σε ποσοστό 70%. Είναι ανθυγρά, αντιολισθηρά, σε πολλούς χρωματισμούς, με εξαιρετικά υψηλή αντοχή στη φθορά.

Τα είδη ολόσωμων δαπέδων είναι

 • Από σκυρόδεμα
 • Τσιμεντοκονίας
 • Βιομηχανικά αυτοεπιπεδούμενα
 • Διακοσμητική άσφαλτος

Σκυρόδεμα

Είναι πολύ διαδεδομένο, ευπροσάρμοστο και ανθεκτικό υλικό επίστρωσης. Στην επιφάνεια του επιδέχεται επεξεργασίες σε συνδυασμό με άλλα υλικά, που οδηγούν σε λύσεις αρκετά καλαίσθητες.

Οι επιφανειακές επεξεργασίες μετά τη συμπύκνωση και επιπέδωσή του συνίστανται στη λείανση της νωπής επιφάνειας ή στη, χάραξη αυλακώσεων με ξύλινη ή μεταλλική ράβδο ή με το μυστρί, ή στην ενσωμάτωση έγχρωμων διακοσμητικών αδρανών στην επιφάνειά του.

Τσιμεντοκονίας

Η τσιμεντοκονία δίνει ξεχωριστή αισθητική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς αναδεικνύει κάθε στυλ διακόσμησης. Εξαιρετικό πλεονέκτημα της η δυνατότητα της να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πλακίδια, βότσαλα, γυαλί, ξύλα, που μπορούν να ενσωματωθούν στην επιφάνειά της. Υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.

Η κερωμένη πατητή τσιμεντοκονία (beton ciré) παρουσιάζει αντιχαρακτικές ιδιότητες, στεγανότητα, αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις και στα χημικά.

Βιομηχανικά αυτοεπιπεδούμενα

Εφαρμόζονται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, διυλιστήρια, πρατήρια βενζίνης, μπαλκόνια και ταράτσες, καθώς προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στην αισθητική αναζήτηση.

Πλεονεκτήματα τους αποτελούν η υψηλή αντοχή στην πίεση, η εξαιρετικά χαμηλή τριβή και η εύκολη συντήρηση. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες (ρητινούχα, τσιμεντούχα) και επιλέγονται ανάλογα των απαιτήσεων του χώρου που θα εφαρμοστούν.

Σταμπωτά δάπεδα

Μοντέρνα, οικονομική και εύκολη λύση, όπου το κοινό σκυρόδεμα μετατρέπεται σε πλακόστρωτο αισθητικά εφάμιλλο με το παραδοσιακό.

Εφαρμόζονται σε πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια, εισόδους κτιρίων, αυλές σπιτιών, αποβάθρες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, πυλωτές.

Για την εφαρμογή των σταμπωτών δαπέδων απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και εξειδικευμένο συνεργείο. Είναι αντιολισθηρά, με υψηλή αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις, στις χημικές καταπονήσεις (όξινο περιβάλλον, θαλασσινό νερό), ανθεκτικά σε απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές (συστολές, διαστολές). Δεν ρηγματώνονται και το χρώμα τους δεν επηρεάζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διακοσμητική άσφαλτος (σύστημα StreetPrint™)

Μια μέθοδος για τη διαμόρφωση επιφανειών με άσφαλτο σε άπειρα σχέδια και χρώματα

Συνδυάζει την εμφάνιση των παραδοσιακών λιθόστρωτων, με την απαράμιλλη αντοχή και τις ιδιότητες της ασφαλτόστρωσης (ελαστικότητα, αντιολισθηρότητα, άριστη υγρομόνωση, ηχομόνωση). Προσφέρει οικονομία και ταχύτητα στην κατασκευή (έως 1500 μ2 την ημέρα), εύκολη απορροή των ομβρίων. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πλατείες, πάρκα, παιδότοπους, πεζόδρομους, γήπεδα, δρόμους ελαφριάς κυκλοφορίας, πεζοδρόμια, υπαίθρια parking, και γενικά στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Με τι δάπεδο να επιστρώσω τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου; Με τι δάπεδο να επιστρώσω τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Θα ήθελα κάποιες ιδέες για επίστρωση εξωτερικού χώρου -αυλές, σκάλες, διάδρομοι- γύρω από το σπίτι. Το κτίσμα είναι ισόγειο μπετόν παλιό, του '70, παραθαλάσσιο στην Αίγινα, πρόσφατα ανακαινισμένο και βαμμένο σε καφεκιτρινωπό μπεζ-ώχρα. Έχει κάγκελα στην μπροστινή βεράντα και στη σκάλα προς την ταράτσα. Έχω κάποιο μικρό στοκ από πλάκες Καρύστου γκρι και θα ήθελα να τις χρησιμοποιήσω, σε συνδυασμό με κάτι άλλο. Μου πρότειναν τσιμεντοκονία, αντί για πλάκες, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Παίζει ρόλο και τι συμφέρει οικονομικά... Επίσης, τι χρώμα να βάψω τα κάγκελα; Τα παράθυρα μάλλον θα γίνουν σε πράσινη απόχρωση.” Αργυρώ

  Δεδομένα

  Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος και το σχήμα του εξωτερικού χώρου σας.

  Η ποσότητα και το σχήμα από τις πλάκες Καρύστου που διαθέτετε επίσης δεν μας είναι γνωστό.

  Η πρόταση μας

  Η μορφολογία και οι αποχρώσεις του σπιτιού σας συνδυάζονται αρμονικότερα με παραδοσιακά υλικά δαπέδων. Τα υλικά αυτά είναι

  Πλάκες Καρύστου σε αποχρώσεις διάφορες του γκρίζου, τετραγωνισμένες ή ακανόνιστες αρμολογημένες με αρμό ή γκαζόν.

  Φυσικοί κυβόλιθοι στα όρια της επίστρωσης ή στους αρμούς των πλακών Καρύστου. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάτρητους κυβόλιθους για την φύτευση γκαζόν στο κενό τους.

  Συμπαγή κεραμικά τούβλα σε διάφορους σχηματισμούς και σε συνδυασμό με τα προηγούμενα υλικά.

  Σταμπωτά δάπεδα ανάγλυφης αποτύπωσης φυσικών λίθων, τα οποία προσφέρουν αισθητικά παραδοσιακό πλακόστρωτο με πολύ καλές ιδιότητες.

  Αν εννοείτε πατητή την τσιμεντοκονία που αναφέρετε ως εναλλακτική λύση, κατά την άποψη μας συνδυάζεται καλύτερα με μορφολογία κτιρίων έντονης πλαστικότητας. Η μορφολογία των αιγηνίτικων σπιτιών αναδεικνύεται καλύτερα με δάπεδα με αρμούς, όπως αυτά που αναφέραμε.

  Τα κάγκελα θα μπορούσαν να βαφούν σε χρώμα μαύρο, το οποίο “αντέχει” όλους τους συνδυασμούς χρωμάτων και αναδεικνύει το σχέδιο των κάγκελων.

  Όσον αφορά στο κόστος των διάφορων επιλογών για το δάπεδο εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του κάθε υλικού και συνεργείου στην κάθε περιοχή και η οικονομικότερη επιλογή προκύπτει μετά από επιτόπια έρευνα αγοράς.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved