Πριν βάψετε όλο το σπίτι με ένα χρώμα, θα πρέπει να κάνετε μικρά δείγματα στους τοίχους.

Όταν επιλέγουμε χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού μας, καλούμαστε να διαλέξουμε την ιδανική απόχρωση βλέποντας κάποιο δειγματολόγιο σε ένα χρωματοπωλείο. Τα δειγματολόγια, ωστόσο ενώ είναι απαραίτητα για το επάγγελμα του διακοσμητή ή του κατασκευαστή που αναλαμβάνει ανακαινίσεις διαμερισμάτων και σπιτιών, εντούτοις για τον ερασιτέχνη μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Πράγματι, η επιλογή χρώματος για τους τοίχους του σπιτιού μας, χρησιμοποιώντας δειγματολόγια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και τελικά μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις.

Γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που βάφουν το σπίτι τους, δεν είναι τελικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα και θεωρούν ότι το χρώμα που εφάρμοσαν στους τοίχους δεν είναι το ίδιο με εκείνο που είδαν στο δειγματολόγιο;

Πράγματι, το μικρό δείγμα χρώματος στο δειγματολόγιο ΔΕΝ δείχνει καθόλου ίδιο με το χρώμα που θα βάλουμε τελικά στους τοίχους. Το τελικό χρώμα είναι πολύ πιθανό να φαίνεται πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό ή πιο μουντό από εκείνο του δειγματολογίου. Και ας έχουμε αγοράσει ακριβώς την ίδια απόχρωση με αυτή που είδαμε στο δειγματολόγιο ή στο φυλλάδιο.

Ο βασικός λόγος, διαφοροποίησης μεταξύ δείγματος και πραγματικής εφαρμογής στους τοίχους, είναι ασφαλώς είναι ο διαφορετικός φωτισμός. Το κάθε δωμάτιο έχει τις ιδιαίτερες συνθήκες φωτισμού, είτε αυτές δημιουργούνται από το φυσικό φωτισμό είτε από τις λάμπες φωτισμού.

Για παράδειγμα, ο θερμός φωτισμός (οι λάμπες αλογόνου) κάνει ένα χρώμα να δείχνει πιο θερμό ενώ ο ψυχρός φωτισμός (οι λάμπες φθορίου) κάνει ένα χρώμα να δείχνει πιο ψυχρό. Τα Led φωτα είναι πιο ουδέτερα και πιο λευκά και αυτός είναι ένας βασικός λόγος γιατί οι συγκεκριμένες λάμπες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Πως να δοκιμάσουμε ένα χρώμα πριν καταλήξουμε στην ιδανική απόχρωση.

Πριν αγοράσατε όλη την ποσότητα πλαστικού χρώματος από το χρωματοπωλείο θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη απόχρωση θα δείχνει τέλεια στο χώρο σας. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Βήμα 1: Επιλέξτε τρεις κοντινές αποχρώσεις σε σχέση με το τελικό χρώμα που επιθυμείτε να εφαρμόσετε στους τοίχους. Επιλέξτε μια μεσαία απόχρωση, μία πιο φωτεινή και μία πιο σκούρα. Τα χρωματοπωλεία πουλάνε και μικρά κουτιά χρώματος, κατάλληλα για πειράματα και δοκιμές.

Βήμα 2: Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι λευκό χαρτί ή αγοράστε λευκά χαρτόνια (πχ 70Χ100 εκατοστά) τύπου κανσόν και βάψτε τα χαρτόνια με τα διάφορα δείγματα.

Βήμα 3: Κολλήστε τα χαρτόνια στο δωμάτιο που θέλετε να βάψετε. Παρακολουθήστε την συμπεριφορά των χρωμάτων σε διάφορες ώρες της ημέρας (πρωί, μεσημέρι και απόγευμα) τόσο με φυσικό φωτισμό όσο και με τεχνητό φωτισμό. Η καλύτερη συνθήκη για να ελέγξετε το χρώμα είναι το μεσημέρι με φυσικό φωτισμό, καθώς το πρωί και το απόγευμα τα χρώματα δείχνουν λίγο πιο σκούρα.

Συμβουλή: Πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν τα δείγματα των χρωμάτων απευθείας στους τοίχους. Ωστόσο, μια τέτοια πρακτική μπορεί να δημιουργήσει δυσχρωμίες στους τοίχους, ακόμη και μετά την τελική εφαρμογή.

Για χρωματική μελέτη και προσφορά ανακαίνισης επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr


Photo by Christina Winter on Unsplash

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved