Τα δώματα αποτελούν την οριζόντια επιστέγαση των κτιρίων και συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της όψης τους προσδίδοντας τετραγωνισμένο σχήμα στον όγκο τους. Από αισθητικής αλλά και λειτουργικής άποψης είναι κατάλληλα σε τοπία με απαλά περιγράμματα και αποτελούν τη συνήθη επιλογή σε κτίρια των αστικών περιοχών.
Αντίθετα οι στέγες είναι αισθητικά και λειτουργικά κατάλληλες σε ορεινά, δασώδη τοπία, καθώς το οξυκόρυφο σχήμα τους παραπέμπει στο σχήμα των βουνών και των κωνοφόρων που ευδοκιμούν εκεί.
Στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τα δώματα απαντώνται κυρίως στα νησιά που υπάρχουν μικρές βροχοπτώσεις και χρησιμοποιούνται για να ‘λιάζουν’ τα προϊόντα τους. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η τεχνολογική εξέλιξη στα υλικά έδωσε τη δυνατότητα για οριζόντιες επιστεγάσεις ανεξάρτητα των κλιματολογικών συνθηκών, οπότε σταδιακά παρατηρήθηκε εκτόπιση στέγης στις αστικές περιοχές.
Στα πλεονεκτήματα των δωμάτων καταγράφεται η βατότητα τους, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ταράτσα, κήπος, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και για μελλοντική καθ’ ύψος επέκταση του κτιρίου. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα δώματα είναι ευάλωτα σε υγρασίες εξαιτίας της μικρής κλίσης τους (έως 2%) και σε συνδυασμό με ενδεχόμενες αστοχίες στη διαμόρφωση των κλίσεων δεν πραγματοποιείται η απορροή των ομβρίων ή του χιονιού με αποτέλεσμα την καταπόνηση της πλάκας μπετόν, την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας στην υποκείμενη οροφή και τη μείωση της απόδοσης της θερμομόνωσης.
Καθώς τα δώματα είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικές επιρροές, όπως υγρασία, χιόνια, ηλιακή ακτινοβολία, μηχανικές καταπονήσεις από πεζούς κλπ, αλλά και σε εσωτερικές, π.χ υγρασία από διάχυση υδρατμών, απαιτείται πρόβλεψη για την απομάκρυνση των όμβριων, για στεγανότητα και θερμομόνωση.
Η θερμομόνωση του δώματος είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε διαβίωση με θερμική άνεση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν διάφορα συστήματα υγρομόνωσης και θερμομόνωσης που επιλέγονται κατά περίπτωση, π.χ. αν το δώμα θα είναι βατό ή όχι.
Η υγρομόνωση- στεγανοποίηση του δώματος γίνεται είτε με επαλειφόμενα στεγανωτικά είτε με ασφαλτόπανα. Τα επελειφόμενα στεγανωτικά διακρίνονται ανάλογα με τη σύστασή τους σε ακρυλικά, πολυουρεθανικά και σε υβριδικά. Ο χρόνος ζωής τους ποικίλει ανάλογα με τη σύσταση τους και την εταιρία παραγωγής τους.
Τα ασφαλτόπανα επίσης χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες με διαφορετικές ιδιότητες (πλαστομερείς- ελαστομερείς) και έχουν διαφορετικό υλικό επικάλυψης ( φιλμ πολυαιθυλενίου, φύλλο αλουμινίου, ψηφίδα).
Τα δώματα διακρίνονται σε συμβατικά και ανεστραμμένα ανάλογα με τη θέση του θερμομονωτικού υλικού στις στρώσεις. Τα συμβατικά δώματα είναι αυτά που η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από τη στεγανοποίηση. Η σειρά των στρώσεων πάνω από την πλάκα σκυροδέματος είναι: φράγμα υδρατμών- θερμομονωτική στρώση- στρώση κλίσεων- υγρομονωτική στρώση- τελική επικάλυψη.
Τα ανεστραμμένα δώματα είναι αυτά που η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από τη στεγανοποίηση. Η σειρά των στρώσεων πάνω από την πλάκα σκυροδέματος είναι: στρώση κλίσεων- υγρομονωτική στρώση- θερμομονωτική στρώση- επικάλυψη. Δεν απαιτείται φράγμα υδρατμών καθώς η θερμομονωτική στρώση αερίζεται απευθείας.
Η τελική επικάλυψη στα βατά δώματα γίνεται με κεραμικά πλακίδια, πλάκες πεζοδρομίου, βιομηχανικό δάπεδο, deck κλπ. τα μόνο επισκέψιμα δώματα καλύπτονται με ασφαλτόπανο που έχει επικάλυψη φύλλο αλουμινίου ή ψηφίδα, είτε με βότσαλα ή χαλίκι. Μία σύγχρονη εναλλακτική λύση που συνδυάζει τη θερμομόνωση και την τελική επικάλυψη αποτελούν τα θερμομονωτικά πλακίδια που αποτελούνται από πλάκα εξηλασμένης πολυστερίνης και τσιμεντόπλακα και τοποθετούνται σε ανεστραμμένο δώμα.
Το ανεστραμμένο δώμα αποτελεί λύση κατασκευαστικά απλούστερη και πρακτικότερη από την προηγούμενη του συμβατικού και είναι περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.
Για να συζητήσετε σχετικά με τη μόνωση της ταράτσας σας απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα για να σας προτείνουν την κατάλληλη λύση για την κατοικία σας.
www.anakainisispitiou.gr