Επανασχεδιασμός & ανακαίνιση κουζίνας

Πλήρης επανασχεδιασμός και ανακαίνιση κουζίνας από τον Darren Jame

Το έργο αφορούσε την ανακαίνιση κουζίνας σε υφιστάμενη κατοικία. Η προηγούμενη κουζίνα θεωρούνταν από τους ιδιοκτήτες βαρετή, μη λειτουργική και εντελώς απομονωμένη από την υπόλοιπη κατοικία αλλά και από τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Το γραφείο που ανέλαβε την ανακαίνιση έκρινε ότι επιφανειακές αλλαγές δεν θα οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι αποφάσισε να επανασχεδιάσει από την αρχή την κουζίνα. Τελικά με αυτή την απόφαση, οι σχεδιαστές κατάφεραν να ανανεώσουν σχεδόν όλο το σπίτι και να επεκτείνουν τις δυνατότητες κινήσεων από χώρο σε χώρο.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με την επιθυμία των πελατών, ο νέος χώρος της κουζίνας θα έπρεπε να έχει "ανοιχτή" κάτοψη και να είναι ενοποιημένος με το χώρο του καθιστικού. Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να είναι διακριτός, τόσο λειτουργικά όσο και οπτικά ενώ θα έπρεπε να προσφέρει άμεση πρόσβαση προς τον κήπο και το χώρο της πισίνας.

Τέλος ένα σημαντικό κριτήριο, ήταν η λειτουργικότητα της κουζίνας, καθώς οι ιδιοκτήτες δέχονταν συχνά φίλους, και διοργάνωναν τακτικά γιορτές.

κουζινα, μοντερνα κουζινα, γκρι κουζινα, νησιδα κουζινας

Ενα από τα ζητούμενα του σχεδιασμού ήταν η άμεση πρόσβαση από την κουζίνα προς τον εξωτερικό χώρο και την πισίνα.

Η πρώτη σχεδιαστική απόφαση

Η κουζίνα, πριν τον επανασχεδιασμό της, αποτελούσε ένα ξεχωριστό χώρο μέσα στην κατοικία και ήταν πλήρως αποκομμένη από τους υπόλοιπους χώρους. Συνεπώς, η πρώτη σχεδιαστική απόφαση αφορούσε την απομάκρυνση του τοίχου, που χώριζε το καθιστικό από την κουζίνα, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος.

καθιστικο, διακοσμηση κουζινα, ιδεες για κουζινα

Ο χώρος της κουζίνας ενοποιήθηκε με το χώρο του καθιστικού. Δίπλα στο παράθυρο, δημιουργήθηκε ένας πάγκος ανάπαυσης.

Η κουζίνα επανασχεδιάστηκε σαν ένα σύγχρονο μαγειρείο. Η κίνηση μέσα στο χώρο είναι άνετη και η είσοδος γίνεται σχεδόν από όλες τις γωνίες. Η κουζίνα άνοιξε προς τον κήπο και προς το καθιστικό και έπαψε να είναι ένα αποκομμένος και περίκλειστος χώρος.

ιδεες για την κουζινα, ιδεες για τη διακοσμηση κουζινας, μοντερνα κουζινε

Η κουζίνα μετατράπηκε σε ένα κεντρικό χώρο με σημαντική θέση μέσα στην κατοικία.

Η δημιουργία μιας κεντρικής νησίδας

Στο κέντρο του διατιθέμενου χώρου, σχηματίστηκε μια νησίδα σε σχήμα L. Η νησίδα αυτή έχει πολλαπλούς ρόλους: αφενός εξυπηρετεί την προετοιμασία του φαγητού αφετέρου λειτουργεί ως πάγκος (τύπου μπαρ) για πρόχειρο φαγητό.

Γύρω από αυτην τη νησίδα αναπτυχθηκαν τα υπόλοιπα έπιπλα και τοποθετήθηκαν οι συσκευές.

νησιδα κουζινας,

Η επένδυση της νησίδας είναι από ξύλο (καπλαμάς με λάκα) και το χρώμα (λευκό της κιμωλίας) δημιουργεί έντονη αντίθεση με τις υπόλοιπες γκρι επιφάνειες. Τα ντουλάπια είναι και αυτά βαμμένα με λάκα και το δάπεδο επενδεδυμένο με γκρί πλακάκια.

μοντερνα κουζινα

Γύρω απο τη νησίδα, τοποθετήθηκε μια κάθετη ξύλινη επιφάνεια, το ύψος την οποίας είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ύψος του πάγκου. Ο ρόλος αυτή της επιφάνειας είναι τόσο μορφολογικός όσο και λειτουργικός, καθώς "κρύβει" το νιπτήρα και πιθανώς τα λερωμένα σκέυη από τα βλέμματα των επισκεπτών.

Μια ξύλινη επιφάνεια, τοποθετήθηκε περιμετρικά του πάγκου για να κρύβει το νιπτήρα και τα λερωμένα σκέυη.

Η δημιουργία ενός τοίχου για συσκευές και αποθηκευτικούς χώρους

Παράλληλα με τα υαλοστάσια, δημιουργήθηκε ένας τοίχος από ντουλάπια, ερμάρια και ηλεκτρικές, εντοιχισμένες συσκευές (Miele). Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι συσκευές στο οριζόντιο επίπεδο, δημιουργήθηκε ένα συρτάρι (κάτω απο αυτές τις συσκευές) σε μεταλλικό χρώμα, το οποίο μοιάζει να αποτελεί μέρος των συσκευών.

Παράλληλα με τη νησίδα, δημιουργήθηκε ένας "τοίχος' μέσα στον οποίο σχηματίστηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι και τοποθετήθηκαν οι ηλεκτρικές συσκευές.

Στον "τοίχο" δημιουργήθηκε ένα ντουλάπι με συρόμενη βάση προκειμένου να τοποθετούνται μικρές συσκευές (τοστιέρα, βραστήρας, κλπ). Έτσι, οι συσκευές παραμένουν αθέατες ενώ είναι πλήρως προσβάσιμες για καθημερινή χρήση. Επίσης τα ράφια ανοίγουν με ειδικούς μηχανισμούς, με την πίεση του χεριού και χωρίς πόμολα.

εργονομια κουζινα, εξυπνη κουζινα

Έκτός από τα λειτουργικά και αισθητικά ζητήματα, υπήρχε και μια σειρά από κατασκευαστικά θέματα που έπρεπε να επιλυθούν. Για παράδειγμα, η πλάκα του δαπέδου ήταν κατασκευασμένη από σκυρόδεμα και κατά συνέπεια έπρεπε να σκαφτεί προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ενα άλλο ζήτημα ήταν τα δάπεδα. Στο χώρο της κουζίνας τα δάπεδα αντικαταστάθηκαν από πλακάκια (600Χ600) σε γκρί χρώμα. Όμως στο καθιστικό έπρεπε να διατηρηθεί το υφιστάμενο παρκέ και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ένωσης των δαπέδων μεταξύ τους.

Το έργο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ανακαινίσεις συγκεκριμένων δωματίων. Δηλαδή, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα δωμάτια, αλλα ως μέρη μιας ολόκληρης κατοικίας. Έτσι, για παράδειγμα, ο ανασχεδιασμός της κουζίνας ή του μπάνιου μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να αναζωογονηθεί και ο υπόλοιπος χώρος μιας κατοικίας.

Μελετη: www.interiorsbydarrenjames.com.au

Σχετικά Άρθρα

 • Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού

  Ανακαίνιση κουζίνας με νησίδα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

  Η ανακαίνιση της κουζίνας ενός σπιτιού αποτελεί μια επιλογή που ανανεώνει την όψη και τη λειτουργικότητα του χώρου. Μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού στην κτηματαγορά ή να βελτιώσει την καθημερινότητα της οικογένειας. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ευρύτερη ανακαίνιση σπιτιού, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

 • Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

  Το 45% περίπου των οικιακών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών.

  Ο κακός σχεδιασμός αλλά και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν βασικά, αν και όχι τα μοναδικά, αίτια πρόκλησης ατυχημάτων στην κουζίνα. Για αυτό το λόγο, στην επόμενη ανακαίνιση κουζίνας, εκτός από τη διακόσμηση και το στυλ της κουζίνας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα θέματα ασφάλειας. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πολλά ατυχήματα οφείλονται στους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για ενήλικες μερικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι η βιασύνη, η απροσεξία και η κούραση. Στα μικρά παιδια η περιέργεια, η υπερκινητικότητα και η απειθαρχία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ατηχύματα.

  Σχεδιασμός κουζίνας

  Για ένα ασφαλές μαγείρεμα, η εστία μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας και ο νιπτήρας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτρέπει το κουβάλημα σκευών, όπως τηγάνια, κατσαρόλες και κουτάλια, σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος διαδρόμων κυκλοφορίας.

  κουζίνα, σχέδιο

 • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

  Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved