Τα διαχρονικά ξύλινα δάπεδα

Τα διαχρονικά ξύλινα δάπεδα http://www.flickr.com/photos/74783045@N00/4723876257/in/photostream/

Η ιστορία της Αρχιτεκτονικής από τα βάθη των αιώνων έχει καθιερώσει παγκοσμίως το ξύλο σαν το μοναδικό και ίσως αναντικατάστατο υλικό που συνδυάζει την πολυτέλεια και την αισθητική στις επενδύσεις δαπέδων και τοίχων.

Η διαχρονικότητα του ξύλου οφείλεται στα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του, όπως:

 • Προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής και δεv δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους στα πόδια του χρήστη.
 • Ως υλικό, το ξύλο είναι κλασικό, ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης.
 • Είναι κατάλληλο για επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμερισμάτων, εξοχικών κατοικιών, πολυσύχναστων χώρων κλπ.
 • Είναι συμβατό με όλα τα δομικά υλικά, συνδυάζεται τέλεια μ’ αυτά και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.
 • Είναι οικείο στον άνθρωπο, γιατί είναι φυσικό προϊόν, οικολογικό με μεγάλη αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Δεν είναι ολισθηρό υλικό.
 • Έχει χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μονώνει το δάπεδο)
 • Το ξύλινο δάπεδο δεν δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού.
 • Είναι εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση φθοράς, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ή να ανανεωθεί, οπότε φαίνεται σαν καινούργιο.
 • Αυξάνει την αξία του κάθε σπιτιού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο υλικό.

Τα ξύλα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των δαπέδων

Η δρύινη ξυλεία: Είναι ανθεκτική και για αυτό χρησιμοποιείται άφοβα σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σε μουσεία και καταστήματα αλλά και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπως στο καθιστικό, στους διαδρόμους, στο υπνοδωμάτιο, κλπ.

Η ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα (όρεγκον, πέυκο): Είναι οικονομικότερη από τη δρύινη ξυλεία αλλά λιγότερο σκληρή. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση λόγω των εντυπωσιακών γραμμώσεων και ρόζων.

Η αφρικανική ξυλεία (ιρόκο, ντούσιε): Είναι κατάλληλη για χώρους έντονης χρήσης, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες χωρού, δημόσιους χώρους, κλπ.

Αλλα είδη ξυλείας: Η σουηδική ξυλεία είναι μαλακή, έχει ρόζους και δε συνίσταται για επίστρωση δαπέδων. Η καστανιά και η οξειά χρησιμοποιούνται σπάνια καθώς δεν είναι ανθεκτικά ξύλα.

Τα είδη των ξύλινων δαπέδων.

Στην αγορά διατίθενται πολλά είδη ξύλινων δαπέδων και η επιλογή εξαρτάται από τη χρήση αλλά και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Μερικά από αυτά είναι:

 • Λωρίδες από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Teak Βιρμανίας, Ipe, Bamboo Κίνας. Το πάχος των λωρίδων ποικίλει από 14-22χιλ. και τοποθετούνται είτε καρφωτά είτε κολλητά. Το πλάτος των σανίδων κυμαίνεται μεταξύ 6-22 εκ. και το μήκος τους έως 3 μ., ανάλογα με το είδος του ξύλου. Οι λωρίδες έχουν στα πλαϊνά τους αρσενική και θηλυκή "κινησιά" για άψογη εφαρμογή.
 • Παρκέτα μασίφ από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Wenge, μαόνι, Teak. Το πάχος των παρκέτων κυμαίνεται από 10-22 χιλ., και το πλάτος από 6 έως 25 εκ., το δε μήκος από 25 εκ. έως 35 εκ.. τοποθετούνται καρφωτά ή κολλητά, σε ψευδοπάτωμα λευκής ξυλείας ή ανθυγρών μοριοσανίδων MDF.
 • Παρκέτα προλουστραρισμένα σε μεγάλη ποικιλία ξύλου (δρυς, σφένδαμος, κερασιά, οξιά, wenge, iroko, merbau). Τα παρκέτα είναι ειδικά επεξεργασμένα εργοστασιακά για αντοχή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 • Τα προλουστραρισμένα πατώματα παραδίδονται έτοιμα προς τοποθέτηση σε διάφορα φινιρίσματα και λούστρα ενώ συνήθως διατίθενται και τα αντίστοιχα σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα και διακοσμητικά στοιχεία. Κάποια έχουν ενσωματωμένο ηχομονωτικό υπόστρωμα, που περιορίζει το θόρυβο στο χώρο. Είναι ιδανικά για ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους (μόλις 1,5 εκ.).

  Τοποθετούνται ‘κουμπωτά’ για άψογη εφαρμογή χωρίς χρήση κόλλας (‘πλωτά") ή κολλητά πάνω σε οποιοδήποτε επίπεδο δάπεδο. Είναι απόλυτα συμβατά με τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

 • Παρκέτα έγχρωμα, προλουστραρισμένα. Μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία φυσικής απεικόνισης ξύλου, χρωμάτων, κλασικών και μοντέρνων και είναι βαμμένα σε όλη τη μάζα τους, για να λουστράρονται διατηρώντας πάντα το χρώμα τους.
 • Είναι ιδανικά για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχεία, γιατί συνδυάζουν τη ζεστασιά του ξύλου με το αισθητικό αποτέλεσμα.

  Τοποθετούνται όπως τα προηγούμενα σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους.

 • Μωσαϊκά παρκέ από μικρές λωρίδες πάχους 10-11 χιλ. που έχουν τοποθετηθεί με υδατοδιαλυτές ή πολυεστερικές κόλλες σε προσυναρμολογημένες πλάκες διαστάσεων 35x35 και 48x48 εκ.
 • Η ξυλεία που χρησιμοποιείται είναι δρυός, οξιάς ή καστανιάς Α’ ή Β’ διαλογής κι είναι προλουστραρισμένα με βερνίκια διαρκείας. Όλα τα παρκέτα είναι φυσικά, οικολογικά, αντιολισθηρά, αντιστατικά, αντιαλλεργικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εφόσον οι χρησιμοποιούμενες κόλλες είναι οικολογικές.

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Μωσαϊκά και ξύλινα δάπεδα. Επιστρέφουν ανανεωμένα και λαμπερά Μωσαϊκά και ξύλινα δάπεδα. Επιστρέφουν ανανεωμένα και λαμπερά

  Τα μωσαϊκά και ξύλινά δάπεδα (παρκέ) αποτέλεσαν δημοφιλής επιλογές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα ωστόσο οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με μικρές ή μεγαλύτερες φθορές. Η εταιρεία Χρώμα DECOR αναλαμβάνει ανακαινίσεις κατοικιών αλλά και περισσότερο εξειδικευμένες εργασίες όπως τρίψιμο και γυάλισμα ξύλινων δαπέδων και γυάλισμα μωσαϊκών. Καθώς το θέμα αποσχολεί μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, που έχουν παλιά σπίτια, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε του ειδικούς.

 • Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

  Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved