Βινυλικά πλακάκια δαπέδου

Το βινύλιο είναι ένα συνθετικό υλικό, που ανήκει στην κατηγορία των πλαστικών. Ως υλικό επίστρωσης δαπέδων, χρησιμοποιείται κυρίως με τη μορφή πλακιδίων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των βινυλικών πλακιδίων είναι:

 • Το χαμηλό κόστος αγοράς.
 • Το μικρό τους βάρος.
 • Η μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.
 • Η αντοχή τους στην τριβή και τις φθορές.
 • Η ευκολία τοποθέτησης, συντήρησης και αντικατάστασης.

Επειδή, το υλικό αυτό έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις, προτιμάται κυρίως για την επίστρωση εκείνων των δαπέδων που παραλαμβάνουν μεγάλη κυκλοφορία, όπως τα δάπεδα των εμπορικών καταστήματων, των θεάτρων, των νοσοκομείων, των γραφείων, κλπ. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά και στις κατοικίες.

Καθώς, τα βινυλικά πλακάκια είναι συνθετικά υλικά, μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων ή μπορούν να "μιμηθούν" διάφορα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το μάρμαρο, το μωσαϊκό, κα.

http://www.gerflor.com/

Το πάχος των βινυλικών πλακιδίων είναι μικρό ενω η τοποθέτησή τους είναι απλή και δεν απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο. Για να τοποθετηθούν στο δάπεδο, θα πρέπει απλά να κολληθούν (με ειδική κόλλα) πάνω σε ένα σταθερό και ομαλό υπόστρωμα.

Παρόλο όμως, που τα βινυλικά πλακίδια είναι οικονομικά και πρακτικά, εντούτοις έχουν δεχθεί κριτική στο ζήτημα της οικολογικότητας τους, καθώς θεωρουνται ότι παράγουν επικίνδυνα αέρια (πχ. διοξίνες) σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σχετικά Άρθρα

 • Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες Ψευδοροφές: τύποι και δυνατότητες

  Σήμερα οι απαιτήσεις σχεδιασμού, λειτουργικότητας και αισθητικής στις σύγχρονες κατασκευές, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διαμόρφωσης στοιχείων κατάλληλων για τις οροφές των χώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για επίπεδα ή καμπυλόμορφα τρισδιάστατα στοιχεία από διάφορα υλικά που τοποθετούνται χαμηλότερα από την πλάκα οροφής σκυροδέματος, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα τους. Μάλιστα σε ειδικά κτίρια, όπως σε νοσοκομεία το κενό ανάμεσα στην πλάκα σκυροδέματος και την ψευδοροφή, έχει τέτοιο ύψος ώστε να σχηματίζει ένα ολόκληρο όροφο για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

  Εκτός από την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου, στην ανάκλαση, απορρόφηση και διάχυση του φυσικού φωτισμού των χώρων, με τη χρήση των ψευδοροφών λύνονται πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.

  Οι ψευδοροφές προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες

  Οι ψευδοροφές προσφέρουν κάλυψη των δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς, των καναλιών εξαερισμού κ.λ.π. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης θερμομονωτικών, ηχομονωτικών και πυράντοχων υλικών στο ενδιάμεσο κενό με την οροφή.

  Ελαττώνουν το ύψος των χώρων και έτσι μειώνεται το κόστος θέρμανσης και βελτιώνεται η ακουστική τους. Χρησιμοποιούνται για προστασία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (πισίνες, λουτρά ξενοδοχείων).

  Γενικά, ένας από τους σημαντικότερους λόγους, που γίνονται οι οροφές σε απόσταση από την κάτω πλευρά της πλάκας είναι για να μπορούν να ενταχθούν στο κενό οι διάφορες ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τμήματα της οροφής θα πρέπει να είναι αφαιρούμενα έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες.

  Ανάλογα με το υλικό, η ψευδοροφή μπορεί να έχει και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Η δυνατότητα αυτή χρειάζεται σε χώρους μουσείων, ωδείων, συνεδριακών χώρων, αιθουσών εκδηλώσεων, θεάτρων, κλπ.

  Τέλος οι ψευδοροφές δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στην εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Τα φωτιστικά σώματα μπορούν:

  • Να στερεώνονται στην οροφή
  • Να αναρτώνται από την οροφή
  • Να ενσωματώνονται στην οροφή.

  Προσοχή στην ηχομόνωση

  Οι ψευδοροφές τοποθετούνται συχνά για να προσφέρουν ηχομόνωση μεταξύ δυο οροφών. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν η ψευδοροφή διέρχεται από δυο οριζόντιους χώρους και το κάθετο διαχωριστικό που χωρίζει τους δύο χώρους μεταξύ τους, σταματάει στην ψευδοροφή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετο ηχομονωτικό φράγμα πάνω από την ψευδοροφή. Πριν την ανακαίνιση σπιτιού σας και την κατασκευή ψευδοροφών ερευνηστε προσεκτικά τα θέματα ηχοπροστασίας.

  Πυροπροστασία

  Ανάλογα με τη χρήση του χώρου η ψευδοροφή θα πρέπει να έχει αντοχή στην φωτιά, να μην αναφλέγεται εύκολα και ενδεχόμενα να χρειάζεται να προστατεύει την υπερκατασκευή ή να πρέπει να εμποδίζει την επιφανειακή μετάδοση της φωτιάς.

  Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση μετάδοσης της φωτιάς μέσα από το κενό, καθώς τα συστήματα πυρόσβεσης αφορούν το χώρο κάτω από την ψευδοροφή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αντοχή του συστήματος ανάρτησης για να μην καταρρεύσει η οροφή από τη φωτιά.

  Τύποι ψευδοροφών

  Ανάλογα με τον τρόπο στήριξης του, οι ψευδοροφές διακρίνονται σε σταθερές (απευθείας στερέωση στην οροφή με δοκούς), αναρτημένες (ανάρτηση με ειδικά εξαρτήματα από την οροφή) και αυτοφερόμενες (στερέωση στους περιμετρικούς τοίχους με δικό τους σκελετό). Ανάλογα με την μορφή τους διακρίνονται σε επίπεδες, καμπύλες, κυψελωτές. Ανάλογα με την εμφάνισή τους διακρίνονται σε ενιαίες και εμφανούς σκελετού.

  Open Floor Plan Living Room Pittsburgh

  Διάκριση ψευδοροφών ανάλογα με το υλικό τους

  Οι ψευδοροφές αποτελούνται συνήθως από τυποποιημένα στοιχειά και τις διακρίνουμε κυρίως:

  • Στις ξύλινες όπου λωρίδες ξύλου (σανίδες ή ραμποτέ) ή ταμπλάδες αναρτώνται πάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για οικονομικότερες λύσεις υπάρχουν ψευδοροφές από βιομηχανικά προϊόντα ξύλου.
  • Στις οροφές από πλάκες ορυκτών ινών πάνω σε αφανή ή εμφανή σκελετό. Πρόκειται για σταθερή κατασκευή με σύγχρονη εμφάνιση με πολλές εφαρμογές στον εσωτερικό χώρο.
  • Στις μεταλλικές, όπου μεταλλικά φύλλα αναρτώνται πάνω σε μεταλλικό σκελετό. Τα μεταλλικά φύλλα μπορούν να είναι διάτρητα, πλήρη, κυματοειδή, κλπ. Ψευδοροφές επίσης κατασκευάζονται από λωρίδες αλουμινίου, οριζόντιες ή κάθετες (λαμελλωτές).
  • Στις οροφές από πλαστικά φύλλα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.
  • Στις οροφές από γυψοσανίδες, αναρτημένες πάνω σε μεταλλικό (συνήθως) σκελετό. Μάλιστα, στην περίπτωση κατασκευής ψευδοροφών από γυψοσανίδες και επειδή χρησιμοποιείται κολλητική ταινία στα σημεία που ενώνονται οι γυψοσανίδες μεταξύ τους, η επιφάνεια μπορεί να αποκτήσει μια ενιαία όψη χωρίς αρμούς και ενώσεις. Η κατασκευή των ψευδοροφών με γυψοσανίδες είναι γρήγορη και προσφέρει σταθερότητα, άριστη ηχομόνωση, βελτιωμένη ακουστική χώρου, αντοχή στη φωτιά.

  πηγή εικόνας: postandbeamss.com

  Υπάρχουν ψευδοροφές ειδικών απαιτήσεων από κατάλληλα υλικά για ορισμένους χώρους (ψευδοροφές χώρων υγιεινής, ηχοαπορροφητικές κτλ). Σε ειδικούς επαγγελματικούς χώρους υψηλών σχεδιαστικών απαιτήσεων με συνδυασμό υψηλής αισθητικής και ειδικές συνθήκες κλιματισμού - εξαερισμού – φωτισμού (εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, αίθουσες αθλητικών εγκαταστάσεων) προτιμώνται οι κυψελωτές ψευδοροφές. Τέλος μια ελκυστική, πρωτότυπη λύση με πολλές εφαρμογές είναι οι τεντωμένες ψευδοροφές (χρήση σε επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες, μπάνια κτλ).

 • Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια

  Το βασικό υλικό των κεραμικών πλακιδίων είναι ο πηλός. Ωστόσο, στον πηλό προστίθενται και άλλα συστατικά όπως στεατίτης, βερμικουλίτης, γύψος και άμμος. Τα υλικά αναμιγνύονται με νερό και σχηματίζεται ένα μείγμα που ονομάζεται bisque. Το μείγμα τοποθετείται σε καλούπι και πιέζεται για να πάρει το σχήμα του καλουπιού, δηλαδή του πλακιδίου. Ο χρόνος που ψήνεται το πλακάκι στο φούρνο ποικίλει ανάλογα με το προϊόν που θα παραχθεί και τις απαιτούμενες ιδιότητες.

  Τα κεραμικά πλακάκια χρησιμοποιούνται στην επίστρωση δαπέδων, ίσως συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Τα συνήθη σχήματα είναι το τετράγωνο, το ορθογώνιο ενώ υπάρχουν και εξαγωνικά πλακάκια. Όσον αφορά στα μεγέθη, μπορείτε να βρείτε πολύ μικρά πλακάκια, για παράδειγμα 10Χ10cm, μέχρι πολύ μεγάλα 120Χ120 cm.

  Εκτός από τα απλά κεραμικά πλακάκια υπάρχουν και τα πορσελάνινα. Τα συγκεκριμένα πλακάκια έχουν υαλώδη μάζα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Σε σχέση με τα απλά πλακάκια, τα πορσελάνινα ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυτό τα κάνει ανθεκτικότερα ακόμη και από το μάρμαρο και το γρανίτη. Επίσης το χρώμα προστίθεται στη μάζα του πλακιδίου, δεν είναι δηλαδή επιφανειακό, και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικό.

  Βέβαια τα περισσότερα πλακάκια είναι ανθεκτικά στις φθορές και στην υγρασία και για αυτό είναι κατάλληλα για δάπεδα που δέχονται μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας. Με την προσθήκη διαφόρων συστατικών, κατασκευάζονται πλακάκια με "διακοσμητικές" υφές, που μοιάζουν με πέτρα, με γρανίτη, με ξύλο, έχουν ματ ή γυαλιστερή επιφάνεια κτλ.

  Τα υαλωμένα πλακάκια: Τα πλακάκια αυτά, στην καλή τους πλευρά έχουν μια στρώση που μοιάζει με γυαλί. Το υάλωμα είναι είτε αδιαφανές οπότε δίνει και το χρώμα στο πλακάκι, είτε διαφανές οπότε αφήνει να φανεί το χρώμα του ψημένου πηλού. Το υάλωμα συνήθως προστίθεται μετά το πρώτο ψήσιμο του πλακιδίου. Μοιάζει με υγρή σκόνη, και επαλείφεται είτε με πινέλο είτε με ψεκαστήρα. Τα πλακάκια ξανά-ψήνονται για δεύτερη φορά και η σκόνη μετατρέπεται σε σκληρή και ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια. Ένα υαλωμένο πλακάκι είναι ολισθηρό, ειδικά όταν είναι βρεγμένο. Για αυτό προστίθενται στο υάλωμα διάφορα συστατικά, που κάνουν την επιφάνεια μη-ολισθηρή.

  Όταν επιστρώνουμε ένα δάπεδο με πλακάκια αυτό θα ανυψωθεί. Η ανύψωση περιλαμβάνει το υπόστρωμα σκυροδέματος που φτάνει και τα 1.20 cm, καθώς και το πάχος του πλακιδίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση ανακαίνισης, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις πόρτες, τις ντουλάπες αλλά και με την ένωση με άλλα δάπεδα.

  Ενώ τα κεραμικά πλακάκια είναι ανθεκτικά στην υγρασία, εντούτοις το νερό μπορεί να διαπεράσει τους αρμούς. Αν το υπόστρωμα είναι ξύλινο, και ειδικά κόντρα πλακέ ή καπλαμάς, τότε η υγρασία που θα περάσει από τους αρμούς θα προκαλέσει φούσκωμα του δαπέδου και αποκόλληση υλικών. Για αυτό υπάρχουν ειδικά ρευστά σφραγιστικά προϊόντα, ενώ συνιστάται το υπόστρωμα να κατασκευάζεται από υλικό ανθεκτικό στην υγρασία, όπως είναι για παράδειγμα το σκυρόδεμα.

  Πριν επιλέξετε πλακάκι θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η επιφάνεια των γυαλιστερών πλακιδίων είναι ολισθηρή όταν βραχεί. Αυτό σημαίνει ότι σε χώρους, όπως στα μπάνια και στην κουζίνα αλλά και σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιλέγονται μη-ολισθηρά πλακάκια.

  Σε ποιούς χώρους μπορούμε να τοποθετήτουμε κεραμικά πλακάκια

  Τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο. Ειδικά σε δάπεδα που δέχονται μεγάλη κυκλοφορία χρηστών, όπως για παράδειγμα σε διαδρόμους και χωλ εισόδου. Επίσης, επιλέγονται όταν τα δάπεδα κινδυνεύουν από την υγρασία και τους λεκέδες, όπως στο μπάνιο και στην κουζίνα. Επιπλέον, τα κεραμικά πλακάκια, ειδικά τα υαλωμένα δεν απορροφούν λεκέδες και καθαρίζονται πολύ εύκολα

  Τα κεραμικά πλακάκια τοποθετούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε μονοπάτια, σε βεράντες, σε ταράτσες, σε αυλές, στην περιοχή γύρω από την πισίνα κτλ. Σε μερικές περιοχές όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, οι επιφάνειες ενός κτιρίου επενδύονται εξολοκλήρου με πλακάκια και ψηφίδες.

  Το μέγεθος των πλακιδίων, η απόσταση μεταξύ των πλακιδίων και το χρώμα του αρμού επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα και η υφή των πλακιδίων θα πρέπει να ταιριάζουν με το στυλ διακόσμησης, τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα χρώματα των τοίχων και της οροφής.

  Γενικά, τα πλακάκια μικρών διαστάσεων ταιριάζουν καλύτερα σε μικρούς χώρους ενώ τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων σε μεγάλους χώρους. Το χρώμα επίσης του αρμού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν η απόχρωση του είναι όμοια με τα χρώματα των πλακιδίων, τότε το δάπεδο μοιάζει περισσότερο ενιαίο και οι αρμοί σχηματίζουν έναν αχνό κάναβο. Αν αντίθετα, το χρώμα των αρμών είναι αντίθετο από το χρώμα των πλακιδίων τότε ο κάναβος των αρμών γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο και τα πλακάκια αποτελούν το φόντο.

  Κεραμικά πλακάκια: Είδη

  Προτού αγοράσετε πλακάκια, θα πρέπει να διευκρινίσετε στο προμηθευτή ότι αναζητάτε πλακάκια δαπέδου και όχι τοίχου, καθώς τα πλακάκια τοίχου είναι λεπτότερα από αυτά του δαπέδου. Τα κυριότερα είδη κεραμικών πλακιδίων είναι τα εξής:

  • Πλακάκια χωρίς υάλωμα: Τα πλακάκια αυτά δεν έχουν υάλωμα και ως εκ τούτου έχουν τραχιά όψη και μη-ολισθηρή επιφάνεια. Η όψη τους μοιάζει αρκετά με την όψη του φυσικού ψημένου πηλού. Παρά την τραχιά επιφάνεια, καθαρίζονται εύκολα, είναι ανθεκτικά και διατίθενται σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, όπως τετράγωνα, ορθογώνια και εξαγωνικά.
  • Πλακάκια εξωτερικού χώρου: Αποτελούν πολύ ανθεκτικά πλακάκια και διατίθενται τόσο με επιφανειακή υάλωση όσο και χωρίς. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες. Είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, όπως σε αυλές, σε διαδρόμους, σε μονοπάτια και για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία.
  • Ψηφίδες: Ουσιαστικά η μόνη διαφορά τους με το κεραμικό πλακάκι είναι το μικρό μέγεθος. Γενικά, οποιοδήποτε πλακάκι που είναι μικρότερο από 3cm ονομάζεται ψηφίδα. Παρά το μικρό μέγεθος, η τοποθέτηση είναι εύκολη καθώς οι ψηφίδες είναι στερεωμένες πάνω σε δίχτυ που τοποθετείται απευθείας στον τοίχο. Με αλλα λόγια οι ψηφίδες δεν τοποθετούνται μία-μία αλλά πολλές μαζί.
  • Υαλωμένα κεραμικά πλακάκια: Αποτελούν τον πιο γνωστό τύπο πλακιδίων ιδιαίτερα για κατοικίες. Η επιφάνειά τους είναι ομαλή ή ελαφρά ανάγλυφη. Διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και υφών.
  • Πορσελάνινα πλακάκια: Τα συγκεκριμένα πλακάκια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Η μάζα τους μοιάζει υαλώδη και το χρώμα έχει προστεθεί στη μάζα του πηλού.

  Δείτε οικονομικά πακέτα ανακαίνισης σπιτιού

 • Πλακάκια δαπέδου: Τρόποι διάταξης Πλακάκια δαπέδου: Τρόποι διάταξης

  Τα πλακάκια (κεραμικά, μαρμάρινα, πέτρινα, κλπ) μπορούν να διαταχθούν με ποικίλους τρόπους στο δάπεδο. Μερικοί από τους πιο γνωστούς είναι οι παρακάτω:

  Διάταξη πλακιδίων σε κάθετες και οριζόντιες γραμμές

  Η διάταξη αυτή είναι η πιο συνηθισμένη και αφορά στην τοποθέτηση τετράγωνων πλακιδίων ή σπανιότερα ορθογώνιων πλακιδίων το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι αρμοί τους να σχηματίζουν κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Μια παραλαγγή του μοτίβου αποτελεί η σκακιέρα, όπου δύο πλακάκια διαφορετικού χρώματος, τοποθετούνται εναλλάξ το ένα δίπλα στο άλλο.

  Διαγώνια διάταξη πλακιδίων (συνήθως υπό γωνία 45ο)

  Η διάταξη αυτή, αφορά την τοποθέτηση των πλακιδίων το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι αρμοί τους να σχηματίζουν κάθετες και οριζόντιες σειρές, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα πλακάκια τοποθετούνται διαγώνια (σε σχέση με τους περιμετρικούς τοίχους) και συνήθως υπό γωνία 45ο.

  Διάταξη πλακιδίων σαν τουβλοδομή:

  Η διάταξη αυτή, αφορά στην τοποθέτηση των πλακιδίων σε σειρές, μόνο που η κάθε σειρά είναι μετατοπισμένη σε σχέση με την προηγούμενη (κατά μισό πλακάκι). Έτσι, κατα τη μία διεύθυνση σχηματίζονται ενιαίοι αρμοί ενώ κατά την άλλη οι αρμοί σχηματίζουν σκαλοπάτια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του μοτίβου αυτού. Για παράδειγμα οι σειρές μπορεί να έχουν διαφορετικό ύψος μεταξύ τους.

  Διαγώνια διάταξη με μικρότερα πλακάκια στις γωνίες

  Η διάταξη αυτή αφορά στην τοποθέτηση τετράγωνων πλακιδίων διαγώνια, ενώ ανά τακτά διαστήματα τοποθετούνται μικρότερα πλακάκια που τονίζουν τις γωνίες.

  Ψαροκόκκαλο

  Η διάταξη αυτή, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των πλακιδίων σε σχήμα Γ. Τα πλακάκια πρέπει να έχουν οθρογώνιο σχήμα και όχι τετράγωνο. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα επιλέξτε μακριά και στενά πλακάκια.

  Διάταξη Φουρφούρι (Pinwheel)

  Η διάταξη αυτή, αφορά στην τοποθέτηση ενός τετράγωνου πλακιδίου στη μέση και την τοποθέτηση τεσσάρων μεγαλύτερων πλακιδίων γύρω από το μικρότερο. Η βασική δυσκολία της διάταξης είναι η εύρεση πλακιδίων κατάλληλου μεγέθους και ο υπολογισμός του πλάτους του αρμού.

  Διάταξη Ανεμόμυλος (windmill)

  Η διάταξη αυτή αφορά την τοποθέτηση ενός τετράγωνου πλακιδίου στη μέση και την τοποθέτηση τεσσάρων ορθογώνιων πλακιδίων περιμετρικά. Το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει με κάναβο από κουκίδες.

  Διάταξη πλέξης καλαθιού (Basket weave)

  Στη διάταξη αυτή χρησιμοποιούνται τετράγωνα και ορθογώνια πλακάκια, δημιουργώντας ένα μοτίβο που μοιάζει με την πλέξη καλαθιού.

  Άλλες σύνθετες διατάξεις

  Υπάρχουν και πιο σύνθετες διατάξεις πλακιδίων που χρησιμοποιούν τρία η τέσσερα πλακάκια διαφορετικού μεγέθους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύνθετο μοτίβο (Versailles ή Opus Romano).

  Για παράδειγμα, στην παρακάτω διάταξη η δημιουργία του μοτίβου απαιτεί συνολικά 12 πλακάκια.

  • 4 πλακακια 20Χ20 cm
  • 2 πλακάκια 20X40 cm
  • 4 πλακάκια 40X40 cm
  • 2 πλακάκια 40X60 cm

  Σύνθετη διαταξη πλακιδίων Versailles

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved