Εξοχική κατοικία στη Σύμη

Από το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών De.Ar (Χριστίνα Γρυμπογιάννη - Γιάννης Αυλωνίτης)

Αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εφαρμογής & επίβλεψη: De.Ar., (Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δημητρα Γεωργαντοπούλου, Αγγελική παππά)

Σκαρφαλωμένη στο βουνό της Σύμης, στα όρια του Χωριού, με θέα προς τον κόλπο του Γιαλού, τα παράλια της Τουρκίας και το νησάκι Νύμος βρίσκεται η εξοχική κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας που κατοικεί μόνιμα στο εξωτερικό.

νησιωτικο σπιτι, νησιωτικη αρχιτεκτονικη, νησιωτικη διακοσμηση

Έχοντας επιλέξει, εδώ και χρόνια τη Σύμη ως μόνιμο προορισμό διακοπών, το ζευγάρι αγόρασε ένα παλιό φουρνόσπιτο που γειτνίαζε με τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας τους, καθώς και μια πολύ στενή, μικρή λωρίδα γης μεταξύ του φουρνόσπιτου και της δημόσιας σκάλας-δρόμου, προκειμένου να προσθέσει έναν ανεξάρτητο χώρο διαμονής για τις δύο 16χρονες κόρες του.

Κάτοψη κάτω επιπέδου

Κάτοψη άνω επιπέδου

Η νέα αυτή κατοικία καταλαμβάνει το παλιό φουρνόσπιτο και επεκτείνεται στον περιβάλλοντα χώρο της υπάρχουσας κατοικίας και στο μεγαλύτερο μέρος του νέου στενόμακρου οικοπέδου. Η νέα προσθήκη σχεδιάστηκε με σεβασμό στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού, διατηρώντας τις τοπικές αναλογίες των ανοιγμάτων.

κατοικία στη Συμη, νησιωτικη αρχιτεκτονικη

Νέα και παλιά κατοικία μένουν σε απόσταση και συνδιαλέγονται μέσω του υπαίθριου χώρου. Μαζί με το λιθόκτιστο ψηλό μαντρότοιχο του πάνω δρόμου, αγκαλιάζουν τον υπαίθριο χώρο, που γίνεται πιο κλειστός και ιδιωτικός, με άνοιγμα προς την απίστευτη θέα.

νησιωτικη αρχιτεκτονικη, καμαρες, πετρινο σπιτι, πετρινο παραδοσιακο σπιτι

Ο προσωπικός χώρος της μίας κόρης διατάσσεται στα δύο επίπεδα του παλιού φουρνόσπιτου, που προσαρμόστηκε στις νέες ανάγκες. Διατήρησε τη ζεστή, εσωστρεφή ατμόσφαιρά του με την ανάδειξη των λεπτομερειών του παλιού τζακιού, των πέτρινων στοιχείων του φούρνου και τα γήινα χρώματα των υλικών μέσα και έξω. Ο χώρος αυτός έχει ανεξάρτητη πρόσβαση από τον πάνω δρόμο και από τον υπαίθριο κοινό χώρο των δύο σπιτιών.

κυκλαδιτικο σπιτι, εσωτερικό κυκλαδίτικου σπιτιου

Ο χώρος της δεύτερης κόρης σε ένα επίπεδο, τοποθετείται στο νέο μικρό οικόπεδο, ακολουθώντας το ακανόνιστο περίγραμμά του. Τα παράθυρά του ανοίγονται στη θέα και διαφοροποιείται στη ατμόσφαιρα, βαμμένος με φρέσκα χρώματα του νερού.

διακοσμηση δωματιου,

Η πέτρινη προσθήκη με το κοινόχρηστο καθιστικό και τη μικρή κουζίνα στην άκρη του φουρνόσπιτου, ενοποιούν εσωτερικά και απομονώνουν συγχρόνως τους δύο ιδιωτικούς χώρους. Από το καθιστικό γίνεται η πρόσβαση στο δωμάτιο του “νερού”, μέσα από ένα αυλιδάκι-φίλτρο, ενώ από την κουζίνα σκαλιά οδηγούν στο δωμάτιο του φουρνόσπιτου.

διακόσμηση νησιωτικη, κυκλαδιτικη διακοσμηση, διακοσμηση κυκλαδιτικου σπιτιου

Ο εσωτερικός χώρος, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, διαμορφώνεται σε διαφορετικές στάθμες και ανοίγεται στα δύο επίπεδα του προστατευμένου υπαίθριου χώρου. Στα δύο αυτά επίπεδα, μεταξύ της παλιάς και νέας κατοικίας, δημιουργήθηκαν δύο πλακόστρωτες αυλές με παρτέρια και δέντρα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, εκτονώνεται το καθιστικό με μια χτιστή γωνιά. Στο πάνω επίπεδο, που ανοίγονται οι κουζίνες του παλιού και νέου σπιτιού, διαμορφώθηκε μια γωνιά υπαίθριου μαγειρέματος. Οι πολλαπλές προσβάσεις προς τον υπαίθριο χώρο (αυλές και δώματα), δημιουργούν ένα παιχνίδι διαφορετικών επιπέδων του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

νησιωτικα χρωματα, κυκλαδιτικα χρωματα

Στα λουτρά πατητές τσιμεντοκονίες συνδυάζονται με χειροποίητες ψηφίδες και χειροποίητους χρωματιστούς νιπτήρες. Στα δάπεδα, η πατητή τσιμεντοκονία εντείνει την πλαστικότητα της εναλλαγής επιπέδων και συνδυάζεται με τη ντόπια συμιακή πέτρα και τα πλακάκια στην απόχρωση του πηλού. Οι ξύλινες κατασκευές είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες γωνιές του σπιτιού, με αναφορές στη δωδεκανησιακή παράδοση. Έντονα χρώματα εναλλάσσονται με σημειακές θερμές πινελιές, προσδίδοντας στους χώρους διαφορετική ταυτότητα.

τσιμεντοκονια, πατητη τσιμεντοκονια, τσιμεντοκονια μπανιο

Ο χειροποίητος χαρακτήρας του έργου ενισχύεται και από τον τρόπο κατασκευής, καθώς το βραχώδες υπόβαθρο αποτέλεσε δομικό στοιχείο τόσο του εσωτερικού όσο και του υπαίθριου χώρου, πολλά υλικά βρέθηκαν και τοπoθετήθηκαν in situ διαμορφώνοντας ειδικές λεπτομέρειες, ενώ η προσέγγιση στην κατοικία και οι μεταφορές των υλικών γίνονταν με γαϊδούρια μέσα από τα στενά σοκάκια με σκαλιά.

παγκος με μαξιλαρια, πετρινος τοιχος, πετρινο σπιτι

Η συνολική επιφάνεια της κατοικίας είναι μόλις 85τμ. Μέσα σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ζωντανή, παραμυθένια ατμόσφαιρα για τα δύο κορίτσια. Σε αυτό συνεργάστηκαν καταρχάς με ντόπιους τεχνίτες για την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών. Στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια, οι αρχιτέκτονες και έμπειροι τεχνίτες από τη Νάξο, γίνανε μια παρέα στην οικοδομή, και δούλεψαν με κέφι και μεράκι για να “ντύσουν” την κατοικία και να δημιουργήσουν τη μοναδική ατμόσφαιρά της.

παστελ χρωματα, κυκλαδιτικο σπιτι, νησιωτικο σπιτι

Ταυτότητα έργου

 • Τίτλος έργου: Εξοχική κατοικία στη Σύμη
 • Αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εφαρμογής & επίβλεψη: De.Ar (Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δημητρα Γεωργαντοπούλου, Αγγελική παππά)
 • Φωτογραφίες: Νικος Δανιηλιδης
 • Τοποθεσία: Βιγλί, Σύμη
 • Χρονολογία Μελέτης: 2006
 • Χρονολογία Κατασκευής: 2006-2008
 • Εμβαδόν Κατοικίας: 85,00μ²

Gallery φωτογραφιών

κουζινα,
κυκλαδιτικη αρχιτεκτονικη, διακοσμηση κυκλαδων, κυκλαδιτικο στυλ, νησιωτικο στυλ
παστέλ χρώματα, σπιτι στις κυκλαδες
απαλα χρωματα στους τοιχους, παστες χρωματα στους τοιχους
κυκλαδιτικο στυλ, νησιωτικο στυλ
νησιωτικα χρωματα, παστελ χρώματα,
τσιμεντοκονια, τσιμεντοκονια στο μπανιο, πατητη τσιμεντοκονια
πατητη τσιμεντοκονια

Σχετικά Άρθρα

 • Κεραμικά πλακάκια με σχέδια Κεραμικά πλακάκια με σχέδια

  Η χρήση των κεραμικών πλακιδίων με γεωμετρικά ή αφαιρετικά φυτικά μοτίβα μονόχρωμα και σε αρμονικούς συνδυασμούς χρωμάτων θεωρείται πιο σύγχρονη παρά ποτέ, καθώς ο συνδυασμός τους με παραδοσιακά και νέα υλικά (τσιμεντοκονίες, ξύλο) δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα υψηλής αισθητικής και απαράμιλλου ύφους στους εσωτερικούς χώρους.

  Η όψη τους φέρνει στο νου τα παλιά τσιμεντοπλακάκια και γι’ αυτό αποτελούν ιδανική λύση στην αναπαλαίωση των κτιρίων σε δάπεδα, τοίχους, πλάτες και πάγκους κουζίνας.

  Η Ισπανική εταιρεία πλακιδίων Mainzu παρουσιάζει μοναδικές συλλογές διακοσμητικών πλακιδίων. μέσα από τους καταλόγους της μπορείτε να δείτε πολλές εφαρμογές και συνδυασμούς πλακιδίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

  πλακίδια 20x20

  συλλογή Zocalos

 • H.ONE H.ONE

  H.One:

  των Ανδρέα Πετρά και Φάνη Ρούσσου.

  Συμετοχή στο διαγωνισμό «Αλλάζω αλλά ζω» που διοργάνωσε η Ένωση Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος. Το έργο πέρασε στη Β' φάση των 15 καλύτερων προτάσεων. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό περισσότερες από 100 προτάσεις.

 • Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης

  Απο τους Hariri & Hariri

  Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 45ο όροφο ενός ουρανοξύστη, στη δυτική πλευρά της Νέας Υόρκης και όπως είναι φυσικό η θέα σου κόβει την ανάσα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved