Μαρμάρινα δάπεδα- Απαντήσεις σε συχνές τεχνικές ερωτήσεις

Το μάρμαρο είναι ένα φυσικό υλικό. Στην δόμηση έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις δαπέδων. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο, καθώς το μάρμαρο, παρόλο που τοποθετείται κομμένο σε πλάκες, εντούτοις οπτικά μοιάζει να δημιουργεί ένα ολόσωμο δάπεδο. Το δάπεδο δηλαδή μοιάζει σαν να μην έχει αρμούς.

Άλλωστε το χρώμα του κονιάματος που καλύπτει τους αρμούς, επιλέγεται έτσι ώστε να ταιριάζει με τις αποχρώσεις του μαρμάρου. Η τελική τριβή του δαπέδου, οδηγεί σε ένα ολόσωμο και λείο δάπεδο.

Το μάρμαρο έχει πολλά πλεονεκτήματα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν αποτελεί το πλεονεκτικότερο υλικό για ανακαινίσεις επειδή έχει κάποιο βάρος και πάχος. Στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων, κατοικιών και εμπορικών χώρων επιλέγουμε συνήθως πιο ευέλικτα και ελαφριά υλικά όπως είναι για παράδειγμα τα κεραμικά πλακίδια.  

Θέλω να στρώσω το δάπεδο με μάρμαρο. Τι πρέπει να προσέξω όσο αφορά στο κονίαμα ή στην κόλλα που θα επιλέξω;

Το υπόστρωμα, πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι πλάκες μαρμάρου πρέπει να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από υπολείμματα όπως είναι το τσιμέντο, ο γύψος, τα λάδια. Κτλ.  Η τοποθέτηση των πλακών μαρμάρου πάνω στο υπόστρωμα γίνεται με κόλλα ή τσιμεντοκονίαμα. Αν επιλέξετε τσιμεντοκονίαμα τότε χρησιμοποιήστε λευκό τσιμέντο. Επίσης προτιμήστε άσπρη μαρμαρόσκονη και όχι άμμο. Ο ασβέστης αποφεύγεται γιατί καταστρέφει τα μάρμαρα. Για λευκά μάρμαρα συνιστώνται οι λευκές κόλλες.

Μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση κάτω από μαρμάρινο δάπεδο;

Ναι, μπορεί. Αν η μόνωση προβλέπεται να μπει εσωτερικά, τότε πάνω από την πλάκα σκυροδέματος τοποθετείται η στρώση της θερμομόνωσης. Πιο πάνω κατασκευάζεται μία στρώση επιπεδότητας. Στο τέλος τοποθετούνται οι πλάκες μαρμάρου χρησιμοποιώντας κόλλα.

Τι αρμοί πρέπει να αφεθούν ανάμεσα στις πλάκες μαρμάρου;

Το μάρμαρο τοποθετείται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς χώρους οι αρμοί μπορούν να έχουν πλάτος 2mm ενώ στους εξωτερικούς χώρους οι αρμοί είναι μεγαλύτεροι, περίπου 3-4 mm.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μάρμαρο πάνω από ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ασφαλώς. Μάλιστα το μαρμάρινο δάπεδο θεωρείται ιδανικό, όταν η βασική θέρμανση του σπιτιού μας γίνεται μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης. Πάνω στην πλάκα σκυροδέματος στρώνεται ένα αντικραδασμικό υλικό. Στη συνέχεια τοποθετείται η θερμομόνωση και από πάνω εγκαθίστανται οι σωλήνες της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Οι σωληνώσεις καλύπτονται από ένα στεγανωτικό φύλλο και από τσιμεντοκονία κάλυψης. Τέλος, το σύστημα επενδύεται με μαρμάρινες πλάκες που κολλάνε με συνδετική τσιμεντοκονία.

Για τεχνικές συμβουλές, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν την ανακαίνιση, επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

 

Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved