Κατοικία στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης

Από τους YLAB Arquitectos.

Φωτογραφίες: Jordi Canosa

Το έργο αφορά την ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου μιας κατοικίας, συνολικού εμβαδού 130 τμ, στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης.

Η υφιστάμενη κατοικία ήταν χωρισμένη σε φωτεινά, ευρύχωρα δωμάτια, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μεγάλα, τοξωτά ανοίγματα. Το κτίριο είχε εξώστες αλλά και μια μεγάλη εσωτερική αυλή.

Πολλά στοιχεία του υφιστάμενου οικοδομήματος, διατηρήθηκαν στην αρχική τους κατάσταση, όπως για παράδειγμα οι αυθεντικές καταλανικές οροφές με τα ξύλινα δοκάρια και τις θολωτές καμάρες ή η εξωτερική ξυλεία των παραθυρόφυλλων.

Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδιοκτητών οι οποίοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν αφενός ένα ήσυχο, προσωπικό χώρο για τις καθημερινές τους ασχολίες και αφετέρου ένα χώρο κοινωνικής ζωής, όπου θα μπορούν να προσκαλούν φίλους. Ως εκ τούτου, ορίστηκαν δύο βασικές περιοχές: Μια εξωστρεφής περιοχή, μέσα στην οποία χωροθετήθηκαν η είσοδος, το καθιστικό και η κουζίνα, και μία πιο ιδιωτική και εσωστρεφής περιοχή, μέσα στην οποία χωροθετήθηκε το υπνοδωμάτιο.

Ο ενιαίος χώρος της κουζίνας και της τραπεζαρίας σχεδιάστηκε ως ένα ζεστό και ευρύχωρο δωμάτιο, θυμίζοντας τα παλιά καφέ της πόλης. Μέγαλο μέρος των επιφανειών (η οροφή και ο διαμήκης τοίχος) επενδύθηκαν με ξύλινες σανίδες πεύκου.

κουζίνα, ξύλο στην κουζίνα, επενδυση με ξύλινες σανίδες,

Η επένδυση της οροφής και των τοίχων, μαζί με τα υπόλοιπα ξύλινα στοιχεία του χώρου απλοποίησαν αρκετά τη γεωμετρία του χώρου.

κουζίνα, ιδεές για κουζίνα, όμορφες κουζίνες, μοντερνες κουζίνες

Στο πίσω μέρος της κουζίνας, μια μεγάλη γκρί, γυάλινη επιφάνεια κατάφερε να κρύψει ένα δωμάτιο/ξενώνα.

φωτιστικό κουζίνας, τραπεζι κουζίνας, καρέκλες κουζίνας

Τα φωτιστικά που κρέμονται από την οροφή, χαρακτηρίζονται από το ημισφαιρικό τους σχήμα και την έντονη μεταλλική γυαλάδα, η οποία δημιουργείται από τα φύλλα χρυσού αλλά και από τα κρύσταλλα Swarovski. Τα φωτιστικά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θερμή υφή του ξύλου.

φωτιστικό κουζίνας,

Το καθιστικό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του διαμερίσματος λειτουργεί ως συνδετικός χώρος μεταξύ των επιμέρους περιοχών.

καθιστικο, σαλονι, ομορφο σαλονι, ιδεες για το σαλονι, ιδεες διακοσμησης για το σαλονι, διακοσμηση σαλονιου

Εξαιτίας του μεγέθους του αλλά και της θέσης του, αντιμετωπίστηκε ως ένα λευκό φόντο, μέσα στο οποίο τα διάφορα έπιπλα και τα λοιπά στοιχεία τονίζονται αλλά και μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Στο καθιστικό, οι τοίχοι επισκευάστηκαν, τα τοξωτά ανοίγματα αποκαταστάθηκαν και η ξυλεία αντικαταστάθηκε χωρίς όμως να χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

σαλονι, ξυλινη οροφη,

Το υπνοδωμάτιο συνδέεται απευθείας με το καθιστικό, μέσω ενός τοξωτού ανοίγματος. Τα δάπεδα είνα ολόσωμα από σκυρόδεμα.

Το υπνοδωμάτιο αφορά έναν απλό, προσωπικό χώρο που συνδέεται με το μπάνιο μέσω ενός διαδρόμου. Δεδομένου ότι αυτό είναι και το μοναδικό μπάνιο της κατοικίας, οι πόρτες επανασχεδιαστηκαν έτσι ώστε ο άξονας διάδρομος-μπάνιο να μπορεί να εξυπηρετεί τόσο το καθιστικό όσο και το υπνοδωμάτιο.

κρεβατοκάμαρα, φλοκατη, μοντερνα κρεβατοκαμαρα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος, χαλάρωσης και ηρεμίας στο οποίο επίσης κυραρχεί το λευκό χρώμα. Μάλιστα οι τοίχοι επενδύθηκαν με πάνελ φαινόλης αποκτώντας έτσι το χαρακτηριστικό, γυαλιστερό τελείωμα.

μπανιο, λευκο μπανιο, διακοσμηση μπανιου,

Η λεκάνη της τουαλέτας και το ντους κρύφτηκαν επιμελώς, πίσω από ένα ημιδιάφανο γυαλί.

μπανιο, μπανιο design

Στοιχεία έργου:

Σχετικά Άρθρα

 • Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας Οικολογική ανακαίνιση κατοικίας

  Με την πάροδο του χρόνου όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη για ανακαίνιση. Η όψη τους εξωτερικά και εσωτερικά μαρτυρά το πέρασμα του χρόνου, ενδεχόμενες φθορές και αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα μεταβάλλονται και οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής των ενοίκων, οπότε η αναβάθμιση του σπιτιού φαντάζει σχεδόν επιτακτική.

  Στα πλαίσια λοιπόν μιας σχεδιαζόμενης ανακαίνισης καλό θα ήταν να σκεφθείτε το ενδεχόμενο λύσεων και επιλογών οικολογικών, φιλικών προς το περιβάλλον και το χρήστη.

  Η έκταση των οικολογικών παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με την έκταση της ανακαίνισης. Η ολική ανακαίνιση περιλαμβάνει προσθήκη ή ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, τοποθέτηση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

  Πριν από οποιαδήποτε μικρή ή εκτεταμένη ανακαίνιση κρίνεται ωφέλιμη ή εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης της κατοικίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αναβαθμίσεων. Την ενεργειακή αναβάθμιση αναλαμβάνει πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής που συντάσσει μέσω ειδικού λογισμικού και εκδίδει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο αποδίδει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού και στο οποίο ο επιθεωρητής αναγράφει συστάσεις για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του ενεργειακά. Η ισχύς του ΠΕΑ είναι δεκαετής. Αν εφαρμοστούν λύσεις βελτίωσης της συμπεριφοράς του σπιτιού εκδίδεται νέο ΠΕΑ, που εμφανίζει τη νέα βελτιωμένη ενεργειακή κατάταξή του.

  Αν σκέπτεστε οικολογική ανακαίνιση πρέπει να στοχεύσετε σε επιλογή φυσικών δομικών υλικών και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και τους χρήστες για επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξωτερική θερμομόνωση για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει με υλικά οικολογικά.

  Το επαναχρησιμοποιημένο ξύλο αποτελεί όχι μόνο οικολογική, αλλά αισθητικά ενδιαφέρουσα επιλογή για διάφορες εφαρμογές στο σπίτι, όπως πάγκος κουζίνας, δάπεδα, επενδύσεις τοίχων. Προσδίδει χαρακτήρα στο χώρο, θαλπωρή και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των δένδρων που κόβονται. Το ξύλο γενικά, ενώ αποτελεί φυσικό υλικό, για να πιστοποιηθεί ως οικολογικό θα πρέπει να προέρχεται από δάση αειφόρου διαχείρισης, να ελέγχεται η επεξεργασία του και η ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά του, καθώς επίσης και η προέλευση του.

  Τα βιομηχανικά προϊόντα ξύλου, ινοσανίδες (MDF), μελαμίνες, μοριοσανίδες (νοβοπάν) συγκολλούνται με ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης- κλάσης Ε1.

  Πρέπει να επιλέγονται Low Voc χρώματα και βερνίκια ή ιδανικά τα Ζero Voc χρώματα, μηδενικής εκπομπής πτητικών ενώσεων. Τα Voc είναι πτητικές οργανικές ενώσεις που εμπεριέχονται στα χρώματα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν βpλάβες στην υγεία, όπως πονοκεφάλους, άσθμα, καρδιακές παθήσεις και στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

  Αποτελούν ρυπαντές των εσωτερικών χώρων, καθώς μαζί με άλλες χημικές ουσίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιοριστεί η εσωτερική ρύπανση λαμβάνοντας μέτρα, όπως καλός αερισμός των χώρων, κατά προτίμηση φυσικός, καθαρισμός του εσωτερικού αέρα με ιονιστές, έλεγχος της υγρασίας των χώρων με καλό αερισμό ή αφυγραντήρα, καθάρισμα των χώρων με ηλεκτρική σκούπα.

  Για τον φωτισμό των χώρων επιλέξτε τα LED, την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία φωτισμού, καθώς μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι νέες τάσεις στο φωτισμό των χώρων αναδεικνύονται με τη χρήση των LED, που επιτρέπουν δημιουργικό σχεδιασμό με περιβαλλοντικά οφέλη, όπως λιγότερη φωτορύπανση, απουσία επικίνδυνων ουσιών και ακτινοβολιών στους χώρους.

  Ανακαίνιση Σπιτιού στου Ζωγράφου από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα

  Αν κατά την ανακαίνιση προβλέπεται αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια) πρέπει να στραφείτε σε ενεργειακά αποδοτικές. Το κριτήριο επιλογής της τιμής δεν αφορά μόνο την τιμή αγοράς, αλλά και το κόστος λειτουργίας τους. Προτιμώνται οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α plus και αυτές που φέρουν σήμανση το διεθνές Energy Star, που δηλώνει τη συσκευή που είναι ενεργειακά αποδοτική και κατασκευάστηκε με περιβαλλοντικούς κανόνες. Η ετικέτα Ecolabel χαρακτηρίζει τα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  Ενδεχόμενη ταυτόχρονη αντικατάσταση της επίπλωσης πρέπει επίσης να γίνει με οικολογικά κριτήρια. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο ή προϊόντα ξύλου με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης με οικολογικά βερνίκια Low ή Zero Voc. Για τα δάπεδα πρέπει να αποφεύγονται οι μοκέτες και να επιλέγονται οικολογικά υλικά, όπως φελλός, bamboo, linoleum.

  Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικολογία είναι στάση ζωής και η επιλογή και εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας μας.


  Αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση σπιτιού σας και σκέπτεστε την οικολογική διάσταση, επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα για ενημέρωση και ολοκληρωμένες προτάσεις.

 • Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο καθιστικό μου; Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο καθιστικό μου;

  Ερώτηση αναγνώστη

  “Θα μπορούσα να σας στείλω ένα σχέδιο διαμερίσματος ώστε να με βοηθήσετε στην επιλογή και τοποθέτηση των επίπλων?” Κώστας

 • Ανακαινίστε το παλιό σας σπίτι και αυξήστε την αγοραστική του αξία Ανακαινίστε το παλιό σας σπίτι και αυξήστε την αγοραστική του αξία

  Η ολική ή μερική ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αυξήσετε την εμπορική αξία του ακινήτου σας όταν πρόκειται να πωληθεί ή να ενοικιαστεί. Για την ακρίβεια μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εξόδων που θα κάνει ο ιδιοκτήτης θα επιστραφεί καθώς το διαμέρισμα μπορεί να πωληθεί ή να ενοικιαστεί σε καλύτερη τιμή.

  Ωστόσο, πρέπει να αποφασίσετε με προσοχή που θα ξοδέψετε τα χρήματά σας, έτσι ώστε η ανακαίνιση να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά. Για να μάθετε το κόστος ανακαίνισης επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

  Μην αμελείτε τους εξωτερικούς χώρους

  Οι εξωτερικοί χώροι καταπονούνται από τις καιρικές συνθήκες και για αυτό συχνά δείχνουν εγκαταλειμμένοι και με πολλές φθορές. Οι σχισμένες τέντες στη βεράντα, τα ξεραμένα φυτά στον ακάλυπτο, τα σκουριασμένα κάγκελα, οι λεκέδες από την υγρασία, οι πεσμένοι σοβάδες δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Μερικές εύκολες και οικονομικές εργασίες ανακαίνισης του εξωτερικού ενός κτιρίου είναι η φύτευση φυτών, η αλλαγή τεντών, το βάψιμο κιγκλιδωμάτων και το φρεσκάρισμα των εξωτερικών τοίχων.

  Εστιάστε στην ασφάλεια

  Οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια που παρέχει το διαμέρισμα από επίδοξους κακοποιούς και ληστές. Μια σημαντική επένδυση είναι η τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας με κλειδαριά τελευταίας τεχνολογίας. Επιπρόσθετα μπορείτε να εγκαταστήσετε συναγερμό.

  Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες

  Η επιτυχημένη ανακαίνιση κρίνεται στις λεπτομέρειες. Για αυτό το λόγο επιλέξτε ποιοτικά αξεσουάρ σπιτιού που εκτός από εμφάνιση διαθέτουν αντοχή στη χρήση και στις καταπονήσεις. Στο μπάνιο και στην κουζίνα τοποθετήστε ανθεκτικές βρύσες νερού ενώ στις εσωτερικές πόρτες επιλέξτε πόμολα που τραβούν τα βλέμματα. Σε περίπτωση που οι διακόπτες και πρίζες έχουν φθορές μη διστάσετε να τους αντικαταστήσετε.

  Δώστε σημασία στο μπάνιο και στην κουζίνα

  Οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές ή αγοραστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση των μπάνιων και της κουζίνας. Όσον αφορά στο μπάνιο, ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να αποπνέει καθαριότητα και πολυτέλεια ενώ η κουζίνα θα πρέπει να είναι σύγχρονη και πρακτική. Η ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να περιλαμβάνει αντικατάσταση της επίστρωσης του δαπέδου, αντικατάσταση των πλακιδίων τοίχου, βάψιμο τοίχων και ολική αλλαγή στα ντουλάπια και στον πάγκο της κουζίνας. Η ανακαίνιση του μπάνιου μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή πλακιδίων, αντικατάσταση των ειδών υγιεινής ακόμη και επισκευές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

  Σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει περισσότερα από ένα μπάνια, δώστε τη μεγαλύτερη προσοχή στο βασικό μπάνιο. Αν το σπίτι διαθέτει ένα μόνο μπάνιο σκεφτείτε μήπως μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα επιπλέον μπάνιο στο χώρο.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved