Αξιοποιείστε τους κρυφούς χώρους του σπιτιού σας

Αξιοποιείστε τους κρυφούς χώρους του σπιτιού σας Ανακαίνιση μεζονέτας στο Μενίδι από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

Μια ανακαίνιση σπιτιού δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τους χώρους του σπιτιού σας. Η καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού εντοπίζει και εστιάζει στα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι κατοικίες, οπότε με την πρώτη ευκαιρία ανακαίνισης του σπιτιού μπορείτε να προχωρήσετε σε επιλογές που είτε βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και ροηκότητα στο χώρο, είτε αυξομειώνουν τους χώρους με αποτέλεσμα την καλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Μία ανακαίνιση σπιτιού δεν περιορίζεται μόνο στην ανανέωση των δομικών υλικών, αλλά διευκολύνει την αναδιαμόρφωση των χώρων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα διαβίωσης και ταυτόχρονα προσφέρει οπτικά περισσότερο ευρύχωρους χώρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με την απαλλαγή από τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια. Η εκκαθάριση αυτή σας εξοικονομεί ζωτικό αποθηκευτικό χώρο. Εναλλακτικά, αν πρόκειται για ενθύμια ή αναμνηστικά με συναισθηματική αξία μπορείτε να τα φυλάξετε σε κάποια γωνιά παταριού που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Επίσης μπορείτε να αποθηκεύσετε εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα, καλοκαιρινά) σε αποθηκευτικό χώρο εκτός κατοικίας (υπόγειο, κλειστό γκαράζ).

Κατά το σχεδιασμό της ανακαίνισης συζητείστε με ειδικούς για ενδεχόμενη αναδιάταξη ή δημιουργία χώρων με προσθήκη, μετακίνηση ή αφαίρεση τοίχων. Οι λύσεις επιλέγονται κατά περίπτωση αναγκών σε συνδυασμό με το διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα μπορείτε να ενοποιήσετε το χωλ με το καθιστικό καθαιρώντας τον μεταξύ τους τοίχο. Θα προκύψει ένας μεγαλύτερος ενιαίος χώρος που επιτρέπει καλύτερη χωροθέτηση των επίπλων. 

Οι σημερινές αντιλήψεις για το σχεδιασμό των χώρων της κατοικίας υπαγορεύουν ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας. Συζητείστε αν αυτό είναι εφικτό στη δική σας περίπτωση. Αν η κουζίνα εφάπτεται με το καθιστικό η ενοποίηση είναι πολύ εύκολη, καθώς απαιτεί μόνο καθαίρεση του ενδιάμεσου τοίχου. Η σχέση αναλογίας μεγέθους μεταξύ δωματίων και μπάνιου παλιότερα οδήγησε σε μικρά, στενόχωρα μπάνια. Αν το δωμάτιο που βρίσκεται σε επαφή με το μπάνιο δεν στερείται το χω΄ρο που θα του αφαιρέσετε, μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του μπάνιου μετακινώντας τον ενδιάμεσο τοίχο. Βέβαια είναι μία σχετικά δαπανηρή λύση, καθώς απαιτείται καθαίρεση του παλιού και χτίσιμο νέου τοίχου.

Αναζητείστε ανεκμετάλλευτες “γωνιές” στην κατοικία και αξιοποιείστε τις με μικρά, διακριτικά έπιπλα ή ιδιοκατασκευές που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε νέα αποκτήματα, όπως DVD, CD κλπ., σε συνδυασμό με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Μια μικρή περιοχή γραφείου με σεκρετέρ και καρέκλα σε κάποια γωνιά του καθιστικού προσδίδει χαρακτήρα στο χώρο πέρα από τη χρηστικότητά της.

Σε περίπτωση που γίνειται ανακαίνιση κουζίνας επιλέξτε τα πάνω ντουλάπια να έχουν μεγάλο ύψος (90 εκ.), ώστε να αποκτήσετε έξτρα αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης συζητείστε με τον σχεδιαστή της κουζίνας για την εκμετάλλευση οποιουδήποτε μικρού χώρου δημιουργείται στα ντουλάπια. Για παράδειγμα μπροστά από τον απορροφητήρα, εφόσον είναι συρταρωτός μπορεί να δημιουργηθεί ντουλάπι μικρού βάθους, κατάλληλο για τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. Επίσης στενά ντουλάπια με επίσης μικρό βάθος μπορούν να δημιουργηθούν μπροστά από υποστυλώματα του κτιρίου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μικρές κάβες ποτών, προσδίδοντας ταυτόχρονα διακοσμητικό αποτέλεσμα στην κουζίνα.

Τέλος παρατηρείστε τα υπνοδωμάτιά σας. Στα παιδικά εξετάστε την περίπτωση τοπικής υπερύψωσης του δαπέδου κατά 20 εκ. με κατασκευή από ξύλο, που θα αφήνει ένα διάδρομο μπροστά από την πόρτα του δωματίου και ενδεχόμενα την μπαλκονόπορτα, αλλά θα προσφέρει επαρκή αποθηκευτικό χώρο για ρούχα, παιχνίδια κλπ. άμεσα προσβάσιμο. Εναλλακτικά, “υψώστε” τη ντουλάπα σας μέχρι την οροφή, ώστε να δημιουργηθεί ένα πατάρι ντουλάπας, που μπορεί να επεκταθεί και πάνω από την πόρτα.

Εκτός από τις λύσεις που προαναφέραμε μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε άλλες, καθώς ‘εχετε καλύτερη εικόνα των χώρων και των αναγκών σας. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να υλοποιήσει τις επιλογές σας, αλλά και να συζητήσει μαζί σας για τη μορφολογία και τα υλικά κατασκευής για ένα λειτουργικό και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Σπίτι έτοιμο για το καλοκαίρι Σπίτι έτοιμο για το καλοκαίρι
  Discover contemporary balcony
  Photo by MIG Design - Discover contemporary balcony design ideas

  Το καλοκαίρι, παρά τις ανοιξιάτικες αλλαγές του καιρού βρίσκεται προ των πυλών. Μετά τον μακρύ, βαρύ φετινό χειμώνα καλό είναι να αποκαταστήσετε τυχόν ζημίες που έχουν προκληθεί στο διαμέρισμα ή το εξοχικό σας.

  Μια μερική ανακαίνιση κατοικίας θα ανανεώσει το σπίτι και θα φτιάξει τη διάθεση μας για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι με τις μακρές, ζεστές μέρες και τις επίσης ζεστές νύχτες. Πέρα από την κλασική γενική καθαριότητα, η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, είτε αφορά σε ποικίλες επισκευές, είτε σε συντηρήσεις αλλά και στη ανανέωση της γενικής ατμόσφαιρας του σπιτιού.

 • Κατοικία στο Tel-Aviv Κατοικία στο Tel-Aviv

  Από τους Dror Barda Architects.

  Φωτογραφίες: Segev photography

  Το κτιρίακό αυτό έργο, ονομάστηκε «αστική-κατοικία» καθώς κτίστηκε, μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Tel-Aviv. Ως εκ τούτου, το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν κατά βάση αστικό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved