Δάπεδα από φελλό

Δάπεδα από φελλό http://www.houzz.com/photos/215903/Cleopatra-Cork-Flooring-contemporary-cork-flooring

Φελλός: ένα πλήρως ανανεώσιμο υλικό για την επίστρωση των δαπέδων.

Ο φελλός αποτελεί μια ανανεώσιμη πρώτη ύλη και τα τελευταία χρόνια η χρήση του ως δομικό υλικό γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Τα δάπεδα από φελλό, ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών δαπέδων, δηλαδή είναι πολύ άνετα στο βάδισμα ενώ σε περίπτωση παραμόρφωσης επανέρχονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην αρχική τους κατάσταση. Αν για παράδειγμα, ένα έπιπλο που στέκεται στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλέσει ένα βαθούλωμα στο δάπεδο φελλού, το δάπεδο μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση μετά την απομάκρυνση του επίπλου. Πρόκειται, λοιπόν για ένα μαλακό και φιλικό υλικό με υψηλή αντοχή στις καταπονήσεις, ακόμα και στα μυτερά τακούνια.

Ο φελλός ως υλικό, έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, λόγω της κυψελωτής του δομής. Στην ουσία, μειώνει την στάθμη του θυρύβου στο χώρο, ενώ ειναι κατάλληλος και για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Επίσης, είναι αντιαλλεργικό και αντιστατικό υλικό καθώς στην επιφάνεια του δεν επικολλάται σκόνη. Το δάπεδο είναι μαλακό και ζεστό, ακόμα και για βάδισμα με γυμνό πόδι, και έτσι αποτελεί μια ιδανική επιλογή για χρήση σε παιδικά δωμάτια και παιδικούς σταθμούς. Λόγω δε της ελαστικότητάς του αποτελεί ιδανική επιλογή για γυμναστήρια και σχολές χορού.

Η τελική επιφάνεια επιστρώνεται με βερνίκι για την προστασία του φελλού από τους λεκέδες αλλά και για να γίνει πλήρως, αδιαπέραστη από την υγρασία. Επίσης μπορει να επιστρωθεί και με πολυουρεθάνη.

Συνοπτικά λοιπόν τα πλεονεκτήματα ενός δαπέδου από φελλό είναι:

 • Οι άριστες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.
 • Η ελαστικότητα.
 • Η αντιολισθητικότητά τους.
 • Οι αντιαλλεργικές και αντιστατικές ιδιότητες.
 • Έχει ιδιαίτερη εμφάνιση.
 • Ως υλικό δαπέδου είναι ξεκούραστο στο βάδισμα και στην ορθοστασία.
 • Καθαρίζεται εύκολα.

Στα μειονεκτήματά του θα μπορούσαν να αναφερθούν:

 • Η περιορισμένη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων
 • Η ανάγκη επίστρωσης με βερνίκι

Απο που προέρχεται ο φελλός;

Ο φελλός, προέρχεται από τα εξωτερικά στρώματα του φελλόδεντρου. Ανα μεγάλα χρονικά διαστήματα, το φελλόδεντρο αποφλοιώνεται προσεκτικά χωρίς όμως να καταστρέφεται το δέντρο. Το δέντρο παράγει και πάλι το φλοιό που περιβάλει τον κορμό του. Έτσι μετά απο αρκετά χρόνια, μπορεί να πάλι να αποφλοιωθεί και να παράγει νέο φελλό. Συνεπώς, πρόκειται για ένα πληρως ανακυκλώσιμο υλικό.

Πως διατίθεται στην αγορά;

Διατίθεται σε ρολό, σε πλακίδια ή σε σανίδες (παρκέ). Τα απλά πλακάκια φελλού κατασκευάζονται ως εξής: Ο φελλός κονιορτοποιείται και η σκόνη ανακατεύεται με ρητίνη. Στο μείγμα μπορεί να προστεθούν χρωστικές ουσίες και το πλακάκι να παραχθεί σε διάφορα χρώματα. Επίσης, διατίθεται και σε σύνθετα πλακίδια, όπου στην επιφάνεια υπάρχει στρώση φελλού και στον πυρήνα ένα προιον ξύλου (HDF).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την τοποθέτηση ως δάπεδο;

Καταρχήν το δάπεδο πρέπει να είναι ομαλό, χωρίς ρωγμές και εξογκώματα. Καθώς, ο φελλός είναι φυσικό και ζωντανό υλικό, πρέπει πριν την τοποθέτηση του να αποθηκεύεται στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα (για 42-78 ώρες), έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασία του χώρου που πρόκειται να τοποθετηθεί.

Ο φελλός είναι κατά βάση φυσικό υλικό και ως εκ τούτου οι διαστάσεις μεταξύ των πλακιδίων μπορεί να διαφέρουν. Για αυτό το λόγο, συνιστάται η διάταξη των πλακιδίων να μην γίνεται με τον συνηθισμένο τρόπο κατά τον οποίο οι αρμοί είναι συνεχόμενοι σχηματίζοντας οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Αντίθετα, τα πλακάκια φελλού πρέπει να διατάσσονται με διακοπτόμενους αρμούς.

Όσον αφορά στον αρμό διαστολής που αφήνεται στα σημεία που το δάπεδο συναντά κατακόρυφα στοιχεία, μερικοί κατασκευαστές συνιστούν την δημιουργία αρμού διαστολής και άλλοι όχι.

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

  Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

 • Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους) Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

  Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

  σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved