Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

Παλαιότερα, τεχνητές πλάκες με βάση το τσιμέντο, την άμμο και τα σκύρα χρησιμοποιούνταν ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους. Για την ακρίβεια, κατασκευάζονταν πλάκες από μαρμάρινες, που αποτελούσαν ανάμιξη κομματιών μαρμάρου με έγχρωμο τσιμέντο ώστε να δίνουν την εντύπωση συμπαγών μαρμάρινων κομματιών. Σήμερα, φυσικά τα κεραμικά πλακάκια κυκλοφορούν με μια μεγάλη ποικιλία υφών χρωμάτων και σχεδίων και ως εκ τούτου η χρήση πλακών από τσιμέντο, άμμο και σκύρα στον εσωτερικό χώρο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Άλλωστε, τα δάπεδα από κεραμικά πλακάκια έχουν σημαντικά μειονεκτήματα όπως μικρό βάρος, χαμηλό κόστος, ευκολία τοποθέτησης κτλ. και για αυτό το λόγο αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή σε ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων και κατοικιών.

Όσον αφορά στις πλάκες δαπέδου από τσιμέντο, άμμο και σκύρα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις προδιαγραφές του δομικού προϊόντος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη χρήση. Σημαντικότερες ιδιότητες που πρέπει να εξετάζονται είναι η αντοχή στην τριβή και στη φθορά, η μηχανική αντοχή και η απορροφητικότητα.

Οι τεχνητές πλάκες τσιμέντου είναι κατά βάση τετράγωνες σε διαστάσεις 30Χ30 ή 50Χ50. Η τοποθέτηση των πλακών στο πάτωμα γίνεται με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα ενώ οι αρμοί γεμίζουν με τσιμεντοκονίαμαμα. Μια συνηθισμένη επιλογή χρήση των πλακών τσιμέντου, ειδικά στην Ελλάδα αποτελούν οι πλάκες πεζοδρομίου που κατασκευάζονται είτε με ομαλή την πάνω επιφάνεια είτε με ανάγλυφη (σκακιέρα, ραβδώσεις κτλ). Οι πλάκες πεζοδρομίου κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και σε διάφορα χρώματα όπως σε ώχρα και κόκκινο-κεραμιδί. Επίσης, υπάρχουν και τεχνητές πλάκες από τσιμέντο όπου η πάνω επιφάνεια είναι βοτσαλωτή.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου υλικού είναι η απλή και φθηνή βιομηχανική κατασκευή χωρίς να απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας (οι πλάκες τσιμέντου δεν χρειάζονται ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες όπως απαιτείται για την κατασκευή κεραμικών πλακιδίων). Επιπλέον, οι πλάκες τσιμέντου είναι ιδανικές για χρήση σε εξωτερικούς χώρους καθώς έχουν αντιολισθητική επιφάνεια.

Το σχήμα των πλακών τσιμέντου δεν παραμορφώνεται ούτε υπό την επίδραση θερμοκρασιακών μεταβολών ούτε από την επίδραση της υγρασίας. Γενικά οι τεχνητές πλάκες με βάση το τσιμέντο και την άμμο χαρακτηρίζονται από σημαντική αντοχή στις επιδράσεις του περιβάλλοντος και των καιρικών συνθηκών.

Στα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου δομικού υλικού συγκαταλέγονται η ακαταλληλότητα του για χρήση σε εσωτερικούς χώρους κυρίως λόγω της «τραχιάς» αισθητικής του υλικού που παραπέμπει στο ανεπίχριστο τσιμέντο. Επίσης, οι πλάκες τσιμέντου σε σχέση με τα εφυαλωμένα κεραμικά πλακάκια παρουσιάζουν σημαντική απορροφητικότητα.

Όσον αφορά στις χρήσεις του δομικού υλικού τους στην αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων, οι τεχνητές πλάκες χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπως πεζοδρόμια και πλατείες. Το γραφείο του Ιωάννη Φούσκα αναλαμβάνει κάθε είδους ανακαίνιση, από ανακαινίσεις ξενοδοχείων μέχρι επανασχεδιασμό του κήπου ή της βεράντας σας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

  Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

 • Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους) Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

  Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

  σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

 • Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές

  Είτε πρόκειται για ανέγερση νέας οικοδομής είτε για ανακαίνιση, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθεί, είναι η επιλογή του κατάλληλου υλικού επίστρωσης των δαπέδων. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι παρακάτω:

  Μοκέτα: Το βασικό πλεονέκτημα της μοκέτας είναι ότι δημιουργεί μια ζεστή και απαλή επιφάνεια στο δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι μπορούν να καθίσουν στη μοκέτα, να περπατήσουν χωρίς παπούτσια, να παίξουν με τα παιδιά τους κτλ. Επιπλέον, η μοκέτα απορροφά τους θορύβους από το βάδισμα, τους κραδασμούς και γενικά αυξάνει τη θερμομόνωση και ηχομόνωση του δαπέδου. Το μειονέκτημα της μοκέτας είναι η δυσκολία καθαρισμού, ειδικά σε περίπτωση επίμονων λεκέδων.

  Βινύλιο: Διατίθεται τόσο σε ρολό όσο και σε πλακάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα ενώ η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι επιφάνειες βινυλίου είναι ζεστές και απαλές στο βάδισμα, ανθεκτικές στην υγρασία, στο συχνό καθάρισμα και σε πολλές άλλες καταπονήσεις. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

  Λινόλεουμ: Τα δάπεδα από λινόλεουμ είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και σε άλλες καταπονήσεις. Το λινόλεουμ καθαρίζεται εύκολα ενώ κατατάσσεται στα φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά.

  Ξύλινα δάπεδα: Το ξύλο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Ως υλικό είναι διαχρονικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης. Μονώνει το δάπεδο, είναι μη-ολισθηρό και δε δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές υλικό που αυξάνει την αξία κάθε σπιτιού.

  Λάμινέιτ: Oι σανίδες laminate αποτελούν ένα "σάντουιτς" στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. To laminate έχει υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά, στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Ως υλικό μπορεί να κατασκευαστεί, έτσι ώστε να μοιάζει με οποιοδήποτε υλικό, όπως για παράδειγμα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο κτλ. Όσον αφορά στα δάπεδα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι τα laminate που μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Επιπλεόν, το laminate μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου δε συνιστάται η τοποθέτηση ξύλου, όπως για παράδειγμα σε υπόγεια, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και σε χώρους με υγρασία.

  Κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια. Αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη επιλογή στην επίστρωση δαπέδων, είτε πρόκειται για νεοανεγειρόμενες οικοδομές είτε για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας αλλά και ολόκληρης της κατοικίας. Το πλακάκι είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, στην υγρασία, στα χημικά και στους λεκέδες. Καθαρίζεται εύκολα καθώς οι λεκέδες δύσκολα εισχωρούν στη μάζα των πλακιδίων. Το μειονέκτημά του είναι ότι αποτελεί ένα σκληρό και μάλλον ψυχρό υλικό

  .

  Πέτρες (μάρμαρο και γρανίτης): Το μάρμαρο και ο γρανίτης αποτελούν φυσικά πετρώματα, που διαμορφώνονται σε πλάκες έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν διάφορες επιφάνειες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μαρμάρου είναι οι φλέβες που διασχίζουν τη μάζα επηρεάζοντας την εμφάνιση του υλικού. Το μάρμαρο και ο γρανίτης δίνουν την αίσθηση τη πολυτέλειας και του υψηλού γούστου, αποτελούν ωστόσο ακριβές επιλογές. Τα πλεονεκτήματά είναι η αντοχή στο χρόνο και η ιδιαίτερη αισθητική. Όσον αφορά στα μειονεκτήματα, αυτά είναι η ευαισθησία στα όξινα και καυστικά υγρά, η αίσθηση ψυχρότητα που ωστόσο είναι επιθυμητή κατά τους θερινούς μήνες και η πιθανότητα ρηγμάτωση του πετρώματος.

  Για να λάβετε συμβουλές που αφορούν σε υλικά δαπέδων επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ασχολείται με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών κ.ά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved