Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

Οι διαστάσεις των σχιστόλιθων είναι ανάλογες των μαρμάρινων πλακών, με τυπικό πάχος τα 4-5cm. Βέβαια, λόγω του ότι οι σχιστόπλακες αποτελούν φυσικά υλικά οι διαστάσεις και το σχήμα κάθε πλάκας μπορεί να διαφέρουν. Ανάλογα με τα ζητούμενα της αρχιτεκτονικής λύσης μπορεί να προτείνονται πλάκες με ακανόνιστο σχήμα ή πλάκες που έχουν κοπεί σε κανονικά ορθογώνια σχήματα. Ως εκ τούτου, αν πρόκειται για ανακαίνιση και αν σκοπεύετε να πλακοστρώσετε κάποιο δάπεδο με σχιστόλιθο θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το πάχος της πλάκας δεν θα δημιουργεί πρόβλημα.

Η τοποθέτησή των σχιστόλιθων στο πάτωμα γίνεται με κόλληση, με χρήση ασβεστοκονιάματος. Μεταξύ των πλακών πρέπει να προβλεφθούν αρμοί, με σχετικά μεγάλο πάχος (περίπου 1cm). Οι αρμοί, μετά την τοποθέτηση των πλακών γεμίζονται με τσιμεντοκονίαμα. Ένα μειονέκτημα του δαπέδου με σχιστόλιθο είναι η απορροφητικότητά του υλικού και ως εκ τούτου οι λεκέδες που δημιουργούνται από διάφορα υγρά. Για αυτό το λόγο, οι πλάκες μπορούν να επαλειφθούν με βερνίκι διαρκείας, ειδικό για πέτρες, προκειμένου να μειωθεί η απορροφητικότητα του υλικού.

Οσον αφορά στην αισθητική, οι σχιστόπλακες έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση. Οι γαιώδεις χρωματικές αποχρώσεις κυμαίνονται από το ανοιχτό γκρι μέχρι το σκούρο γκρι ενώ η υφή του υλικού είναι αδρή και αντιολισθηρή. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης σχιστόλιθων ως υλικό επίστρωσης δαπέδου είναι ότι δεν απαιτείται η δημιουργία αρμών διαστολής ακόμη και αν πρόκειται για πλακόστρωση επιφανειών μεγάλου εμβαδού (πχ. σε μια πλατεία).

Η υφή του σχιστόλιθου είναι αδρή. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό δάπεδο είναι αντιολισθηρό. Συνεπώς, ο σχιστόλιθος αποτελεί πλεονεκτικό υλικό για την επίστρωση δαπέδων εξωτερικών χώρων. Όσον αφορά στην αντοχή του, ο σχιστόλιθος έχει καλή μηχανική αντοχή, δεν παραμορφώνεται και δεν επηρεάζεται από την υγρασία και από τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο υλικό έχει και μερικά σημαντικά μειονεκτήματα. Καταρχάς, η αδρή επιφάνεια που δημιουργείται τόσο από το ίδιο το υλικό όσο και από το μέγεθος του αρμού δυσκολεύει τη χρήση του υλικού σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, η πέτρα λόγω της απορροφητικότητάς επιτρέπει τη δημιουργία λεκέδων από έλαια, χημικά υγρά κτλ. που απομακρύνονται δύσκολα.

Σήμερα οι χρήσεις του συγκεκριμένου υλικού αφορούν κυρίως σε υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους, όπως σε αυλές, κήπους, πάρκα και πλατείες. Σημαντικές επίσης εφαρμογές υπάρχουν και σε παραδοσιακούς οικισμούς, στην πλακόστρωση πλατειών και τοπικών δρόμων, στις ανακαινίσεις παραδοσιακών κατοικιών που βρίσκονται σε ορεινούς οικισμούς, σε πετρόκτιστα σπίτια κτλ. Για να πάρετε συμβουλές, όσον αφορά στην επιλογή κατάλληλων δομικών υλικών ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία ανακαινήσεων του Ιωάννη Φούσκα.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

  Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

 • Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές

  Είτε πρόκειται για ανέγερση νέας οικοδομής είτε για ανακαίνιση, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθεί, είναι η επιλογή του κατάλληλου υλικού επίστρωσης των δαπέδων. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι παρακάτω:

  Μοκέτα: Το βασικό πλεονέκτημα της μοκέτας είναι ότι δημιουργεί μια ζεστή και απαλή επιφάνεια στο δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι μπορούν να καθίσουν στη μοκέτα, να περπατήσουν χωρίς παπούτσια, να παίξουν με τα παιδιά τους κτλ. Επιπλέον, η μοκέτα απορροφά τους θορύβους από το βάδισμα, τους κραδασμούς και γενικά αυξάνει τη θερμομόνωση και ηχομόνωση του δαπέδου. Το μειονέκτημα της μοκέτας είναι η δυσκολία καθαρισμού, ειδικά σε περίπτωση επίμονων λεκέδων.

  Βινύλιο: Διατίθεται τόσο σε ρολό όσο και σε πλακάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα ενώ η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι επιφάνειες βινυλίου είναι ζεστές και απαλές στο βάδισμα, ανθεκτικές στην υγρασία, στο συχνό καθάρισμα και σε πολλές άλλες καταπονήσεις. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

  Λινόλεουμ: Τα δάπεδα από λινόλεουμ είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και σε άλλες καταπονήσεις. Το λινόλεουμ καθαρίζεται εύκολα ενώ κατατάσσεται στα φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά.

  Ξύλινα δάπεδα: Το ξύλο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Ως υλικό είναι διαχρονικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης. Μονώνει το δάπεδο, είναι μη-ολισθηρό και δε δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές υλικό που αυξάνει την αξία κάθε σπιτιού.

  Λάμινέιτ: Oι σανίδες laminate αποτελούν ένα "σάντουιτς" στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. To laminate έχει υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά, στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Ως υλικό μπορεί να κατασκευαστεί, έτσι ώστε να μοιάζει με οποιοδήποτε υλικό, όπως για παράδειγμα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο κτλ. Όσον αφορά στα δάπεδα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι τα laminate που μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Επιπλεόν, το laminate μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου δε συνιστάται η τοποθέτηση ξύλου, όπως για παράδειγμα σε υπόγεια, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και σε χώρους με υγρασία.

  Κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια. Αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη επιλογή στην επίστρωση δαπέδων, είτε πρόκειται για νεοανεγειρόμενες οικοδομές είτε για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας αλλά και ολόκληρης της κατοικίας. Το πλακάκι είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, στην υγρασία, στα χημικά και στους λεκέδες. Καθαρίζεται εύκολα καθώς οι λεκέδες δύσκολα εισχωρούν στη μάζα των πλακιδίων. Το μειονέκτημά του είναι ότι αποτελεί ένα σκληρό και μάλλον ψυχρό υλικό

  .

  Πέτρες (μάρμαρο και γρανίτης): Το μάρμαρο και ο γρανίτης αποτελούν φυσικά πετρώματα, που διαμορφώνονται σε πλάκες έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν διάφορες επιφάνειες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μαρμάρου είναι οι φλέβες που διασχίζουν τη μάζα επηρεάζοντας την εμφάνιση του υλικού. Το μάρμαρο και ο γρανίτης δίνουν την αίσθηση τη πολυτέλειας και του υψηλού γούστου, αποτελούν ωστόσο ακριβές επιλογές. Τα πλεονεκτήματά είναι η αντοχή στο χρόνο και η ιδιαίτερη αισθητική. Όσον αφορά στα μειονεκτήματα, αυτά είναι η ευαισθησία στα όξινα και καυστικά υγρά, η αίσθηση ψυχρότητα που ωστόσο είναι επιθυμητή κατά τους θερινούς μήνες και η πιθανότητα ρηγμάτωση του πετρώματος.

  Για να λάβετε συμβουλές που αφορούν σε υλικά δαπέδων επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ασχολείται με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών κ.ά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved