Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά www.lynneknowlton.com/wp-content/uploads/2013/03/IMG_0037-e1364757455261.jpg

Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

Ψηφιδωτά εντοπίζονται από την 4η χιλιετία π.Χ στη Μεσοποταμία. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως εξαιρετικά δείγματα δαπέδων και τοιχογραφιών στην Ελλάδα του 4ου π.Χ αιώνα, επίσης της Ρωμαϊκής περιόδου και αργότερα στο Βυζάντιο. Το κίνημα Art Nouveau ανέδειξε την τέχνη του ψηφιδωτού με κύριο εκπρόσωπο τον Antoni Gaudi φιλοτέχνησε στη Βαρκελώνη εντυπωσιακά ψηφιδωτά από σπασμένα κεραμικά και τα ενσωμάτωσε στην αρχιτεκτονική του, προσδίδοντας μία άλλη διάσταση στα κτίρια του.

Με τα ψηφιδωτά έργα διατηρήθηκαν και διαιωνίστηκαν σχέδια και σύμβολα, ουσιαστικά και η ιστορία. Η τέχνη των ψηφιδωτών είναι σύγχρονη όσο και ιστορική με την τεχνολογία των υλικών να συμβάλλει στο σύγχρονο σχεδιασμό των έργων. Οι ψηφίδες μπορούν να είναι από φυσικά υλικά, όπως μάρμαρο, πέτρα, βότσαλα ή από επεξεργασμένα ή τεχνικά υλικά, όπως κεραμικά πλακάκια, γυαλί, ξύλο, μέταλλο σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα.

Στο σημείο αυτό θα τονίσουμε και την οικολογική πλευρά της τέχνης των ψηφιδωτών, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν από σπασμένα κεραμικά πλακάκια ενισχύοντας την ιδέα της ανακύκλωσης. Μπορείτε και μόνοι σας να φτιάξετε ψηφιδωτά έργα και διακοσμήσετε επίπεδες και καμπύλες επιφάνειες, τοιχογραφίες, τραπέζια, παγκάκια, γλάστρες ακόμη και δάπεδα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Διατίθενται κεραμικά πλακάκια σε διάφορα μεγέθη και αποχρώσεις σε πολύ οικονομική τιμή. Πρόκειται για ποσότητες πλακιδίων που έχουν περισσέψει από διάφορα οικοδομικά έργα και μπορούν να αξιοποιηθούν από καλλιτέχνες με μεράκι και φαντασία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους) Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

  Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

  σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

 • Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές Τύποι δαπέδων: Οι συνηθέστερες επιλογές

  Είτε πρόκειται για ανέγερση νέας οικοδομής είτε για ανακαίνιση, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθεί, είναι η επιλογή του κατάλληλου υλικού επίστρωσης των δαπέδων. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι παρακάτω:

  Μοκέτα: Το βασικό πλεονέκτημα της μοκέτας είναι ότι δημιουργεί μια ζεστή και απαλή επιφάνεια στο δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι μπορούν να καθίσουν στη μοκέτα, να περπατήσουν χωρίς παπούτσια, να παίξουν με τα παιδιά τους κτλ. Επιπλέον, η μοκέτα απορροφά τους θορύβους από το βάδισμα, τους κραδασμούς και γενικά αυξάνει τη θερμομόνωση και ηχομόνωση του δαπέδου. Το μειονέκτημα της μοκέτας είναι η δυσκολία καθαρισμού, ειδικά σε περίπτωση επίμονων λεκέδων.

  Βινύλιο: Διατίθεται τόσο σε ρολό όσο και σε πλακάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα ενώ η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι επιφάνειες βινυλίου είναι ζεστές και απαλές στο βάδισμα, ανθεκτικές στην υγρασία, στο συχνό καθάρισμα και σε πολλές άλλες καταπονήσεις. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

  Λινόλεουμ: Τα δάπεδα από λινόλεουμ είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και σε άλλες καταπονήσεις. Το λινόλεουμ καθαρίζεται εύκολα ενώ κατατάσσεται στα φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά.

  Ξύλινα δάπεδα: Το ξύλο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Ως υλικό είναι διαχρονικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης. Μονώνει το δάπεδο, είναι μη-ολισθηρό και δε δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές υλικό που αυξάνει την αξία κάθε σπιτιού.

  Λάμινέιτ: Oι σανίδες laminate αποτελούν ένα "σάντουιτς" στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. To laminate έχει υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά, στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Ως υλικό μπορεί να κατασκευαστεί, έτσι ώστε να μοιάζει με οποιοδήποτε υλικό, όπως για παράδειγμα με ξύλο, πλακάκι, μάρμαρο κτλ. Όσον αφορά στα δάπεδα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι τα laminate που μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Επιπλεόν, το laminate μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου δε συνιστάται η τοποθέτηση ξύλου, όπως για παράδειγμα σε υπόγεια, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και σε χώρους με υγρασία.

  Κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια. Αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη επιλογή στην επίστρωση δαπέδων, είτε πρόκειται για νεοανεγειρόμενες οικοδομές είτε για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας αλλά και ολόκληρης της κατοικίας. Το πλακάκι είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, στην υγρασία, στα χημικά και στους λεκέδες. Καθαρίζεται εύκολα καθώς οι λεκέδες δύσκολα εισχωρούν στη μάζα των πλακιδίων. Το μειονέκτημά του είναι ότι αποτελεί ένα σκληρό και μάλλον ψυχρό υλικό

  .

  Πέτρες (μάρμαρο και γρανίτης): Το μάρμαρο και ο γρανίτης αποτελούν φυσικά πετρώματα, που διαμορφώνονται σε πλάκες έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν διάφορες επιφάνειες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μαρμάρου είναι οι φλέβες που διασχίζουν τη μάζα επηρεάζοντας την εμφάνιση του υλικού. Το μάρμαρο και ο γρανίτης δίνουν την αίσθηση τη πολυτέλειας και του υψηλού γούστου, αποτελούν ωστόσο ακριβές επιλογές. Τα πλεονεκτήματά είναι η αντοχή στο χρόνο και η ιδιαίτερη αισθητική. Όσον αφορά στα μειονεκτήματα, αυτά είναι η ευαισθησία στα όξινα και καυστικά υγρά, η αίσθηση ψυχρότητα που ωστόσο είναι επιθυμητή κατά τους θερινούς μήνες και η πιθανότητα ρηγμάτωση του πετρώματος.

  Για να λάβετε συμβουλές που αφορούν σε υλικά δαπέδων επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ασχολείται με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών κ.ά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved