Το πέρασμα του Μωϋσή

Από τους Ολλανδούς αρχιτέκτονες Ro&Ad architects

Η περιοχή αυτή στην Ολλανδία (West Brabant ), χρησιμοποιούνταν ως υδάτινη γραμμή άμυνας και έτσι τριγύρω της, είχαν κατασκευαστεί διάφορα φρούρια και πόλεις. Η κατασκευή της τάφρου χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αν και κατά το 19ο αιώνα εγκαταλείφθηκε.

Όταν όμως, η στάθμη του νερού επανήλθε στο αρχικό επίπεδο, τότε προέκυψε και η ανάγκη κατασκευής μιας γέφυρας, που θα διερχόταν από την τάφρο και θα εξυπηρετούσε την κυκλοφορία από και πρός το φρούριο Fort de Roovere.

Το φρούριο αυτό επανα-χρησιμοποιείται σήμερα, ως χώρος αναψυχής και συνδέεται με ποικίλες διαδρομές περιπάτου και ποδηλασίας.

αρχιτεκτονικο σκιτσο

Οι αρχιτέκτονες θεώρησαν όμως, ότι από ιστορικής άποψης, μια γέφυρα πάνω σε μια τέτοια αμυντική τάφρο θα έμοιαζε εντελώς παράταιρη και ξένη. Πράγματι τα υδάτινα αυτά φράγματα, χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο των εχθρών προς τα φρούρια και όχι για να την διευκολύνουν.

γεφυρα, gefira potami

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρότειναν την κατασκευή μιας σχεδόν αόρατης γέφυρας, που σαν στενή ρωγμή θα παραμέριζε τα νερά και θα διέσχιζε την τάφρο.

Η κατασκευή είναι ξύλινη και πλήρως αδιαβροχοποιημένη με την τοποθέτηση μεμβράνης (EPDM foil). Από μακριά δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου καθώς η στάθμη του νερού αλλά και του εδάφους φτάνουν μέχρι το χείλος του χαρακώματος.

Με αυτή την χειρονομία, οι αρχιτέκτονες πέτυχαν να ενσωματώσουν μια τεχνητή κατασκευή μέσα στο ιστορικό και φυσικό της περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ro&Ad architects: εδώ

Σχετικά Άρθρα

 • H.ONE H.ONE

  H.One:

  των Ανδρέα Πετρά και Φάνη Ρούσσου.

  Συμετοχή στο διαγωνισμό «Αλλάζω αλλά ζω» που διοργάνωσε η Ένωση Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος. Το έργο πέρασε στη Β' φάση των 15 καλύτερων προτάσεων. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό περισσότερες από 100 προτάσεις.

 • Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης Διαμέρισμα με θέα, σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης

  Απο τους Hariri & Hariri

  Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 45ο όροφο ενός ουρανοξύστη, στη δυτική πλευρά της Νέας Υόρκης και όπως είναι φυσικό η θέα σου κόβει την ανάσα.

 • Ψαράδικο σπίτι με θέα τον Ατλαντικό Ψαράδικο σπίτι με θέα τον Ατλαντικό

  Η οικογένεια Sooley εγκαταστάθηκε στην μικρή πόλη Heart’s delight το 1860 στην απομακρυσμένη περιοχή Newfoundland στην ανατολική ακτή του Καναδά.

  Ο μακρινός πρόγονος της οικογένειας είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης στην παράκτια αυτή περιοχή και το 1930 κτίστηκε το πατρικό σπίτι της οικογένειας. Όμως, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν να μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι η κατοικία σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved