Τον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου ανέλαβε το γραφείο Kinzo. Όμως, οι σχεδιαστές δεν ξεκίνησαν τον σχεδιασμό χωρίς να λάβουν υπόψην τους το ευρύτερο κέλυφος μέσα στο οποίο θα φιλοξενούνταν ο νέος εργασιακός χώρος. Με άλλα λόγια, αποφάσισαν να σεβαστούν ή ακόμα και να εμπνευστούν απο την αρχιτεκτονική του υφιστάμενου κτιρίου.
Το κτίριο, σχεδιάστηκε απο τους αρχιτέκτονες kadawittfeldarchitektur’s, η κεντρική ιδέα των οποίων αφορούσε το κορδόνι του αθλητικού παπουτσιού και την πλέξη του. Οι Kinzo σεβόμενοι την αρχική αυτήν ιδέα, σχεδίασαν μια μονάδα (το βασικότερο έπιπλο), που και αυτη μοιάζει με κορδόνια αθλητικών παπουτσιών και γύρω απο αυτήν τη μονάδα ανέπτυξαν το σύστημα οργάνωσης και διαμόρφωσης του χώρου.
Το Σεπτέμβριο του 2011, οι εργαζόμενοι της adidas (σχεδιαστές, επιστήμονες, μάνατζερ, πωλητές, κλπ) ξεκίνησαν να μετακομίζουν στην καινούργια έδρα της εταιρείας, στην πόλη Herzogenaurach. Το κτίριο, που θα φιλοξενούσε τα γραφεία ξεχώρισε για τον σχεδιασμό του, και ιδίως για το εσωτερικό του αίθριο. Μέσα στο αίθριο, μια σειρά απο αέρινους και σχεδόν αόρατους διαδρόμους, πλέκονται μεταξύ τους, όπως ακριβώς και τα κορδόνια των παπουτσιών.
Η μελέτη των Kinzo κέρδισε την εμπιστοσύνη της adidas, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πρότεινε ένα σύστημα επίπλων, εξολοκλήρου σχεδιασμένο για την adidas και φυσικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της, και δεύτερον γιατί κατάφερε να μεταφέρει στην κλίμακα του εσωτερικού χώρου την κεντρική ιδέα των αρχιτεκτόνων και το ύφος του υφιστάμενου κτιρίου.
Η μελέτη ονομάστηκε ‘Workout’, καθως η κεντρική ιδέα αφορούσε τον ομαδικό τρόπο αθλησης και τις νέες προοπτικές που ο ομαδικός τρόπος δουλειάς μπορεί να προσφέρει. Προς αυτην, την κατεύθυνση οι σχεδιαστές ανέπτυξαν ένα σύστημα module, δηλαδή ένα σύστημα που ξεκινάει απο ορισμένες, βασικές μονάδες, και που μπορεί με διάφορους συνδυασμούς να δημιουργήσει πολλαπλάσιες συνθέσεις. Τα βασικά στοιχεία ήταν 46, αλλά συνδυασμένα μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν αμέτρητους τύπους σταθμών εργασίας, ζωνών χρήσεων, χώρων αποθήκευσης, χώρων έκθεσης, κλπ.
Η πιο βασική μονάδα ονομάζεται ‘Teamplayer’ και πρόκειται για ένα πολύ-λειτουργικό έπιπλο με κωνικές πλευρές. Το έπιπλο αυτό μπορεί να εξοπλιστεί με άλλα στοιχεία και να αποκτήσει πολλαπλάσιους ρόλους. Για παράδειγμα, πάνω του μπορεί να στερεωθεί ένα τραπέζι, η να εκτεθούν τα προϊόντα της adidas ή να χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια ανάρτησης σημειώσεων και σκίτσων.
Τα δικτυωτά αυτά διαχωριστικά, δεν έχουν μόνο πρακτικό ρόλο αλλά και αισθητικό. Αν ειδωθούν από μακριά γίνονται σχεδόν διάφανα και έτσι ο χώρος φαίνεται ενιαίος και ανοιχτός. Αντίθετα, αν ειδωθούν από κοντά φαίνονται λιγότερο διάφανα και προσφέρουν στους χώρους εργασίας την απαραίτητη ιδιωτικότητα και απομόνωση των εργαζομένων.
Τα «Teamplayers” αντικατέστησαν του σταθερούς τοίχους και έτσι η κάτοψη οργανώθηκε με έναν ανοιχτό και ευέλικτο τρόπο. Τα Teamplayers, ως modules, μπορούν να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο και να σχηματίσουν ένα ψηλό διαχωριστικό ή να τοποθετηθούν το ένα απέναντι απο το άλλο και να δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο χώρο εργασίας. Άλλωστε, σε κάθε πλευρά τους, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας ατομικός σταθμός εργασίας.
Η βασική μονάδα, συμπληρώνεται απο ένα πλήθος άλλων εξαρτημάτων, όπως ράφια, στήλες, ντουλάπια, στοιχεία ανάρτησης αντικειμένων, κλπ.
Και όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ομαδική εργασία, έτσι και στα γραφεία της adidas, κανένα στοιχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του. Όλα τα τμήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν ως ομάδα. Άλλωστε, στην adidas οι εργαζόμενοι, είτε είναι σχεδιαστές, είτε πωλητές είτε διευθυντικά στελέχη, εργάζονται ή ενθαρρύνονται να εργάζονται ομαδικά.
Ο Chris Middleton από την ομάδα των Kinzo επισημαίνει ότι δημιουργήθηκε ένας χώρος, μέσα στον οποίο μπορούν να παρουσιάζονται τα προϊόντα της adidas, όχι σαν απλά και αδιάφορα αντικείμενα, αλλά σαν σημαντικές δημιουργίες που εμπεριέχουν και τον χαρακτήρα του εικαστικού αντικειμένου.
Το σύστημα επίπλων σχεδιάστηκε από το μηδέν και αποκλειστικά για την εταιρεία adidas. Και αυτό, γιατί τα έτοιμα έπιπλα του εμπορίου θα ήταν αδύνατον να καλύψουν τις σύνθετες ανάγκες ενός τέτοιου επαγγελματικού χώρου. Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή των επίπλων ήταν η γερμανική εταιρεία Planmöbel.
Τα έπιπλα, έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα τραπέζια είναι απόλυτα εργονομικά και μπορούν να αυξομειώνουν ακόμα και το ύψος τους.
Η σχεδιαστική προσέγγιση ήταν συμμετοχική, δηλαδή οι Kinzo αποφάσισαν να συζητήσουν και να αναλύσουν με το προσωπικό διαφορα ζητήματα του σχεδιασμού, να ακούσουν τις απόψεις και προτιμήσεις τους και εν ανάγκη να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό στα μέτρα των μελλοντικών χρηστών. Μάλιστα, τα πρωτότυπα μοντέλα των επίπλων μεταφέρονταν κάθε φορά στο χώρο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να τα δοκιμάσουν και να προτείνουν βελτιώσεις και αλλαγές.
- Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου και επίπλωσης: KINZO / Office Berlin
- Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: kadawittfeldarchitektur
- Κατασκευή επίπλων: Planmöbel
- Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα Workout