Τυποποιημένες κατόψεις λουτρών και WC

Ακολουθεί οδηγός διαστασιολογημένων κατόψεων για λουτρά και WC.

ΚΑΤΟΨΕΙΣ

Α' περίπτωση: WC και ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Διάταξη κατάλληλη για εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, δημόσιες τουαλέτες, κλπ. Στην κατοικία, είναι κατάλληλη για το WC των επισκεπτών.

Β' περίπτωση: ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ

Διάταξη κατάλληλη για καμπινγκ, όπου οι ντουζιέρες είναι ανεξάρτητες απο τα wc. Στην κατοικία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητη καμπίνα ντουζ, όπου σε διπλανό δωμάτιο υπάρχει το WC. Ετσι, όταν κάποιος ένοικος χρησιμοποιεί το ντουζ, το WC παραμένει ελεύθερο και αντίστροφα.

Γ' περίπτωση: ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ, ΝΙΠΤΗΡΑΣ ΚΑΙ WC

Διάταξη κατάλληλη για κατοικίες με περιορισμένο χώρο, για ξενοδοχεία, ξενώνες, κλπ.

Δ' περίπτωση: ΜΠΑΝΙΕΡΑ, ΝΙΠΤΗΡΑΣ ΚΑΙ WC

Διάταξη κατάλληλη για ευρύχωρες κατοικίες.

Ε' περίπτωση: ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Διάταξεις με ανεξάρτητες μονάδες WC, λουτρού, κλπ. Κατάλληλες για ευρύχωρες κατοικίες και για κατοικίες με πολλούς ενοίκους

ΣΤ' περίπτωση: ΜΠΑΝΙΕΡΑ, ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ, ΝΙΠΤΗΡΑΣ ΚΑΙ WC

Διάταξη που περιλαμβάνει τη συσκευή του πλυντηρίου. Κατάλληλη για κατοικίες.

Γενικές οδηγίες για το σχεδιασμό μπάνιων.

 • Ο προσανατολισμός των λουτρών πρέπει να είναι κατά κανόνα προς το βορρά
 • Η ιδανικότερη κάτοψη θα πρέπει να εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό και αερισμό
 • Σε πολυώροφα κτίρια τα λουτρά και τα wc πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να δημιουργούν μια κατακόρυφη στήλη εγκαταστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται οικονομία στις εγκαταστάσεις.
 • Δυο γειτονικά λουτρά, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικά διαμερίσματα δεν πρέπει να συνδέονται με τις ίδιες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Το λουτρό είναι χώρος με μεγάλη υγρασία. Οπότε, οι επιφάνειες του χώρου θα πρέπει να επενδύονται από υλικά που καθαρίζονται εύκολα.
 • Το δάπεδο θα πρέπει να είναι αντιολισθητικό
 • Στο χώρο θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια πρίζα Schuko

Εκτός από τα βασικά είδη υγιεινής, τα λουτρά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ντουλάπια και ερμάρια για πετσέτες
 • Ντουλάπια και ερμάρια για απορρυπαντικά και εργαλεία καθαρισμού
 • Καλάθι για άπλυτα ρούχα
 • Καθρέπτη
 • Ντουλάπια και ράφια για είδη προσωπική περιποίησης
 • Θερμαντικό σώμα

Σχετικά Άρθρα

 • Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου

  Το μπάνιο αποτελεί τον πιο προσωπικό χώρο σε μια κατοικία. Ωστόσο, το στυλ και η διακόσμηση του είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν την αξία μιας κατοικίας. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής, υλικών, επίπλων και αξεσουάρ που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου. Βέβαια, κάποια προϊόντα μπορούν να φύγουν από τη μόδα. Ωστόσο, οι επιλογές σε υλικά, υφές, χρώματα, εξοπλισμό κτλ είναι τόσες πολλές, που ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο που να ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύσκολο πελάτη.

  Ανακαίνιση μπάνιου
  Ανακαίνιση μπάνιου στην Αθήνα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.
 • Νιπτήρες μπάνιου: Οι βασικοί τύποι Νιπτήρες μπάνιου: Οι βασικοί τύποι

  Οι νιπτήρες μπάνιου διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης τους και στήριξης είτε στο τοίχο, είτε σε βάση, είτε σε πάγκο. Οι βασικοί τύποι είναι οι παρακάτω:

  Νιπτήρας αναρτημένος στον τοίχο.

  Ο νιπτήρας στερεώνεται απευθείας στον τοίχο με βίδες. Ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για μικρά μπάνια καθώς καταλαμβάνει λίγο χώρο και καθόλου δάπεδο. Το βασικό μειονέκτημα είναι οι ορατές υδραυλικές συνδέσεις του νερού και της αποχέτευσης. Ωστόσο σε περίπτωση βλάβης η πρόσβαση για επιδιόρθωση είναι πολύ εύκολη.

  Νιπτήρας με βάση (κολώνα)

  Ο τύπος αυτός αποτελεί υποκατηγορία της προηγούμενης κατηγορίας, προκειται δηλαδή για αναρτημένο νιπτήρα, καθώς η κολώνα έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει πραγματική στήριξη. Ο ρόλος της βάσης είναι για να κρύβει τις υδραυλικές συνδέσεις του νερού και της αποχέτευσης. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι δεν προσφέρει καθόλου αποθηκευτικό χώρο κάτω από το νιπτήρα.

  Νιπτήρας κονσόλα

  Πρόκειται για νιπτήρα που η μία πλευρά στηρίζεται στον τοίχο και η άλλη σε δύο πόδια (μεταλλικά, ξύλινα, κτλ). Συχνά, μια κατακόρυφη ποδιά κρύβει τις υδραυλικές συνδέσεις. Υπάρχει περίπτωση, η κονσόλα να περιλαμβάνει και ράφι, προσφέροντας αποθηκευτικό χώρο για τοποθέτηση καλαθιού ή συρταριού.

  Χωνευτός νιπτήρας (ένθετος)

  Για την τοποθέτησή του ένθετου νιπτήρα σχηματίζεται μια τρύπα στον πάγκο του επίπλου, μέσα στην οποία τοποθετείται ο νιπτήρας. Αν ο νιπτήρας είναι βαρύς τότε δεν χρειάζονται σύνδεσμοι καθώς το βάρος αρκεί για να παραμένει σταθερός στη θέση του. Σε αντίθετη περίπτωση ο νιπτήρας στερεώνεται με κλιπς κάτω από τον πάγκο. Το χείλος του νιπτήρα προεξέχει από το περίγραμμα της τρύπας.

  Ολόσωμος νιπτήρας με πάγκο (μονολιθική κατασκευή)

  Ο νιπτήρας αυτός, κατασκευάζεται συνήθως από συνθετικά υλικά, όπως ακρυλικό, corian, κτλ. Ο πάγκος και ο νιπτήρας αποτελούν μια ολόσωμη κατασκευή χωρίς ενώσεις. Το πλεονέκτημά του τύπου αυτού είναι ότι καθαρίζεται εύκολα ενώ μειώνονται τα σημεία διαρροών (για παράδειγμα μεταξύ πάγκου και νιπτήρα)

  Υποκαθήμενος νιπτήρας

  Οι νιπτήρες αυτοί τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο και στερεώνονται με κλιπς. Ο πάγκος έχει οπή, μικρότερη από το περίγραμμα του νιπτήρα έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη.

  Επικαθήμενοι νιπτήρες.

  Τοποθετούνται πάνω σε πάγκο. Στον πάγκο χρειάζεται να δημιουργηθούν δύο μόνο τρύπες, μία για το σιφώνι και μία για τη βρύση. Ωστόσο η βρύση μπορεί να τοποθετηθεί και στον τοίχο. Οι νιπτήρες αυτοί είναι συνήθως και οι πιο εντυπωσιακοί καθώς η θέση τους είναι περίοπτη.

 • Σχεδίασε μόνο σου το μπάνιο Σχεδίασε μόνο σου το μπάνιο

  Πρίν χωροθετήσετε τα είδη υγιεινής στο μπάνιο, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι αφενός χωρούν στην κάτοψη και αφετέρου ότι παραμένει επαρκής χώρος γύρω από αυτά.

  Ένας απλός τρόπος, προκειμένου να διατάξετε τα είδη υγιεινής στο μπάνιο σας, είναι να μετρήσετε τις διαστάσεις του χώρου και στη συνέχεια να σχεδιάσετε την κάτοψή στο χαρτί.

  Στη συνέχεια και πάνω σε αυτό το σχέδιο, μπορείτε να πειραματιστείτε με εναλλακτικές χωροθετήσεις.

  Πως μπορείτε να σχεδιάσετε την κάτοψη του μπάνιου σας.

  Βήμα 1

  Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις πραγματικές διαστάσεις του μπάνιου. Εκτός από τις βασικές διαστάσεις, θα πρέπει να αποτυπώσετε στο χαρτί:

  • Την πόρτα
  • Το παράθυρο που πιθανόν υπάρχει στο χώρο
  • Διάφορες εσοχές ή εμπόδια που πιθανόν να υπάρχουν στο χώρο
  • Το θερμαντικό σώμα
  • Τη θέση της αποχέτευσης
  • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων

  Βήμα 2

  Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσετε στο χαρτί το περίγραμμα της κάτοψης. Ένας πολύ βοηθητικός τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι με τη χρήση ειδικού χαρτιού (χωρισμένου σε μέτρα).

  Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα και σχεδιάστε την κάτοψη του μπάνιου.

  floorplan_bathroom_m

  Η σχεδίαση μπορεί να γίνει με χάρακα ή με ελεύθερο χέρι. Εκτός απο το περίγραμμα, θα πρέπει να προσθέσετε το άνοιγμα της πόρτας, το παράθυρο και άλλα στοιχεία που καθορίζουν τη διάταξη των επίπλων (καλοριφέρ, αποχέτευση, κλπ).

  floorplan_bathroom_test

  Βήμα 3

  Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα με τις κατόψεις των ειδών υγιεινής, κόψτε τα περιγράμματα και πειραματιστείτε με εναλλακτικές χωροθετήσεις.

  Προσοχή, η εκτύπωση πρέπει να γίνει στο ίδιο ποσοστό μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης όπως και ο κάναβος.

  bathroom_fixture

  Βήμα 4

  Η παραπάνω εικόνα, περιλαμβάνει διάφορα είδη υγιεινής με τις τυπικότερες διαστάσεις τους. Ωστόσο, όλα τα είδη υγιεινής δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Έτσι, αφού καταλήξετε σε κάποια αρχική λύση, θα πρέπει στη συνέχεια να σχεδιάσετε την κάτοψη με τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής που πρόκειται να τοποθετήσετε.

  Επισημάνσεις:

  • Η διαγραμμισμένη περιοχή γύρω από το κάθε αντικείμενο αποδίδει το χώρο (κατά προσέγγιση) που πρέπει να παραμένει ελεύθερος προκειμένου να είναι άνετη η χρήση του αντικειμένου.
  • Οι περιοχές αυτές μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους.
  clearance_area

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved