Έχοντας επιλέξει, εδώ και χρόνια τη Σύμη ως μόνιμο προορισμό διακοπών, το ζευγάρι αγόρασε ένα παλιό φουρνόσπιτο που γειτνίαζε με τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας τους, καθώς και μια πολύ στενή, μικρή λωρίδα γης μεταξύ του φουρνόσπιτου και της δημόσιας σκάλας-δρόμου, προκειμένου να προσθέσει έναν ανεξάρτητο χώρο διαμονής για τις δύο 16χρονες κόρες του.
Κάτοψη κάτω επιπέδου
Κάτοψη άνω επιπέδου
Η νέα αυτή κατοικία καταλαμβάνει το παλιό φουρνόσπιτο και επεκτείνεται στον περιβάλλοντα χώρο της υπάρχουσας κατοικίας και στο μεγαλύτερο μέρος του νέου στενόμακρου οικοπέδου. Η νέα προσθήκη σχεδιάστηκε με σεβασμό στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού, διατηρώντας τις τοπικές αναλογίες των ανοιγμάτων.
Νέα και παλιά κατοικία μένουν σε απόσταση και συνδιαλέγονται μέσω του υπαίθριου χώρου. Μαζί με το λιθόκτιστο ψηλό μαντρότοιχο του πάνω δρόμου, αγκαλιάζουν τον υπαίθριο χώρο, που γίνεται πιο κλειστός και ιδιωτικός, με άνοιγμα προς την απίστευτη θέα.
Ο προσωπικός χώρος της μίας κόρης διατάσσεται στα δύο επίπεδα του παλιού φουρνόσπιτου, που προσαρμόστηκε στις νέες ανάγκες. Διατήρησε τη ζεστή, εσωστρεφή ατμόσφαιρά του με την ανάδειξη των λεπτομερειών του παλιού τζακιού, των πέτρινων στοιχείων του φούρνου και τα γήινα χρώματα των υλικών μέσα και έξω. Ο χώρος αυτός έχει ανεξάρτητη πρόσβαση από τον πάνω δρόμο και από τον υπαίθριο κοινό χώρο των δύο σπιτιών.
Ο χώρος της δεύτερης κόρης σε ένα επίπεδο, τοποθετείται στο νέο μικρό οικόπεδο, ακολουθώντας το ακανόνιστο περίγραμμά του. Τα παράθυρά του ανοίγονται στη θέα και διαφοροποιείται στη ατμόσφαιρα, βαμμένος με φρέσκα χρώματα του νερού.
Η πέτρινη προσθήκη με το κοινόχρηστο καθιστικό και τη μικρή κουζίνα στην άκρη του φουρνόσπιτου, ενοποιούν εσωτερικά και απομονώνουν συγχρόνως τους δύο ιδιωτικούς χώρους. Από το καθιστικό γίνεται η πρόσβαση στο δωμάτιο του “νερού”, μέσα από ένα αυλιδάκι-φίλτρο, ενώ από την κουζίνα σκαλιά οδηγούν στο δωμάτιο του φουρνόσπιτου.
Ο εσωτερικός χώρος, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, διαμορφώνεται σε διαφορετικές στάθμες και ανοίγεται στα δύο επίπεδα του προστατευμένου υπαίθριου χώρου. Στα δύο αυτά επίπεδα, μεταξύ της παλιάς και νέας κατοικίας, δημιουργήθηκαν δύο πλακόστρωτες αυλές με παρτέρια και δέντρα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, εκτονώνεται το καθιστικό με μια χτιστή γωνιά. Στο πάνω επίπεδο, που ανοίγονται οι κουζίνες του παλιού και νέου σπιτιού, διαμορφώθηκε μια γωνιά υπαίθριου μαγειρέματος. Οι πολλαπλές προσβάσεις προς τον υπαίθριο χώρο (αυλές και δώματα), δημιουργούν ένα παιχνίδι διαφορετικών επιπέδων του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Στα λουτρά πατητές τσιμεντοκονίες συνδυάζονται με χειροποίητες ψηφίδες και χειροποίητους χρωματιστούς νιπτήρες. Στα δάπεδα, η πατητή τσιμεντοκονία εντείνει την πλαστικότητα της εναλλαγής επιπέδων και συνδυάζεται με τη ντόπια συμιακή πέτρα και τα πλακάκια στην απόχρωση του πηλού. Οι ξύλινες κατασκευές είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες γωνιές του σπιτιού, με αναφορές στη δωδεκανησιακή παράδοση. Έντονα χρώματα εναλλάσσονται με σημειακές θερμές πινελιές, προσδίδοντας στους χώρους διαφορετική ταυτότητα.
Ο χειροποίητος χαρακτήρας του έργου ενισχύεται και από τον τρόπο κατασκευής, καθώς το βραχώδες υπόβαθρο αποτέλεσε δομικό στοιχείο τόσο του εσωτερικού όσο και του υπαίθριου χώρου, πολλά υλικά βρέθηκαν και τοπoθετήθηκαν in situ διαμορφώνοντας ειδικές λεπτομέρειες, ενώ η προσέγγιση στην κατοικία και οι μεταφορές των υλικών γίνονταν με γαϊδούρια μέσα από τα στενά σοκάκια με σκαλιά.
Η συνολική επιφάνεια της κατοικίας είναι μόλις 85τμ. Μέσα σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ζωντανή, παραμυθένια ατμόσφαιρα για τα δύο κορίτσια. Σε αυτό συνεργάστηκαν καταρχάς με ντόπιους τεχνίτες για την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών. Στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια, οι αρχιτέκτονες και έμπειροι τεχνίτες από τη Νάξο, γίνανε μια παρέα στην οικοδομή, και δούλεψαν με κέφι και μεράκι για να “ντύσουν” την κατοικία και να δημιουργήσουν τη μοναδική ατμόσφαιρά της.
Ταυτότητα έργου
- Τίτλος έργου: Εξοχική κατοικία στη Σύμη
- Αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εφαρμογής & επίβλεψη: De.Ar (Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δημητρα Γεωργαντοπούλου, Αγγελική παππά)
- Φωτογραφίες: Νικος Δανιηλιδης
- Τοποθεσία: Βιγλί, Σύμη
- Χρονολογία Μελέτης: 2006
- Χρονολογία Κατασκευής: 2006-2008
- Εμβαδόν Κατοικίας: 85,00μ²
Gallery φωτογραφιών