Χωροθέτηση του μπάνιου στην κάτοψη

Το μπάνιο και η κουζίνα είναι οι δύο περιοχές στις οποίες δημιουργείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση σωληνώσεων (ύδρευσης και αποχέτευσης).

Παράλληλα, στους χώρους αυτούς παράγονται οσμές και κυρίως υγρασία. Ως εκ τούτου, για να επιλέξετε την ιδανικότερη θέση για το μπάνιο μέσα σε μια κάτοψη, θα πρέπει να λάβετε υπόψην τις παρακάτω παραμέτρους.

Αν μια κατοικία ή διαμέρισμα, έχει ήδη εγκατεστημένο το δίκτυο παροχής νερού και αποχέτευσης τότε οι θέσεις των σωληνώσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό σε ποιο σημείο της κάτοψης μπορεί να τοποθετηθεί το μπάνιο.

Για λειτουργικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες:

 • Σε πολυκατοικίες ή πολυώροφες κατοικίες οι υγροί χώροι (μπάνια και κουζίνες) πρέπει, όσο το δυνατόν, να δημιουργούν κατακόρυφες στήλες
 • Στο οριζόντιο επίπεδο, τα μπάνια καλό είναι να χωροθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, δηλαδή να μοιράζονται έναν κοινό τοίχο. Αυτό είναι θεμιτό τόσο για μπάνια του ίδιου διαμερίσματος όσο και για μπάνια διαφορετικών διαμερισμάτων. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για μπάνια που ανήκουν σε διαφορετικές πολυκατοικίες (σε διαφορετικά κτίρια δηλαδή) καθώς η κάθε πολυκατοικία έχει τις δικές της εγκαταστάσεις.

Αν τηρηθούν οι δύο βασικοί αυτοί κανόνες, τότε οι εγκαταστάσεις, δηλαδή οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και οι εγκαταστάσεις του εξαερισμού, θα έχουν μικρότερο κόστος εγκατάστασης (μήκος σωληνώσεων, ηχομόνωση, κλπ) αλλά και συντήρησης.

Πόσα μπάνια πρέπει να υπάρχουν σε ένα διαμέρισμα;

Αν σε μία κατοικία υπάρχει μόνο ένα μπάνιο, τότε αυτό θα πρέπει να είναι ευρύχωρο και εύκολα προσβάσιμο τόσο από τα υπνοδωμάτια όσο και από το καθιστικό. Καθώς λοιπόν το μπάνιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο από τους ενοίκους του σπιτιού όσο και από τους επισκέπτες, η πρόσβαση σε αυτό δε θα πρέπει να γίνεται διαμέσου ιδιωτικών χώρων.

Γενικά, η καλύτερη λύση είναι να υπάρχουν δύο τουλάχιστον μπάνια σε μια κατοικία. Το ένα μπορεί να είναι μεγαλύτερο και πλήρως εξοπλισμένο (με λεκάνη, μπανιέρα, νιπτήρα) και να χρησιμοποιείται μόνο από τους ενοίκους του σπιτιού και το άλλο (το βοηθητικό) να είναι μικρότερο.

Φροντίστε, ώστε ο χώρος του μπάνιου να μην είναι άμεσα ορατός από το καθιστικό ή από την κεντρική είσοδο. Πολλές φορές όμως τα διαμερίσματα είναι μικρά και έτσι αναγκαστικά η πόρτα του μπάνιου συνδέεται απευθείας με το καθιστικό. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τοποθετήστε ένα διαχωριστικό ή ένα έπιπλο μπροστά από την πόρτα προκειμένου να την καλύψετε.

Αερισμός

Το μπάνιο, είναι ένας από τους πιο υγρούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας και υδρατμών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αερίζεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή το μπάνιο θα πρέπει να διαθέτει ανοιγόμενο παράθυρο. Το παράθυρο, καλό είναι να βλέπει σε ανοιχτό χώρο ή σε φωταγωγό (όμως ο φωταγωγός πρέπει να έχει αρκετά μεγάλες διαστάσεις καθώς ένας στενός φωταγωγός δε λειτουργεί καλά).

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να καταλήξετε στη λύση του μηχανικού εξαερισμού.

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής

  Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι μια από τις πιο συχνές εργασίες και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μελετητή. Για να αποφύγετε προβλήματα, όπως διαρροές νερού αλλά και για ενα όμορφο αποτέλεσμα επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας: ανακαίνιση μπάνιου προσφορές.

  Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας τότε ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνουν εργασίες όπως:

  • Αποξήλωση των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων και αντικατάστασή τους με νέα.
  • Αποξήλωση των ειδών υγιεινής και αντικατάσταση με νέα.
  • Αλλαγή της επίπλωσης του μπάνιου, όπως ράφια, ντουλάπια κτλ.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Αλλαγή της διάταξης των ειδών υγιεινής.

  Ωστόσο, η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής στο χώρο δεν είναι πάντα δυνατή, καθώς αυτή εξαρτάται από το σχεδιασμό την υδραυλικής εγκατάστασης και κυρίως από τη θέση της αποχέτευσης.

  Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη θέση των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, για παράδειγμα τη θέση της λεκάνης, του νιπτήρα, της μπανιέρας κτλ.

  Τα είδη υγιεινής δεν μπορούν να τοποθετηθούν τυχαία μέσα στο χώρο του μπάνιου. Καταρχήν, σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση παίζουν οι θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να αλλάξετε την θέση του νιπτήρα και να τον τοποθετήσετε σε έναν τοίχο που δεν υπάρχουν παροχές νερού και αποχέτευσης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέες παροχές. Όμως, μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται επιπλέoν εργασίες όπως αποξηλώσεις πλακιδίων και αντικατάσταση με νέα, τοποθέτηση νέων σωληνώσεων, πιθανό σοβάτισμα κτλ. Οι επιπλέον εργασίες αυξάνουν το χρόνο και το κόστος μιας ανακαίνισης. Όσον αφορά στην αποχέτευση της λεκάνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αλλαγή της θέσης της είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη,

  Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τη διάταξη των ειδών υγιεινής στο μπάνιο αφορά στις διαστάσεις και στο σχήμα του μπάνιου. Για παράδειγμα, σε ένα μακρόστενο μπάνιο, τα είδη υγιεινής θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να "τετραγωνίζουν" το χώρο, ενώ σε ένα μπάνιο με πολλές εσοχές μπορούν να δημιουργηθούν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι.

  Τι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε αλλαγή των θέσεων των ειδών υγιεινής:

  Όπως, ήδη αναφέρθηκε η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής δεν είναι πάντα εύκολη και δυνατή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Καταρχήν, θα πρέπει να αναλύσετε την υφιστάμενη κατάσταση του μπάνιου σας. Δηλαδή, θα πρέπει να σκεφτείτε τι σας αρέσει, τι σας ενοχλεί, τί θεωρείτε προβληματικό και τι τελικά χρειάζεται να αλλάξετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους; Μήπως η μπανιέρα καταλαμβάνει πολύ χώρο ενώ δεν τη χρησιμοποιείται συχνά; Μήπως τελικά θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε από μια ντουζιέρα; Μήπως χρειάζεστε δύο νιπτήρες αντί για έναν; Εφόσον είστε σίγουρη για τις ανάγκες σας μπορείτε να προσωρήσετε στο επόμενο στάδιο της ανακαίνισης μπάνιου.

  Πως θα πρέπει να διατάξετε τα είδη υγιεινής.

  Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις διαστάσεις του μπάνιου και να τις σημειώσετε σε ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Επιπλέον στο σκαρίφημα θα πρέπει να σημειώσετε:

  • Τη θέση και το μέγεθος της πόρτας.
  • Τη θέση και το μέγεθος των παραθύρων (εφόσον υπάρχουν).
  • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  • Τη θέση της αποχέτευσης της λεκάνης.

  Πριν, πειραματιστείτε με διάφορες εκδοχές θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καλό είναι να είναι να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο "συνετά", χωρίς δηλαδή να δημιουργούν άσκοπες διακλαδώσεις. Αν για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις τοποθετηθούν σε ένα μόνο τοίχο, τότε μια πιθανή βλάβη θα επισκευαστεί οικονομικότερα και ταχύτερα.
  • Η πόρτα εισόδου και οι πόρτες των ντουλαπιών θα πρέπει να ανοίγουν χωρίς να βρίσκουν σε εμπόδια.
  • Τα είδη υγιεινής, τα ντουλάπια, το πλυντήριο, η μπανιέρα, κλπ. πρέπει να έχουν αρκετό ελεύθερο χώρο μπροστά τους προκειμένου να είναι προσβάσιμα και άνετα στη χρήση τους.

  Τέλος, θα πρέπει να διαλέξετε τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής, να σημειώσετε τις διαστάσεις τους και να κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσετε ότι πράγματι είναι κατάλληλα για το μπάνιο σας.

 • Πώς να φτιάξω το μπάνιο μου; Πώς να φτιάξω το μπάνιο μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  ‘Έχω ένα μπάνιο σε 2.3 (μήκος)*2.6 (πλάτος) και δεν ξέρω πώς να το φτιάξω.

  Το παράθυρο είναι στον εξωτερικό τοίχο και έχει 60εκ πλάτος. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου φτιάξετε ένα σχέδιο με μεγαλύτερο παράθυρο. Επίσης την παροχή του νερού για τη μπανιέρα την έχουν βάλει στον αριστερό τοίχο, τη λεκάνη στη μέση του εξωτερικού τοίχου (κάτω ακριβώς από το παράθυρο), την παροχή του νιπτήρα και το φώς στο δεξιό τοίχο όπως και το πλυντήριο. Η πόρτα είναι τοποθετημένη στον εσωτερικό τοίχο προς τα δεξιά (η παροχή του πλυντηρίου είναι πίσω από τη πόρτα). Ελπίζω να βοήθησα με την περιγραφή μου. Το μπάνιο θα φτιαχτεί τώρα οπότε μπορώ να κάνω πολλές αλλαγές αν χρειαστεί. Μου αρέσουν τα διαχρονικά και παραδοσιακά σχέδια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.” Ανέτα

  Την απάντηση δίνει η Ζωή Καραμπάση (Interior designer)

  Παρακάτω θα δείτε 3 λύσεις διαφορετικές για την διαρρύθμιση του μπάνιου σας.

  1. Η πρώτη λύση είναι αυτή μου θα σας γινόταν κανονικά. Περιλαμβάνει μια μπανιέρα στα αριστερά κανονικών διαστάσεων, την λεκάνη κάτω από το παράθυρο, του οποίου έχει τροποποιηθεί η διάσταση από 60εκ σε 80εκ., με όσο ύψος θέλετε.

  2. Στη δεύτερη λύση που θα δείτε παρακάτω είναι διαφορετική η θέση της λεκάνης και της μπανιέρας. Αν δεν έχει γίνει ακόμα η αποχέτευση η θέση της λεκάνης μπορεί να μετακινηθεί διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο.

  Σε αυτή τη πρόταση υπάρχει χτιστός πάγκος ο όποιος περιλαμβάνει το νιπτήρα και το πλυντήριο και είναι σε όλο μήκος του τοίχου (το παρακάτω σχέδιο της όψης δείχνει ακριβώς πως θα φαίνεται ο πάγκος)

  ΟΨΗ ΤΟΙΧΟΥ ΝΙΠΤΗΡΑ

  3. Στη τελευταία κάτοψη και μόνο αν αλλάζει η θέση της λεκάνης μπορείτε να έχετε έπιπλο και όχι χτιστό πάγκο και για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να έχετε και μια στήλη ντουλάπα. Επίσης σε αυτό το σχέδιο η μπανιέρα μπορεί να είναι και ασύμμετρη.

  Εικόνες πλακιδίων

  Παρακάτω θα δείτε κάποιες εφαρμογές πλακιδίων σε κλασσικά σχέδια

  Πηγή εικόνων: https://www.facebook.com/karampasis.solu?fref=ts

  Ζωή Καραμπάση - Interior Designer

  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  web: www.karampasis.gr

 • Πώς να διαρρυθμίσω το μπάνιο μου; Πώς να διαρρυθμίσω το μπάνιο μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Θα ήθελα και εγώ βοήθεια καθώς το μπάνιο μου είναι πολύ μικρό και έχω προβληματιστεί για το πως θα το φτιάξω. Σας στέλνω την κάτοψη με τις διαστάσεις και τη θέση της πόρτας και του παράθυρου. Το παράθυρο μπορεί να μικρύνει ή να μετακινηθεί αν χρειάζεται. Θα ήθελα στο μπάνιο να χωρέσει το πλυντήριο και ο θερμοσίφωνας. Αντί του καλοριφέρ θα μπει πετσετοκρεμάστρα.”

  Η άποψη μας

  Πράγματι πρόκειται για πολύ μικρό μπάνιο και με ιδιαίτερο σχήμα. Η συρόμενη πόρτα βοηθάει για τη χωροθέτηση του μπάνιου.

  Όπως φαίνεται και στην κάτοψη μας, στον λοξό τοίχο δεξιά προτείνουμε ντουζιέρα με καμπίνα αντί μπανιέρας και δίπλα το πλυντήριο. Η καμπίνα θα προστατεύει το πλυντήριο από τα νερά του ντους. Πάνω από το πλυντήριο προτείνουμε όρθιο θερμοσίφωνα σχεδόν σε επαφή με την οροφή.

  Στον τοίχο απέναντι από την πόρτα τοποθετούμε τη λεκάνη W.C για να βρίσκεται κοντά στην αποχέτευση. Συγχρόνως μετακινούμε το παράθυρο, ώστε να βρίσκεται πάνω από τη λεκάνη με το καζανάκι για να διευκολυνθεί η τοποθέτηση της καμπίνας στη ντουζιέρα.

  Στον τοίχο αριστερά προτείνουμε ένα μικρό έπιπλο μπάνιου (μήκους 75εκ. max), ώστε να αφεθεί ελεύθερος χώρος γύρω από τη λεκάνη για την τοποθέτηση του χαρτοδοχείου και του πιγκάλ.

  Τέλος μεταφέρουμε τη θέση της πετσετοκρεμάστρας (παλιό καλοριφέρ) στον τοίχο δεξιά της πόρτας.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved