Ασβεστώστε τους τοίχους

Ασβεστώστε τους τοίχους http://www.flickr.com/photos/visitgreecegr/5328043605/

Ο ασβέστης είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά υλικά, το ίδιο παλιό όσο και η πέτρα. Χρησιμοποιήθηκε το 4000π.Χ. για την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου και το 1500π.Χ. για τα παλάτια της Κνωσού στην Κρήτη.

Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» υλικό με ποικίλες εφαρμογές στον καθαρισμό των ρύπων, του πόσιμου νερού, στην απολύμανση των χώρων διαβίωσης, στη βιομηχανία τροφίμων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ.

Γιατί να προτιμήσετε τον ασβέστη σε σχέση με τα συμβατικά χρώματα τοίχου (ακρυλικά, υδροχρώματα κλπ.)

  • Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που παράγεται από ανθρακικά πετρώματα, όπως ασβεστόλιθοι, δολομίτες και μάρμαρα, όταν αυτά θερμανθούν σε υψηλή θερμοκρασία (950-1250 βαθμούς κελσίου). Κατά συνέπεια είναι ένα υλικό που παράγεται από τη φύση εδώ και εκατοντάδες χρόνια και επεξεργάζεται σε καμίνια.
  • Ο ασβέστης μπορεί να κάνει του τοίχους κατάλευκους, δίνοντας ένα λαμπερό και φωτεινό λευκό, πολύ ανώτερο από αυτό των πλαστικών χρωμάτων.
  • Το βάψιμο με ασβέστη ταιριάζει απόλυτα στα παραδοσιακά σπίτια είτε βρίσκονται σε ορεινή είτε σε νησιωτική περιοχή.
  • Ο ασβέστης προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία σας, ενώ βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστική η λαϊκή έκφραση, που έχει επιβιώσει ακόμα και στις ημέρες μας «Θα σε ρίξω στον ασβέστη» ή «είσαι για τον ασβέστη» όπου λεγόταν με σκωπτικό τρόπο σε άτομα αδύνατα και καχεκτικά, με την έννοια ότι ο ασβέστης θα τους έκανε καλό και θα τους δυνάμωνε.
  • Ο ασβέστης είναι εξαιρετικά οικονομικότερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν της χημικής βιομηχανίας χρωμάτων

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι τοίχοι δε θα πρέπει να έχουν ξαναβαφεί με πλαστικά χρώματα ή με λαδομπογιά. Ο ασβέστης μπορεί να περαστεί απευθείας στο σοβά ή σε πέτρινο τοίχο, χωρίς αστάρωμα.
  • Το ασβέστωμα γίνεται με βούρτσα (στρογγυλή ή ορθογώνια) και όχι με ρολό.
  • Ο ασβέστης διαλύεται με νερό. Πάρτε ένα δοχείο (πλαστικό ή μεταλλικό) και προσθέστε ασβέστη και νερό. Τοποθετήστε και ένα ξύλο, ώστε να ανακατεύεται συχνά το διάλυμα. Μην ανησυχείτε για τις αναλογίες νερού και ασβέστη. Ο ασβέστης είναι εύκολο υλικό και δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις αναλογίες

πηγή εικόνας: Η Κάλπικη Λίρα

Πώς να ασπρίσετε το σπίτι σας

Πρώτο χέρι: Φτιάξτε ένα πολύ αραιό διάλυμα από ασβέστη και νερό και περάστε ένα χέρι τους τοίχους. Προσοχή: Το διάλυμα πρέπει να είναι πολύ αραιό, ώστε να ποτίσει τους τοίχους. Κατά τη διάρκεια του χρωματισμού το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι αλλά μην ανησυχείτε. Μόλις στεγνώσει θα αποκτήσει λευκό χρώμα.

Δεύτερο χέρι: Το δεύτερο διάλυμα ασβέστη και νερού θα πρέπει να είναι πιο πηχτό (σαν γάλα). Για να περάσετε το δεύτερο χέρι θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει το πρώτο. Όταν περνάτε τον ασβέστη στον τοίχο, το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι (ή λασπωμένο). Μην ανησυχείτε διότι ο ασβέστης γίνεται λευκός, μόλις στεγνώσει.

Τρίτο χέρι (ή και τέταρτο χέρι): Το τρίτο χέρι έχει την ίδια ακριβώς αναλογία νερού και ασβέστη με το δεύτερο χέρι. Το μυστικό του τελευταίου χεριού είναι η προσθήκη αλατιού (ή λαδιού) στο διάλυμα. Η προσθήκη αυτή γίνεται ώστε να μην φεύγει ο ασβέστης από τον τοίχο κάθε φορά που τον αγγίζουμε. Έτσι λοιπόν προσθέστε μια χούφτα χοντρό αλάτι στο δοχείο με το ασβεστόνερο και περαστέ το τρίτο χέρι.

Tip: Όταν θα χρειαστεί να ξανα-φρεσκάρετε το σπίτι σας με ασβέστη μην ξεχάσετε να προσθέτετε στο διάλυμα και μια χούφτα χοντρό αλάτι, για να σταθεροποιηθεί ο ασβέστης στον τοίχο και να μη σας λερώνει κάθε φορά που τον αγγίζετε.

Tip: Στο τελευταίο χέρι, μπορείτε να προσθέσετε και λουλάκι (indigo) για να γίνει ακόμα πιο λευκός ο τοίχος.

πηγή εικόνας: Η Κάλπικη Λίρα

Δοκιμάσαμε στην πράξη να ασβεστώσουμε μια κατοικία

Μία συνεργάτης του decobook.gr και αρχιτέκτων αποφάσισε να δοκιμάσει στην πράξη το ασβέστωμα μιας κατοικίας και μας ενημερώνει:

"Σε ένα παλαιό κτίσμα (πρό του 1923) έγιναν νεότερες προσθήκες και κτίστηκαν καινούργιοι τοίχοι. Προκειμένου, οι συγχρονες προσθήκες να εναρμονίζονται με την υφιστάμενη κατασκευή, αποφάσισα να τους ασβεστώσω. Έτσι, μετά τον σοβά πέρασα κατευθείαν ασβέστη, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί αστάρωμα. Το πρώτο χέρι του ασβέστη, το ρουφούσε, σχεδόν ολοκληρωτικά ο τοίχος, οπότε το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Όταν όμως στέγνωσε το πρώτο χέρι, είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ένα λευκότερο αποτέλεσμα.

Όταν οι εργάτες ξεκίνησαν να περνούν το δευτερο χέρι, πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό και ανησυχούσα ότι είχα κάνει λάθος επιλογή και οτι έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει πλαστικά χρώματα τοίχου. Πράγματι, όσο περνούσαμε το δευτερο χέρι, ο υγρός ασβέστης φαίνονταν γκρί και λασπωμένος. Όταν όμως στέγνωσε, το αποτέλεσμα ήταν λευκό. Στο τρίτο χέρι, ήμουν πλέον αισιόδοξη, και πράγματι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Διάφοροι τεχνίτες του τόπου, μου είπαν ένα μυστικό: να ρίξω στο τελευταίο χέρι, μέσα στο μίγμα του ασβεστόνερου, λάδι. Με αυτόν τον τρόπο, το τελευταίο χέρι θα ήταν σταθερό και δεν θα λέρωνε τα ρουχα όσων ακουμπουσαν πανω στον τοίχο. Η ιδέα όμως της προσθηκης λαδιου, δε μου πολυάρεσε καθώς το λαδι είναι αρκετά ακριβό για να το ρίχνω στον ασβέστη. Τελικά, ένας νεαρός τεχνίτης μου είπε, ότι στο χωριό του στην Αλβανία, όπου συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να ασπρίζουν τα σπίτια τους, στο τελευταίο χέρι ρίχνουν χοντρό αλάτι (και όχι λάδι). Έτσι, λοιπον δοκίμασα το αλάτι και το αποτέλεσμα ήταν άψογο.

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το χαμηλό κόστος του ασβέστη. Αν χρησιμοποιούσα πλαστικά χρώματα το κόστος των υλικών θα έφτανε τα 100-150 ευρώ. Αντιθέτως, ένα σακί ασβέστη κοστίζει (αν θυμάμαι καλά) 4 ευρώ περίπου. Χρησιμοποίησα, περίπου 3 σακιά και με αυτά ασβεστώσαμε και την αυλή, και την περίφραξη.

Ένα αλλο εντυπωσιακο στοιχείο του ασβεστη είναι οτι δε δημιουργεί 'μπαλώματα'΄. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που είναι μια ηλικιωμένη κυρία ήθελε να βοηθήσει στο άσπρισμα και έτσι άσπριζε καθημερινά μια μικρή περιοχή. Παρόλο όμως, που άσπριζε μικρές-μικρές περιοχές και με ακανόνιστες βουρτσιές, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα ήταν ομοιόμορφο"

Απόσμασμα απο την τανία 'Η Καλπικη Λιρα'

πηγή εικόνας: Η Κάλπικη Λίρα

Αφηγητής της ταινίας:

«Η ιστορία που θα σας διηγηθώ, αρχίζει αρκετό καιρό πιο πριν σε κάποια φτωχική γειτονιά, στο βάθος μιας λαϊκής αυλής που βομβούσε σα μελλίσι από τα χαρούμενα ξεφωνητά και τα παιχνίδια των πιτσιρίκων της. Εκεί μέσα σε αυτή τη γραφικότητα της φτώχειας, υπήρχε και ένα μικρό κοριτσάκι.. Η φανίτσα ....…. Μεροκαμιατάρης ασπριτζής ο πατέρας, δούλευε σκληρά με τις βούρτσες του και τους ασβέστες του, μα με τα λίγα που οικονομούσε τίποτα δεν έλειπε από το φτωχικό δωματιάκι που το άσπριζε κάθε μήνα και έλαμπε πεντακάθαρο σαν μια άσπιλη και λευκή εικόνα οικογενειακής ευτυχίας.

Έτσι καθαρός ήθελε να είναι πάντα και στη ζωή του ο ασπριτζής. Σε κανένα δεν του άρεσε να χρωστάει. Και αν καμιά φορά έμενε κανένας απλήρωτος λογαριασμός, είχε πρόχειρη τη βούρτσα του για να σβήσει τα βερεσέδια.

Ασπριτζής (ο Λαυρέντης Διανελλος)

Ε κυρ Παναγιώτη, κάποιο χρέος έχω στο μαγαζί. Να τ’ ασπρίσω να πατσίσουμε;

Μαγαζάτορας

Πάλι χωρίς δουλειά είσαι ρε Αναστάση;

Ασπριτζής:

Κρίση-κρίση, κυρ Παναγιώτη μου. Να μας γεμίσεις και τη μπουκάλια λάδι και θα σου κάνω ένα άσπρισμα.. μεγαλείο. Τζάμπα.

Μαγαζάτορας

Άιντε,.. χαλάλι σου.. Φέρε τη μπουκάλα Φανίτσα

Αφηγητής:

Η βούρτσα του Ανάσταση, έσβηνε χαρούμενη τα βερεσέδια. Και έτσι με αυτό το βιολί ο φιλότιμος μεροκαματιάρης, λίγο-πολύ τα έφερνε βόλτα. Κανένας δεν του έλεγε όχι. Ένα άσπρισμα που πληρωνόταν σχεδόν με το τίποτα ήταν ότι χρειάζονται ο κάθε νοικοκύρης μαγαζάτορας. Και η βούρτσα με τον ασβέστη θαυματουργούσε πάντα στις δύσκολες στιγμές… Και ο Ανάστασης έβγαινε πάντα ασπροπρόσωπος ακόμα ως και στον ψιλικατζή που ψώνιζε καραμέλες, η φανίτσα, το αγγελούδι του.. Έτσι ο ανάστασης είχε καταφέρει να ασπρίσει γραμμή όλους τους μαγαζάτορες της συνοικίας… ¨

Σχετικά Άρθρα

  • Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας

    Με την πάροδο του χρόνου όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη για ανακαίνιση. Η όψη τους εξωτερικά και εσωτερικά μαρτυρά το πέρασμα του χρόνου, ενδεχόμενες φθορές και αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα μεταβάλλονται και οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής των ενοίκων, οπότε η αναβάθμιση του σπιτιού φαντάζει σχεδόν επιτακτική.

    Στα πλαίσια λοιπόν μιας σχεδιαζόμενης ανακαίνισης καλό θα ήταν να σκεφθείτε το ενδεχόμενο λύσεων και επιλογών οικολογικών, φιλικών προς το περιβάλλον και το χρήστη.

    Η έκταση των οικολογικών παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με την έκταση της ανακαίνισης. Η ολική ανακαίνιση περιλαμβάνει προσθήκη ή ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, τοποθέτηση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

    Πριν από οποιαδήποτε μικρή ή εκτεταμένη ανακαίνιση κρίνεται ωφέλιμη ή εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης της κατοικίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αναβαθμίσεων. Την ενεργειακή αναβάθμιση αναλαμβάνει πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής που συντάσσει μέσω ειδικού λογισμικού και εκδίδει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο αποδίδει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού και στο οποίο ο επιθεωρητής αναγράφει συστάσεις για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του ενεργειακά. Η ισχύς του ΠΕΑ είναι δεκαετής. Αν εφαρμοστούν λύσεις βελτίωσης της συμπεριφοράς του σπιτιού εκδίδεται νέο ΠΕΑ, που εμφανίζει τη νέα βελτιωμένη ενεργειακή κατάταξή του.

    Αν σκέπτεστε οικολογική ανακαίνιση πρέπει να στοχεύσετε σε επιλογή φυσικών δομικών υλικών και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και τους χρήστες για επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξωτερική θερμομόνωση για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει με υλικά οικολογικά.

    Το επαναχρησιμοποιημένο ξύλο αποτελεί όχι μόνο οικολογική, αλλά αισθητικά ενδιαφέρουσα επιλογή για διάφορες εφαρμογές στο σπίτι, όπως πάγκος κουζίνας, δάπεδα, επενδύσεις τοίχων. Προσδίδει χαρακτήρα στο χώρο, θαλπωρή και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των δένδρων που κόβονται. Το ξύλο γενικά, ενώ αποτελεί φυσικό υλικό, για να πιστοποιηθεί ως οικολογικό θα πρέπει να προέρχεται από δάση αειφόρου διαχείρισης, να ελέγχεται η επεξεργασία του και η ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά του, καθώς επίσης και η προέλευση του.

    Τα βιομηχανικά προϊόντα ξύλου, ινοσανίδες (MDF), μελαμίνες, μοριοσανίδες (νοβοπάν) συγκολλούνται με ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης- κλάσης Ε1.

    Πρέπει να επιλέγονται Low Voc χρώματα και βερνίκια ή ιδανικά τα Ζero Voc χρώματα, μηδενικής εκπομπής πτητικών ενώσεων. Τα Voc είναι πτητικές οργανικές ενώσεις που εμπεριέχονται στα χρώματα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν βpλάβες στην υγεία, όπως πονοκεφάλους, άσθμα, καρδιακές παθήσεις και στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

    Αποτελούν ρυπαντές των εσωτερικών χώρων, καθώς μαζί με άλλες χημικές ουσίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιοριστεί η εσωτερική ρύπανση λαμβάνοντας μέτρα, όπως καλός αερισμός των χώρων, κατά προτίμηση φυσικός, καθαρισμός του εσωτερικού αέρα με ιονιστές, έλεγχος της υγρασίας των χώρων με καλό αερισμό ή αφυγραντήρα, καθάρισμα των χώρων με ηλεκτρική σκούπα.

    Για τον φωτισμό των χώρων επιλέξτε τα LED, την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία φωτισμού, καθώς μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι νέες τάσεις στο φωτισμό των χώρων αναδεικνύονται με τη χρήση των LED, που επιτρέπουν δημιουργικό σχεδιασμό με περιβαλλοντικά οφέλη, όπως λιγότερη φωτορύπανση, απουσία επικίνδυνων ουσιών και ακτινοβολιών στους χώρους.

    Ανακαίνιση Σπιτιού στου Ζωγράφου από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα

    Αν κατά την ανακαίνιση προβλέπεται αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια) πρέπει να στραφείτε σε ενεργειακά αποδοτικές. Το κριτήριο επιλογής της τιμής δεν αφορά μόνο την τιμή αγοράς, αλλά και το κόστος λειτουργίας τους. Προτιμώνται οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α plus και αυτές που φέρουν σήμανση το διεθνές Energy Star, που δηλώνει τη συσκευή που είναι ενεργειακά αποδοτική και κατασκευάστηκε με περιβαλλοντικούς κανόνες. Η ετικέτα Ecolabel χαρακτηρίζει τα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    Ενδεχόμενη ταυτόχρονη αντικατάσταση της επίπλωσης πρέπει επίσης να γίνει με οικολογικά κριτήρια. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο ή προϊόντα ξύλου με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης με οικολογικά βερνίκια Low ή Zero Voc. Για τα δάπεδα πρέπει να αποφεύγονται οι μοκέτες και να επιλέγονται οικολογικά υλικά, όπως φελλός, bamboo, linoleum.

    Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικολογία είναι στάση ζωής και η επιλογή και εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας μας.


    Αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση σπιτιού σας και σκέπτεστε την οικολογική διάσταση, επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα για ενημέρωση και ολοκληρωμένες προτάσεις.

  • Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι Φυτεμένες όψεις ή αλλιώς ζωντανοί τοίχοι

    Τα φυτά προσφέρουν σκίαση, δροσιά, ηχομόνωση και θέα. Η οικονομική ανακαίνιση σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις με φυτά μικρής η μεγάλης κλίμακας. Για προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξωτερικές θερμομονώσεις επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

    Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί ή περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από φυτά (φυτοφράχτες).

    Τα αφελή είναι πολλά, ιδιαίτερα στους πυκνοκατοικημένους αστικούς χώρους όπου η έλλειψη πρασίνου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το πράσινο εκτός από αισθητική αναβάθμιση μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή και ηχομονωτική συμπεριφορά ενός κτιρίου. Ειδικά όσο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση η βλάστηση προσφέρει σκίαση, φυσικό δροσισμό ακόμη και θερμομόνωση. Γενικά μειώνει το μικροκλίμα σε τοπικό επίπεδο (φαινόμενο αστικής νησίδας) και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα θέα. Όσον αφορά στην ηχομόνωση, οι φυτοφράκτες είναι ιδανικοί στη μείωση εξωτερικών θορύβων από αυτοκινητόδρομους αλλά και στην απορρόφηση μέρους των ρύπων.

    Ιδανικά κτίρια για την ανάπτυξη βλάστησης είναι τα μεγάλα κτίρια με μονότονες όψεις όπως κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολεία, μεγάλα εκπαιδευτικά κτίρια, αποθήκες όπως επίσης και κτίρια που έχουν μεγάλα σόκορα.

    Το βασικό μειονέκτημα των φυτεμένων όψεων είναι καταρχάς η εμφάνιση υγρασίας μεταξύ τοίχου και φυτών. Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο. Ένα άλλο ζήτημα είναι η προσέλκυση εντόμων και ζωυφίων, στοιχείο ωστόσο που επιβεβαιώνει ότι η όψη είναι ζωντανή. Άλλωστε, εκτός από έντομα συχνά προσελκύονται και πουλιά.

    Οι φυτεμένοι τοίχοι είναι κατάλληλοι τόσο για εφαρμογές εξωτερικού χώρου όσο και για εφαρμογές εσωτερικού χώρου. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται ο φωτισμός των χώρου (φυσικό ή τεχνητός). Στη φωτογραφία παρουσιάζεται μια ωραία ιδέα για ανακαίνιση μπάνιου με φυτεμένο τοίχο.

    Οι τύποι φυτεμένων όψεων είναι δύο ανάλογα με το σύστημα ανάπτυξης των φυτών

    Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος στήριξης προκειμένου να αναπτυχτούν αναρριχώμενα φυτά. Οι ρίζες των φυτών βρίσκονται στο έδαφος ενώ πάνω στον τοίχο μπορεί να τοποθετηθεί μεταλλικός σκελετός ή συρματόσκοινα για να βοηθήσει την αναρρίχηση των φυτών. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια για την πλήρη κάλυψη ενός τοίχου. Ένα ιδανικό φυτό για αναρριχώμενο τοίχο αποτελεί η άμπελος. Όσον αφορά στα συρματόσκοινα, συνιστάται η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα για να αποφευχθεί η διάβρωση. Υπάρχουν επίσης και συστήματα στήριξης που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την όψη. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη σε περίπτωση που όψη δεν είναι επίπεδη αλλά και για να μειωθούν οι κίνδυνοι διάβρωσης του τοίχου λόγω των φυτών και της υγρασίας. Τα μεταλλικά πλέγματα έχουν περισσότερες σχεδιαστικές δυνατότητες από τα συρματόσχοινα καθώς μπορούν να είναι επίπεδα ή καμπύλα.

    Ο δεύτερος τύπος αφορά στην ανάπτυξη βλάστησης επάνω στον τοίχο. Οι τοίχοι αυτού του τύπου ονομάζονται και ζωντανοί τοίχοι (living walls). Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι οι ρίζες αναπτύσσονται επάνω στον τοίχο. Συνεπώς δεν χρειάζεται απαραίτητα έδαφος. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία ενός πολλές φορές τοποθετούνται ήδη ανεπτυγμένα φυτά. ‘Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός της χρήσης αναρριχώμενων φυτών, δηλαδή μπορούν να τοποθετηθούν θάμνοι, άνθοφόρα φυτά, καρποφόρα φυτά κτλ. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ειδών και χρωμάτων που να αποτελεί αισθητικό στοιχείο της όψης. Ωστόσο, ο ζωντανός τοίχος απαιτεί συντήρηση, αλλά και τοποθέτηση συστήματος ποτίσματος και τακτικής λίπανσης. Αντίθετα, στην πρώτη λύση των αναρριχώμενων φυτών, τα φυτά ποτίζονται στο έδαφος. Κατασκευαστικά, οι ζωντανοί τοίχοι αποτελούν προκατασκευασμένα πετάσματα με εσοχές ή κοιλότητες για την τοποθέτηση του χώματος. Τα υλικά κατασκευής των πετασμάτων είναι ποικίλα όπως pvc, πηλός, ανοξείδωτος χάλυβας, διογκωμένη πολυστερίνη κτλ.

  • Τέσσερα δομικά υλικά με οικολογικό χαρακτήρα Τέσσερα δομικά υλικά με οικολογικό χαρακτήρα

    Σε περίπτωση που σχεδιάζετε ανακαίνιση διαμερίσματος θα πρέπει εκτός από την υψηλή αισθητική να εξασφαλίσετε τη δημιουργία ενός άνετου και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Η κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας εγγυάται τη δημιουργία ενός όμορφου και φιλικού εσωτερικού χώρου, χρησιμοποιώντας υλικά που πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ασφάλειας και υγιεινής.

    Ένα υλικό θεωρείται οικολογικό, όταν πληροί τις περισσότερες ή ιδανικά το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων:

    • Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον.
    • Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του.
    • Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά από τον πλανήτη.
    • Δεν είναι τοξικό ή βλαβερό για την υγεία των χρηστών και για το περιβάλλον.

    Το Ξύλο

    Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, που διασπάται και αφομοιώνεται σε ποσοστό 100% από το περιβάλλον. Έχει πολλές εφαρμογές στην εσωτερική αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση όπως στην επένδυση δαπέδων, στην κατασκευή επίπλων, στην κατασκευή κουφωμάτων και στην κατασκευή του φέροντος σκελετού ολόκληρου του κτιρίου ή μέρους του κτιρίου (σκεπή, πάτωμα, κτλ).

    Το ξύλο επίσης αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη δόμηση. Βρίσκεται στη φύση και λαμβάνεται με την υλοτομία από τους κορμούς των δέντρων. Σημειώνεται βέβαια, ότι η αλόγιστη χρήση του ξύλου μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, δεδομένου ότι απαιτεί εκτεταμένη αποψίλωση δασών. Για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να ενισχυθεί η οργανωμένη καλλιέργεια, που θα παράγει ποσότητες ξύλου αντίστοιχες με τη ζήτηση. Η καλλιέργεια θα πρέπει να πληροί αυστηρά πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    Ένα σημείο που χρήζει προσοχής, είναι οι τρόποι επεξεργασίας και συντήρησης της ξυλείας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βερνίκια, και τα χημικά χρώματα που ούτως ή άλλως είναι τοξικά για το περιβάλλον και να προτιμώνται τα βερνίκια και τα χρώματα φυτικής προέλευσης με βάση τα φρούτα, τα έλαια, το κερί, τις φυτικές ρητίνες κλπ.

    Τα πετρώματα

    Στα πετρώματα ανήκει μια μεγάλη σειρά δομικών προϊόντων όπως το μάρμαρο, ο γρανίτης, οι πλάκες Καρύστου, η φυσική πέτρα κ.ά. Ωστόσο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη ξυλεία, η αλόγιστη εξόρυξη πετρωμάτων από λατομεία οδηγεί σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και αποψίλωση δασών.

    Τα πετρώματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα τεχνικά έργα θα πρέπει να υποστούν κατεργασία. Ωστόσο, η κατεργασία δεν απαιτεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Ένα άλλο στοιχείο των πετρωμάτων είναι η υψηλή αντοχή και η μεγάλη διάρκεια ζωής στοιχείο που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων.

    Τα κεραμικά προϊόντα

    Στα κεραμικά προϊόντα ανήκουν τα τούβλα, τα κεραμίδια και τα πλακάκια. Τα κεραμικά προϊόντα είναι φυσικής προελεύσεως καθώς οι βασικές πρώτες ύλες είναι το νερό και το χώμα. Είναι επίσης ανακυκλώσιμα, μη τοξικά ενώ οι ιδιότητές τους είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικές για τις ανάγκες του εσωτερικού χώρου (θερμοχωρητικότητα, δυνατότητα αναπνοής, αντοχή στη φθορά, κλπ).

    Το μειονέκτημα, από την άποψη της οικολογίας, είναι ότι ενώ οι βασικές πρώτες ύλες είναι οικονομικές εντούτοις η κατασκευή τους απαιτεί την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας (τα κεραμικά προϊόντα ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα). Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει η χρήση της άψητης αργίλου (πλίνθοι) αλλά και η κατασκευή τσιμεντοπλακιδίων.

    Ο Ηρακλείτης (Heraklith)

    Ο Ηρακλείτης ή ξυλόμαλλο είναι ένα μονωτικό υλικό που παράγεται από πρόσμιξη τσιμέντου και ινών ξύλου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μονωτικά υλικά χημικής προελεύσεως το ξυλόμαλο είναι ανακυκλώσιμο, αβλαβές για την υγεία και παράγεται χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

    Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα φυσικά μονωτικά υλικά εμφανίζονται στην αγορά με βάση το φελλό, το λινάρι κλπ. Επίσης ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας είναι φυσικά-μονωτικά υλικά με βάση τις φυσικές ορυκτές ίνες. Το μειονέκτημά των τελευταίων προι είναι ότι απελευθερώνουν μικρές ίνες που θεωρούνται βλαβερές για την υγεία. Κατά συνέπεια απαιτούν προσοχή κατά την τοποθέτηση τους αλλά και άριστο εγκλεισμό μέσα στους τοίχους.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οικολογικά υλικά δεν είναι απαραίτητα ακριβά. Πολλές φορές μάλιστα αποτελούν ιδανικές επιλογές για μια φθηνή ανακαίνιση. Έτσι, για παράδειγμα, τα κεραμικά πλακάκια διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία τιμών. Επιπλέον, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και μεγάλη αντοχή στις φθορές και στις καταπονήσεις,

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved