Υιοθετώντας ένα απλό και λιτό στιλ διακόσμησης

Ο μινιμαλισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινήματα του 20ου αιώνα και ίσως το μοναδικό σύγχρονο καλλιτεχνικό κίνημα που είχε τόσο μεγάλη επίδραση στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργεί έχει χαρακτηριστεί από μερικούς ως ψυχρό και βαρετό ενώ από άλλους ως δυναμικό, ανάλαφρο και σύγχρονο. Ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική στάση που μπορεί κάποιος να έχει απέναντι στο μινιμαλισμό, το σίγουρο είναι ότι αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό των επίπλων.

Strelein Warehouse

Photo by Ian Moore Architects - Discover modern home office design inspiration

Αν αποφασίσετε να τολμήσετε το μινιμαλιστικό στιλ στο χώρο σας τότε καλό είναι να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε τις αρχές του μινιμαλισμού σταδιακά. Πράγματι, δεν μπορείτε μονομιάς να απλοποιήσετε ένα σπίτι γεμάτο έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Θα πρέπει αρχικά να εστιάσετε σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια να επεκταθείτε και στα επόμενα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα περιττά έπιπλα, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν κάποια βασική χρησιμότητα αλλά λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως διακοσμητικά έπιπλα. Πράγματι, στα περισσότερα σπίτια, υπάρχουν διάφορα έπιπλα που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, χωρίς να υπάρξει σημαντική επίπτωση στην άνεση και στη λειτουργικότητα του χώρου.

Στο μινιμαλισμό δίνεται έμφαση στη μονοχρωμία και στην απλές και λιτές επιφάνειες. Ως εκ τούτου, μερικά δημοφιλή υλικά αποτελούν οι λακαρισμένες επιφάνειες, τα μονόχρωμα υφάσματα, το δέρμα, το μέταλλο, το βιομηχανικό δάπεδο και οι ανεπεξέργαστες επιφάνειες όπως το μπετόν. Η βασική σκέψη που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια απλή και λιτή διακόσμηση, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ βασικών και περιττών αντικειμένων. Αν αποφασίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε το ίδιο άνετα χωρίς κάποια πράγματα, ακόμη και αν αυτά τα πράγματα μας αρέσουν, τότε θα πρέπει να τα απομακρύνουμε.

Η βασική επιδίωξη είναι να κρατήσουμε την κάτοψη όσο πιο απλή γίνεται και το δάπεδο όσο πιο άδειο και καθαρό γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οριζόντιες επιφάνειες, όπως ράφια, τραπέζια, κονσόλες κτλ. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθούν όλα τα περιττά διακοσμητικά αντικείμενα, όπως βάζα, κορνίζες κ.ά. Εξαίρεση αποτελούν τα έργα τέχνης, όπως επιδαπέδια γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, που είναι ευπρόσδεκτα στο μινιμαλιστικό στιλ διακόσμησης.

Γενικά, ο μινιμαλισμός απορρίπτει την περιττή και φλύαρη διακόσμηση και ιδιαίτερα τα πολύπλοκα μοτίβα, όπως τα φλοράλ, τα ριγέ, τα καρό και τα πουά. Για αυτό προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο απλά υφάσματα. Ειδικά όσον αφορά στις κουρτίνες προτιμήστε τα στόρια ή τα μονόχρωμα πάνελ σε ουδέτερα χρώματα.

Όσον αφορά στα χρώματα, ο μίνιμαλ χώρος λειτουργεί ως ένα ουδέτερο και ήρεμο φόντο. Ως εκ τούτου, κατάλληλα χρώματα είναι το λευκό και το γκρι. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και τα έντονα χρώματα, αν και θα πρέπει να εφαρμόζονται σε μικρές επιφάνειες. Ο μινιμαλισμός επιλέγεται συχνά ως στιλ διακόσμησης ιδιαίτερα αν πρόκειται για διακόσμηση ή ανακαίνιση σύγχρονου διαμερίσματος. Για προσφορά ανακαίνισης αλλά και για ολοκληρωμένη πρόταση διακόσμησης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου
  traditional kitchen
  Photo by Brett Mickan Interior Design - Look for transitional kitchen design inspiration

  Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

 • Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας

  Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας γούστο και στιλ.

 • Είδη αρχειοθέτησης και εργασίας σε χαμηλές τιμές για το γραφείο σας Είδη αρχειοθέτησης και εργασίας σε χαμηλές τιμές για το γραφείο σας

  Η εταιρεία FMS προσφέρει εδώ και χρόνια μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την σημαντική αρχειοθέτηση του γραφείου, ώστε ο καθένας να βρίσκει ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται από έγγραφα στην καθημερινότητά του. 

  Συγκεκριμένα μερικά από τα βασικά προϊόντα που πρέπει να έχει κανείς στο γραφείο του είναι κλασέρ, ζελατίνες, ευρετήρια, κουτιά, ταινίες, φάκελοι αρχειοθέτησης και πολλά άλλα μικροπράγματα που μπορούν να καλύψουν τις πιο ιδιαίτερες ανάγκες σας, ανάλογα με το τμήμα το οποίο βρίσκεστε. 

  Κρεμαστός φάκελος για περισσότερη άνεση

  κρεμαστός φάκελος αρχειοθέτησης

  Αυτός ο φάκελος είναι ιδανικός για την αποθήκευση σημαντικών εγγράφων που χρειάζεται συχνά να έχετε πρόσβαση, αλλά δεν θέλετε να είναι εκτεθειμένα πάνω στο γραφείο σας. Μία ιδανική λύση για να τα συγκεντρώνετε όλα εκεί. Είναι μεγέθους Α4 και η ράχη τύπου Vγια μεγαλύτερη ευκολία. Βρείτε τον φάκελο εδώ. Οι φάκελοι συσκευασίας βρίσκονται στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Στην μεγάλη ποικιλία, μπορείτε να βρείτε και σακούλες κραφτ.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved