Το δέρμα ως υλικό θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το ξύλο, καθώς:
- Και τα δύο υλικά είναι φυσικά,
- Κανένα κομμάτι δεν είναι απόλυτα όμοιο με το άλλο, ακόμα και αν προέρχονται από το ίδιο ζώο ή από το ίδιο δέντρο.
- Οι επιφάνειες τόσο του δέρματος όσο και του ξύλου δεν είναι ομοιόμορφες δηλαδή είναι γεμάτες από μικροσκοπικές ρυτίδες και ζάρες (στο δέρμα), ρόζους και νερά (στο ξύλο). Τα σημάδια αυτά στο «τομάρι» μπορεί να οφείλονται σε ουλές, γρατζουνιές από αγκάθια, σε τσιμπήματα εντόμων, κλπ, που αποκαλύπτουν άλλωστε και την ιστορία του κάθε κομματιού.
Το δέρμα έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Λόγω της ελαστικότητάς του, το δέρμα του καναπέ ή της πολυθρόνας σταδιακά λαμβάνει τη φόρμα του χρήστη του (όπως ένα καλό ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια) και έτσι το κάθισμα γίνεται ολοένα και πιο άνετο.
Γενικά, τα δέρματα δεν είναι ίδια μεταξύ τους, έχουν δηλαδή διαφορετικές ιδιότητες (διαφορετική αντοχή, απορροφητικότητα υγρασίας, ελαστικότητα, ομοιομορφία στην όψη, κλπ). Οι διαφορές μεταξύ των δερμάτων οφείλονται:
- Στις αρχικές ιδιότητες του ακατέργαστου δέρματος
- Στη μετέπειτα επεξεργασία
Γενικά όσο πιο επεξεργασμένο είναι το δέρμα τόσο πιο ομοιόμορφο και ανθεκτικό μπορεί να γίνει. Αντίθετα όσο πιο φυσικό αφήνεται τόσο πιο ευαίσθητο είναι, αλλά ταυτόχρονα και τόσο πιο ‘ζωντανό’ παραμένει με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου, να αλλάζει, να ωριμάζει και να ‘ομορφαίνει’
______________________________________________________________
Καναπές: Tufty time leather
Σχεδιαστής: Patricia Urquiol
Εταιρεία: B&B Italia
______________________________________________________________
Η φροντίδα του δερμάτινου καναπέ:
Όλα τα υλικά, είτε συνθετικά είτε φυσικά, χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Έτσι και το δέρμα αν και έχει πολύ καλή αντοχή σε πολλών ειδών καταπονήσεις χρειάζεται προστασία και φροντίδα.
Οι πιο απλές συμβουλές που αφορούν ένα δερμάτινο καναπέ (ή άλλο δερμάτινο έπιπλο) είναι:
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση ενός δερμάτινου επίπλου κοντά σε πηγές υψηλής θερμότητας (πχ. δίπλα σε καλοριφέρ) αλλά και σε σημεία που εκτίθενται σε συνεχή και έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
Στην πρώτη περίπτωση, καλό θα είναι να διατηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών μεταξύ του επίπλου και της πηγής θερμότητας. Αν βέβαια η θερμοκρασία είναι υψηλή τότε και η απόσταση θα πρέπει να αυξάνεται.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν το δέρμα.
- Αν ο καναπές έχει περισσότερα του ενός αποσπώμενα μαξιλάρια, τότε καλό είναι να αλλάζουν θέση κυκλικά, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται ομοιόμορφα.
Ο καθαρισμός:
- Μια φορά το μηνά ο καναπές θα πρέπει να καθαρίζεται με ένα απαλό πανί (χωρίς απορρυπαντικό)
- Γενικά για τον καθαρισμό, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ισχυρά απορρυπαντικά. Καθώς, το κάθε δέρμα είναι διαφορετικό και έχει υποστεί διαφορετική επεξεργασία καλό είναι να καθαρίζεται και να προστατεύεται με εξειδικευμένα προϊόντα (καθαριστικά και κρέμες) που συνήθως προμηθεύει η ίδια η εταιρεία που κατασκευάζει το έπιπλο. Η περιποίηση με τα ειδικά προϊόντα πρέπει να γίνεται 2-4 φόρες το χρόνο.
- Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε προϊόν πάνω στο δέρμα δοκιμάστε το, σε ένα μη-εμφανές σημείο και αφήστε το να στεγνώσει. Έτσι θα διαπιστώσετε τη συμπεριφορά του δέρματος στο προϊόν και τυχών αλλαγές στο χρώμα του.