Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

Το 45% περίπου των οικιακών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών.

Ο κακός σχεδιασμός αλλά και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν βασικά, αν και όχι τα μοναδικά, αίτια πρόκλησης ατυχημάτων στην κουζίνα. Για αυτό το λόγο, στην επόμενη ανακαίνιση κουζίνας, εκτός από τη διακόσμηση και το στυλ της κουζίνας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα θέματα ασφάλειας. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πολλά ατυχήματα οφείλονται στους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για ενήλικες μερικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι η βιασύνη, η απροσεξία και η κούραση. Στα μικρά παιδια η περιέργεια, η υπερκινητικότητα και η απειθαρχία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ατηχύματα.

Σχεδιασμός κουζίνας

Για ένα ασφαλές μαγείρεμα, η εστία μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας και ο νιπτήρας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτρέπει το κουβάλημα σκευών, όπως τηγάνια, κατσαρόλες και κουτάλια, σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος διαδρόμων κυκλοφορίας.

κουζίνα, σχέδιο

Η εστία μαγειρέματος πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από κουρτίνες ή στόρια, καθώς αυτά είναι συνήθως εύφλεκτα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται το κρέμασμα πετσετών πάνω ή κοντά από την εστία μαγειρέματος καθώς είναι πιθανή η πτώση και η πρόκληση πυρκαγιάς. Ο απορροφητήρας θα πρέπει να βρίσκεται στο σωστό ύψος πάνω από την κουζίνα και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ο πάγκος εργασίας πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την εστία μαγειρέματος. Ιδανικά, δεξιά και αριστερά της εστίας μαγειρέματος θα πρέπει να υπάρχει πάγκος κουζίνας. Τα μαγειρικά σκεύη που έχουν μακριές λαβές, όπως για παράδειγμα το τηγάνι και η γαλατιέρα, αποτελούν συχνά πηγή πρόκλησης ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για αυτό η λαβή τους, θα πρέπει να μην προεξέχει από την εστία, θα πρέπει δηλαδή η λαβή να είναι γυρισμένη προς τον τοίχο.

Αποφύγετε την αποθήκευση αντικειμένων σε ψηλά σημεία. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η χρήση καθισμάτων για να ανέβουν ψηλά αποτελεί μια επικίνδυνη πρακτική. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την αποθήκευση σε ψηλά σημεία, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σκάλες ασφαλείας. Ο καλός φωτισμός είναι βασικός για να αποφύγετε κοψίματα με μαχαίρια και εγκαύματα.

Το δάπεδο πρέπει να είναι επίπεδο και να μην έχει σκαλοπάτια. Η επιφάνεια επίσης πρέπει να είναι μη-ολισθηρή. Αποφύγετε τον καθαρισμό του δαπέδου με κεριά και γυαλιστικά προϊόντα που μπορεί να κάνουν το πάτωμα ολισθηρό. Επίσης, σε περίπτωση που πέσει λάδι στο πάτωμα ή άλλο λιπαρό προϊόν, φροντίστε να το καθαρίσετε άμεσα.

Η κουζίνα είναι κατάλληλο μέρος για την τοποθέτηση του κουτιού πρώτων βοηθειών, που ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ιδανικά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ανεξάρτητο ντουλάπι για τις πρώτες βοήθειες το οποίο θα κλειδώνει και δε θα είναι προσβάσιμο στα μικρά παιδιά.

Παιδιά

Τα μικρά παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν στο χώρο της κουζίνας, καθώς τα παιχνίδια τους που συνήθως βρίσκονται σκόρπια στο πάτωμα είναι επικίνδυνα πτώσεις ενώ οι χρήστες κουβαλούν καυτά σκεύη ή κοφτερά μαχαίρια. Τα μαχαίρια πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Προσοχή επίσης, στις πλαστικές σακούλες, καθώς τα βρέφη συχνά τις βάζουν στο κεφάλι τους κινδυνεύοντας από ασφυξία. Όταν επίσης υπάρχουν βρέφη στο σπίτι, θα πρέπει να μαζεύετε τα πιάτα φαγητού και νερού των κατοικίδιων για να αποφύγετε πιθανή κατάποσή των φαγητών από τα βρέφη.

Τα προϊόντα καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, τα λιποδιαλυτικά προϊόντα κτλ, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ασφαλή σημεία μακριά από παιδιά. Σημειώστε ότι στην κουζίνα και το μπάνιο βρίσκονται συνήθως μερικά από τα πιο ισχυρά χημικά, καθαριστικά προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.

Ηλεκτρικές συσκευές

Μία κουζίνα καλό είναι να έχει 2-4 πρίζες πάνω από τον πάγκο κουζίνας για την παροχή ενέργειας στις μικροσυσκευές ( καφετέρια, τοστιέρα, βραστήρας κτλ)

Οι πρίζες πρέπει να βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από το νιπτήρα για να μην εκτίθενται στο νερό. Επίσης οι πρίζες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τις εστίες μαγειρέματος.

Προσοχή: Μην αποθηκεύεται γκαζάκια βουτανίου και αεροζόλ (πχ κατσαριδοκτόνα) δίπλα στην εστία μαγειρέματος ή σε ράφι ή ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από την εστία μαγειρέματος. Γενικά, είναι καλό στο σπίτι και ειδικά στην κουζίνα να υπάρχει πυροσβεστήρας. Ο ιδανικότερος τρόπος να σβήσετε μια φωτιά στην κουζίνα είναι να ρίξετε ένα μουσκεμένο πανί πάνω στη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη φωτιά.

Συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

 • Κοντά στις εστίες μαγειρέματος δεν θα πρέπει να κρέμονται κουρτίνες, στόρια, πετσέτες και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.
 • Οι πρίζες θα πρέπει να βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από το νιπτήρα και την εστία μαγειρέματος.
 • Πίσω από το νιπτήρα και την εστία μαγειρέματος δεν θα πρέπει να διέρχονται καλώδια μικροσυσκευών.
 • Μην τοποθετείτε κοντά στην εστία μαγειρέματος αεροζόλ και γκαζάκια βουτανίου.
 • Κρατήστε τα κοφτερά μαχαίρια μακριά από παιδιά.
 • Κρατήστε τα προϊόντα καθαρισμού και τα φάρμακα μακριά από παιδιά
 • Συνηθίστε να τοποθετείτε τα σκευή με λαβή (τηγάνια, γαλατιέρες κτλ) με τη λαβή προς τον τοίχο.
 • Μην αφήνετε σακούλες, παιχνίδια και μικροαντικείμενα στο πάτωμα καθώς μπορεί να σκοντάψετε.
 • Σε περίπτωση πτώσης στο δάπεδο λιπαρών υλικών ή νερού φροντίστε να το καθαρίσετε άμεσα για να αποφύγετε πιθανό γλίστρημα.
 • Αν υπάρχουν βρέφη ή μικρά παιδιά θα πρέπει να απομακρύνετε από το δάπεδα τα δοχεία φαγητού και νερού των κατοικιδίων.

Αν θέλετε να προβείτε σε οικονομική ανακαίνιση κουζίνας, χωρίς να κάνετε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας υλικών θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έμπειρο γραφείο ανακαινίσεων. Μια καλή πρόταση αποτελεί το γραφείο του Ιωάννη Φούσκα που εξειδικεύεται στην ανακαίνιση διαμερισμάτων, κατοικιών, γραφείων κτλ.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού

  Ανακαίνιση κουζίνας με νησίδα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

  Η ανακαίνιση της κουζίνας ενός σπιτιού αποτελεί μια επιλογή που ανανεώνει την όψη και τη λειτουργικότητα του χώρου. Μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού στην κτηματαγορά ή να βελτιώσει την καθημερινότητα της οικογένειας. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ευρύτερη ανακαίνιση σπιτιού, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

 • Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας

  Μια ιδέα για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας είναι σωστή οργάνωση των τροφίμων, των σκευών και των προιόντων με λειτουργικό τρόπο. Πως μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουμε τα προϊόντα και τα σκεύη εύκολα και γρήγορα;

 • Πώς μπορώ να ταιριάξω μια σύγχρονη κουζίνα σε "παραδοσιακή" κατοικία; Πώς μπορώ να ταιριάξω μια σύγχρονη κουζίνα σε "παραδοσιακή" κατοικία;

  Ερώτηση αναγνώστριας:

  "Ανακαινίζω το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό Σκοτίνα της Πιερίας. Το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση, δε θα έλεγα ότι είναι αρχοντικό, αλλά θέλω να κρατήσω το χαρακτήρα του παλιού και χωριάτικου σπιτιού. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η κουζίνα. Οι περισσότερες κουζίνες που βλέπω στα μαγαζιά είναι μοντέρνες και δεν ταιριάζουν καθόλου με παλιά σπίτια. Από την άλλη μεριά, σκέφτηκα να βάλω ξύλινα ντουλάπια, που θα τα κατασκευάσει ξυλουργός, αλλά είναι πανάκριβα. Καμία ιδέα;"

  Η απάντησή μας:

  Αυτό που μας ρωτάτε συνοπτικά, είναι πως μπορείτε να ενσωματώσετε μια σύγχρονη κουζίνα σε ένα παλιό οίκημα ή ακόμη και σε ένα παραδοσιακό κτίριο με ιστορική αξία. Ο προβληματισμός σας είναι απόλυτα κατανοητός, καθώς από τη μία μεριά θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια σύγχρονη κουζίνα με αναπτυγμένη τεχνολογία που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και από την άλλη η αισθητική της θα πρέπει να ταιριάζει με την παλαιότητα του οικήματος. Μερικές δοκιμασμένες συμβουλές είναι οι παρακάτω:

  • Επιλέξτε το εντοιχισμένες συσκευές. Εφόσον το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι εντοιχισμένοι οι όψεις τους μπορούν να καλυφθούν, όπως ακριβώς και τα ντουλάπια της κουζίνας, έτσι ώστε να μοιάζουν εξωτερικά με μεγάλα ντουλάπια.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον αποροφητήρα. Μια λύση είναι να κατασκευάσετε μια ψεύτικη όψη, μπροστά από τον αποροφητήρα.
  • Ανάλογα με το ύφος του σπιτιού επιλέξτε πορτάκια για τα ντουλάπια που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού. Μια εναλλακτική λύση είναι να επιλέξετε πορτάκια που έχουν γυαλί (μοιάζουν δηλαδή με φύλλα παραθύρων). Τα πορτάκια αυτά παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και μπορούν να αναδείξουν μια συλλογή από πιάτα, τις πορσελάνινες κούπες, ένα σετ τσαγιού κλπ.
  • Αναμίξτε κλειστά ντουλάπια με ανοιχτά ράφια. Στα ράφια αυτά, μπορείτε να τοποθετήσετε μπαχαρικά, βιβλία, κτλ. 'Άλλωστε, σε παλαιότερες εποχές, οι κουζίνες είχαν σχεδόν εξολοκλήρου ράφια και μόνο στα χαμηλότερα επίπεδα υπήρχαν ντουλάπια.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό. Ο φωτισμός και ιδίως τα φωτιστικά δίνουν το τελικό ύφος και δημιουργούν την ατμόσφαιρα στο χώρο. Ως εκ τούτου, μην εγκαταστήσετε σποτάκια, αλλά επιλέξτε παλαιού τύπου φωτιστικά όπως έναν κλασικό πολυέλαιο και απλίκες στους τοίχους.
  • Επιλέξτε χερούλια για τα ντουλάπια και τις πόρτες που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού.
  • Η βρύση του νιπτήρα μπορεί να είναι παλαιού τύπου στο χρώμα του χαλκού ή του μπρούντζου. Γενικά ο χαλκός και ο μπρούντζος, λόγω της όψης τους παραπέμπουν στην έννοια της πατίνας.
  • Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επιφάνεια πάνω από το νιπτήρα και την κουζίνα που πρέπει να καλυφθεί για να προστατευτεί ο τοίχος. Μία απλή λύση, είναι να τοποθετήσετε μακρόστενα πλακάκια σε γήινα χρώματα, που τοποθετούνται έτσι ώστε να θυμίζουν τούβλα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved