Πώς αντιμετωπίζονται οι μαυρίλες/ μούχλα σε τοίχους και οροφές

Ανακαίνιση Μεζονέτας στο Μενίδι από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε πολλές κατοικίες έχουν εμφανιστεί μαυρίλες σε τοίχους και οροφές. Πρόκειται για μούχλα, μύκητες δηλ. που σχηματίζουν αποικίες σε σημεία που υπάρχει υγρασία. Πέρα από την αντιαισθητική όψη του χώρου, ευθύνονται για προβλήματα υγείας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργία.

Τα προβλήματα εμφανίζονται σε παλιές και νέες κατασκευές ανεξαιρέτως, αλλά από διαφορετικά αίτια. Τα αίτια πρέπει να διαγνωστούν για να ακολουθήσει και η σωστή αντιμετώπιση τους. Η διάγνωση και η εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων κατά περίπτωση γίνεται από ειδικούς με εμπειρία και τεχνογνωσία σε ανακαίνίσεις.

Στις παλιές κατασκευές η παρουσία υγρασίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ρηγματώσεις επιχρισμάτων ή τοιχοποιίας που επιτρέπουν την εισροή νερού, ενδεχόμενες διαρροές από σωληνώσεις ύδρευσης ή θέρμανσης. Επιπρόσθετα η απουσία θερμομόνωσης του κελύφους και τα μη θερμομονωτικά κουφώματα συντελούν στην υγροποίηση των υδρατμών στην εσωτερική πλευρά των εξωτερικών τοίχων και στην εμφάνιση υγρασίας.

Ολική Ανακαίνιση Μονοκατοικίας στον Πειραιά από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα

Οι νεότερες κατασκευές με το θερμομονωμένο κέλυφος και τα κουφώματα με θερμοδιακοπή και διπλή υάλωση παρουσιάζουν επίσης το ίδιο πρόβλημα, που όμως οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, π.χ. έλλειψη ή ανεπάρκεια αερισμού, καθώς η επιδιωκόμενη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας οδηγεί σε θερμομονωτική σφράγιση των σπιτιών.

Σε όλες τις κατασκευές κοινοί παράγοντες παρουσίας αυξημένης υγρασίας στο εσωτερικό των κατοικιών είναι η δημιουργία υδρατμών και στη συνέχεια η υγροποίηση τους από διάφορες πηγές, όπως το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι, το μαγείρεμα με ακάλυπτα σκεύη και χωρίς τη λειτουργία απορροφητήρα, η θέρμανση με θερμάστρες υγραερίου, το μπάνιο ή το ντους με κλειστό παράθυρο ή χωρίς τη χρήση τεχνητού εξαερισμού, τα πολλά φυτά.

Υγροποίηση των υδρατμών δημιουργείται σε θέσεις, όπου δεν κυκλοφορεί καλά ο αέρας, όπως π.χ. πίσω από έπιπλα (πλάτη κρεβατιών, ντουλάπες, βιβλιοθήκες), κουρτίνες από χοντρά υφάσματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από εξωτερικούς τοίχους. Το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών επιτείνεται από την ανεπαρκή θέρμανση των χώρων ή την απουσία της, λόγω του σημερινού δυσβάσταχτου κόστους θέρμανσης.

Μετά την παραπάνω ανάλυση των περιπτώσεων η εμφάνιση υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας υπό τη μορφή μαυρίλας σε τοίχους και οροφές αντιμετωπίζεται στις νέες κατασκευές που έχουν θερμομόνωση με καλό αερισμό, ώστε να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας με την είσοδο φρέσκου ξηρότερου. Επίσης η επαρκής θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού θα αποτρέπει τη συμπύκνωση υδρατμών.

Στις παλιές κατασκευές πρέπει να αποκατασταθεί το κατά περίπτωση αίτιο εμφάνισης της υγρασίας. Εάν η υγρασία οφείλεται σε διαρροές των σωληνώσεων αρκεί η επισκευή τους, όπως και η αποκατάσταση των ρηγματώσεων των σοβάδων και της τοιχοποιίας και η στεγανοποίηση τους.

Εάν δεν υπάρχει θερμομόνωση πρέπει να εφαρμοστεί εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) σωστού πάχους, η οποία παράλληλα συντελεί και στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την ταυτόχρονη αποκατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά με θερμοδιακοπή και ενεργειακή υάλωση.

Έτσι επιτυγχάνεται η εξάλειψη του φαινομένου των μαύρων σημαδιών και η άνετη, ευχάριστη και υγιεινή διαβίωση των ενοίκων στα σπίτια τους.

Η κατασκευαστική εταιρία Ιωάννης Φούσκας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει αναλαμβάνει με επιτυχία την ανακαίνιση κατοικίας ή και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος σε θέματα μονώσεων και υγρασιών.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved