Έχουν αντιγραφεί, περισσότερο ίσως, από οποιοδήποτε άλλο φωτιστικό στην ιστορία του σύγχρονου design.
Είναι χάρτινα, ανάλαφρα και ονομάστηκαν Akari από τον ίδιο τους το δημιουργό, τον Isamu Noguchi.
Ο Αμερικανοϊάπωνας Isamu Noguchi (1904-88) ήταν γλύπτης, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας και χειροτέχνης. Εγινε γνωστός, για τις οργανικές φόρμες των επίπλων του και κυρίως για τα γλυπτά φωτιστικά του από χαρτί. Γεννήθηκε στην Αμερική, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιαπωνία, και επέστρεψε ξανά στην Αμερική για να σπουδάσει Ιατρική. Στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι και εκεί γνωρίστηκε με τους γλύπτες Constantin Brancusi και Alberto Giacometti. Συνέχισε, τις σπουδές του στο Kyoto, αυτήν την φορά πάνω στο αντικείμενο της κεραμικής.
Akari, στην ιαπωνική γλώσσα, σημαίνει φώς, λάμψη αλλά και ελαφρότητα (ως το αντίθετο του βάρους). Τα φωτιστικά Akari είναι υλοποιημένα και άυλα ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και το φώς. Είναι ανάλαφρα, εφήμερα, χειροποίητα, απλά στη σύλληψη και στο σχεδιασμό τους ενώ μέσα από το ημιδιάφανο χαρτί ακόμα και το σκληρό φώς του ηλεκτρισμού γίνεται ανάλαφρο.
Ο Isamu Noguchi ξεκίνησε να σχεδιάζει τα Akari το 1951, και σταδιακά δημιούργησε πάνω από 100 σχέδια φωτιστικών (επιτραπέζια, επιδαπέδια και οροφής) όλα χειροποίητα. Μέσα από τις φωτεινές κατασκευές του, ο Noguchi συνδύασε την πολύχρονη ιαπωνική παράδοση των χάρτινων φαναριών με τις ιδέες του μοντερνισμού.
Τα υλικά των Akari είναι το χαρτί μουριάς και το σύρμα.
Δείτε πως κατασκευάζονται τα φωτιστικά Akari
Το βίντεο, εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει αναλυτικά τη διαδικασία κατασκευής των φωτιστικών Akari, από τον σκελετό και την επένδυση με διαφανές χαρτί μέχρι το στέγνωμα και το δίπλωμά τους.
{youtube}4DDCOWA9q7U{/youtube}