Αρχικά αποφασίστε ποιο θα είναι το κεντρικό στοιχείο του χώρου, αυτό που τον καθορίζει. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα τζάκι έως ένα έπιπλο ή έργο τέχνης. Η τοποθέτηση των επίπλων θα πρέπει να αναδεικνύει αυτό το στοιχείο, π.χ. οι καναπέδες και πολυθρόνες του καθιστικού θα πρέπει να πλαισιώνουν ένα τζάκι.
Ξεκινήστε την επίπλωση του κάθε χώρου με το μεγαλύτερο έπιπλο. Για το καθιστικό μπορεί να είναι ο καναπές, για το υπνοδωμάτιο το κρεβάτι κλπ. πριν την επιλογή της θέσης του, μελετήστε την κυκλοφορία μέσα στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική πόρτα, τη μπαλκονόπορτα ήτο παράθυρο, τη σχέση του δωματίου με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Φροντίστε να μην δυσκολεύει την κίνηση, τη διέλευση και την τυχόν θέα μέσα από τα εξωτερικά ανοίγματα.
Στη συνέχεια σκεφθείτε την τοποθέτηση των μικρότερων επίπλων και τη σχέση τους με το μεγαλύτερο, π.χ. τραπεζάκια και κομοδίνα. Φροντίστε να μην εμποδίζουν και αυτά την κίνηση μέσα στο χώρο.
Τα έπιπλα θα πρέπει να απέχουν ελαφρά από τους τοίχους, ώστε να δίνουν την αίσθηση ευρυχωρίας στο χώρο. Το τραπεζάκι μέσης, αλλά και τα πλαϊνά τραπεζάκια θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση από τους καναπέδες και πολυθρόνες όχι πολύ μικρή για να δίνουν ευρυχωρία, αλλά ούτε πολύ μεγάλη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ακουμπούν οι καθήμενοι το φλιτζάνι ή άλλα αντικείμενα. Επιπλέον εξετάστε αν η απόσταση μεταξύ του καναπέ και του τραπεζιού μέσης θα πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση.
Συνδυάστε έπιπλα διαφόρων μεγεθών και ύψους ώστε να προσδώσετε ενδιαφέρον στο χώρο και να αποφύγετε τη μονοτονία.
Σκεφθείτε την κλίμακα και την αναλογία των επίπλων και το πώς εντάσσονται στην κλίμακα του χώρου μέσα στον οποίο θέλετε να τα τοποθετήσετε. Ένα πολύ μικρό τραπεζάκι δίπλα σε ένα ογκώδη καναπέ φαντάζει πολύ “φτωχό”, ένας μικροσκοπικός πίνακας ζωγραφικής “πλέει” σε ένα μεγάλο τοίχο, αλλά και ένα μεγάλο έργο τέχνης “ξεχειλίζει” σε ένα μικρό τοίχο.
Επιλέξτε το μέγεθος των χαλιών στο χώρο. Ένα πολύ μικρό χαλί δημιουργεί την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μικρός και δείχνει πολύ αμήχανο. Για αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας επιλέξτε χαλιά που εκτείνονται κάτω από τα έπιπλα.
Ασχοληθείτε με τα έργα τέχνης και τη θέση τους στους τοίχους. Μπορείτε να επιλέξετε ένα πίνακα ή και περισσότερους μικρότερους σε αρμονική σύνθεση. Κρεμάστε τους ώστε το κέντρο του ή το κέντρο της σύνθεσης να βρίσκεται στο ύψος του ματιού όρθιου παρατηρητή.
Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων συμπληρώνεται τέλος με την επιλογή της κατάλληλης θέσης και του είδους των φωτιστικών. Εκτός από τον γενικό φωτισμό του χώρου, σκεφθείτε αν χρειάζεται τοπικός φωτισμός οποιουδήποτε είδους, π.χ. ανάδειξης στοιχείων διακόσμησης (πίνακες, αντίκες κλπ), εργασίας, π.χ. επιτραπέζιες λάμπες 9για διάβασμα, εργόχειρο), κρυφός (για δημιουργία ατμόσφαιρας).
Με τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση επίπλων στους χώρους θα αξιοποιηθεί η ανακαίνιση σπιτιού, καθώς θα προσφέρει μια νέα διάσταση στο χώρο.
Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα διαθέτει το προσωπικό και τους συνεργάτες με πλούσια εμπειρία για πλήρη ενημέρωση και υλοποίηση μιας πλήρους και υπεύθυνης ανακαίνισης.