Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού

Ανακαίνιση κουζίνας με νησίδα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

Η ανακαίνιση της κουζίνας ενός σπιτιού αποτελεί μια επιλογή που ανανεώνει την όψη και τη λειτουργικότητα του χώρου. Μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού στην κτηματαγορά ή να βελτιώσει την καθημερινότητα της οικογένειας. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ευρύτερη ανακαίνιση σπιτιού, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός της κουζίνας εκτός από τη λειτουργικότητα και χρηστικότητα προσθέτει μία μοναδική πινελιά κομψότητας και τάξης μέσα στο σπίτι. Για τους λόγους αυτούς η ανακαίνιση κουζίνας έγινε πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Μια επίσης δημοφιλή επιλογή αποτελεί η νησίδα κουζίνας, η οποία επιλέγεται στις περιπτώσεις που ο χώρος το επιτρέπει ή όταν κατά την ανακαίνιση η κουζίνα ενοποιείται με το χώρο καθιστικού. Το πλεονέκτημα της νησίδας είναι ότι επιτρέπει την κίνηση γύρω από αυτή, καθώς όλες οι πλευρές της είναι ελεύθερες και δεν εφάπτονται σε τοίχο.

Στη νησίδα μπορούν κατά περίπτωση να χωροθετηθούν διάφορες λειτουργίες της κουζίνας, όπως ο νεροχύτης, η ηλεκτρική κουζίνα και απλά επιφάνεια πάγκου με δυνατότητα σερβιρίσματος φαγητού.

Το μέγεθός της πρέπει να επιλέγεται σε αναλογία με ολόκληρο το χώρο της κουζίνας και τα υπόλοιπα ντουλάπια, καθώς υπαγορεύει τη ροηκότητα και καθορίζει την άνεση μέσα στο χώρο. Το πλάτος της εξαρτάται από τη χρήση της, συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 80εκ. και 100εκ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ως επιφάνεια φαγητού ο πάγκος της νησίδας πρέπει να προεξέχει των ντουλαπιών από κάτω κατά 40εκ. για να επιτρέπει άνετο κάθισμα σε σκαμπό. Επίσης πρέπει περιμετρικά της νησίδας να αφήνεται χώρος πλάτους 1.00μ για άνετη χρήση ντουλαπιών και νησίδας. 

Απαιτείται πρόβλεψη εγκατάστασης υδραυλικών (ύδρευση- αποχέτευση) και ηλεκτρολογικών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν στη νησίδα ηλεκτρική κουζίνα και απορροφητήρας για παρασκευή φαγητού. Η υδραυλική εγκατάσταση επιτρέπει την τοποθέτηση στη νησίδα νιπτήρα και πλυντηρίου πιάτων για την προετοιμασία του φαγητού.

Ταυτόχρονα η νησίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια φαγητού στη μία πλευρά της και διαφορετική λειτουργία στην άλλη ή κατ’ επέκτασή της. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα παράλληλων δραστηριοτήτων στην κουζίνα με συντροφιά, καθώς η περιοχή του φαγητού μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πρόχειρο καθιστικό.

Εάν ο πάγκος της νησίδας έχει ενιαίο ύψος η περιοχή του φαγητού πρέπει να εξυπηρετείται με σκαμπό. Εάν η περιοχή φαγητού διαμορφωθεί σε τραπεζαρία με καρέκλες, το ύψος του πάγκου της νησίδας διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα διαφορετικού ύψους.

Τα ντουλάπια στη νησίδα έχουν αποθηκευτικό χαρακτήρα και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μήκος της και τις χρήσεις που θα χωροθετηθούν σ’ αυτή. Ενδεχόμενα μπορούν να προβληθούν εκεί συρτάρια που εξυπηρετούν τη διαδικασία μαγειρέματος, κάδος απορριμμάτων και ανακύκλωσης που διευκολύνουν την προετοιμασία του φαγητού. 

Το σχήμα και το μέγεθος της νησίδας ποικίλει και προσαρμόζεται στο διαθέσιμο χώρο. Το σχήμα της δεν είναι απαραίτητα ορθογώνιο, ούτε ενιαίου πλάτους, αλλά πρέπει να έχει ελάχιστο μήκος 1.00μ για να είναι λειτουργική. Ανάλογα με τις χρήσεις που έχουν χωροθετηθεί πρέπει να εξετάζεται η ανάγκη τοποθέτησης κρεμαστών φωτιστικών πάνω από τον πάγκο της νησίδας.

Διακοσμητικά η νησίδα δίνει τη δυνατότητα για κομψές αλλά και τολμηρές επιλογές όσον αφορά στο συνδυασμό χρωμάτων και υλικών και αν πρόκειται για ενιαίο χώρο σε εναρμόνιση με τα υπόλοιπα στοιχεία του.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

  Το 45% περίπου των οικιακών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών.

  Ο κακός σχεδιασμός αλλά και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν βασικά, αν και όχι τα μοναδικά, αίτια πρόκλησης ατυχημάτων στην κουζίνα. Για αυτό το λόγο, στην επόμενη ανακαίνιση κουζίνας, εκτός από τη διακόσμηση και το στυλ της κουζίνας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα θέματα ασφάλειας. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πολλά ατυχήματα οφείλονται στους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για ενήλικες μερικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι η βιασύνη, η απροσεξία και η κούραση. Στα μικρά παιδια η περιέργεια, η υπερκινητικότητα και η απειθαρχία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ατηχύματα.

  Σχεδιασμός κουζίνας

  Για ένα ασφαλές μαγείρεμα, η εστία μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας και ο νιπτήρας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτρέπει το κουβάλημα σκευών, όπως τηγάνια, κατσαρόλες και κουτάλια, σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος διαδρόμων κυκλοφορίας.

  κουζίνα, σχέδιο

 • Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας

  Μια ιδέα για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας είναι σωστή οργάνωση των τροφίμων, των σκευών και των προιόντων με λειτουργικό τρόπο. Πως μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουμε τα προϊόντα και τα σκεύη εύκολα και γρήγορα;

 • Open House Θεσσαλονίκη 2014: ξεναγήσεις αρχιτεκτονικής και διακόσμησης (1ο μέρος) Open House Θεσσαλονίκη 2014: ξεναγήσεις αρχιτεκτονικής και διακόσμησης (1ο μέρος)

  Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 15 & 16 Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξεναγήσεις αρχιτεκτονικής σε μνημεία και δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους από εθελοντές φοιτητές αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved